Quantcast
11:20
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:20
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στα όρια της παράνοιας η Ευρώπη: Οι Βρυξέλλες θα αναλύουν τα λύματα των αεροπλάνων από την Κίνα για ιικό φορτίο κορονοϊού

Αεροπλάνο προσγειώνεται σε αεροδρόμιο του Βελγίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αεροπλάνο προσγειώνεται σε αεροδρόμιο του Βελγίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

02.01.2023
21:03
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2023 • 9:06
Διαστάσεις παράνοιας λαμβάνει η αντίδραση της Ευρώπης στο άνοιγμα των συνόρων από την Κίνα

Σε επίπεδα σχιζοφρένειας φτάνει η αντίδραση της Ευρώπης στο ενδεχόμενο εξάπλωσης νέων κρουσμάτων κορονοϊού από την Κίνα, παρά το γεγονός πως οι ειδικοί έχουν τονίσει σε όλους τους τόνους πως τα μέτρα στα αεροδρόμια είναι αναποτελεσματικά και αχρείαστα.

Αυτή τη φορά, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται στην Κίνα.

Μετά από ένα πολύ μακρύ διάστημα όπου η Κίνα εφάρμοζε την πολιτική zero covid, πέρασε αμέσως στην απόλυτη κατάργηση των μέτρων, χωρίς όμως οι πολίτες της να είναι προετοιμασμένοι.

Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως υποχρεωτικά τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρησή τους. Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει υποχρεωτικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία ανακοίνωσαν την επιβολή αυτού ακριβούς του «αδικαιολόγητου», σύμφωνα με τους ειδικούς μέτρου στα αεροδρόμια για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα.

Αξίζει να επαναλάβουμε πως, την ώρα που η Κομισιόν έδειχνε δήθεν θορυβημένη από την απόφαση του Πεκίνου να ανοίξει τα σύνορα έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, καλώντας τα κράτη μέλη να συντονιστούν στην αντιμετώπιση της «απειλής», ο αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, το ECDC  ξεκαθάριζε πως η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την Κίνα –όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί– είναι «αδικαιολόγητη».

«Θα είναι άλλο ένα μέσο παρακολούθησης» λέει το Βέλγιο

«Θα είναι άλλο ένα μέσο παρακολούθησης για να επαληθεύουμε ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε από την Κίνα είναι ακριβή», είπε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ, του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, οι αρχές αντιλαμβάνονται πως ορισμένοι επιβάτες που πάσχουν από Covid-19 μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επομένως, το νέο μέτρο δεν έχει ως στόχο να εντοπίζει ασθενείς αλλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα.

Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, ο Βέλγος υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντερνμπρούκε είπε ότι χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα υγείας θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν ποια μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει η κοινή πολιτική των χωρών.

Κοινή προσέγγιση στην Ευρώπη έναντι των ταξιδιωτών από την Κίνα ζητά η Σουηδία

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.

Η ACI Europe στηλιτεύει τους αδικαιολόγητους ελέγχους

Και το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) αποδοκίμασε σήμερα τους «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως» και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα.

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών (…) (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Αναντιστοιχία πολιτικής απόφασης και επιστημονικών δεδομένων καταγράφεται και στη Βρετανία. Η απόφαση του Ρίσι Σουνάκ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να επιβάλει ελέγχους Covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα απορρίφθηκε το βράδυ του Σαββάτου ως ένας καθαρά πολιτικός ελιγμός που δεν θα έκανε καμία διαφορά στην αύξηση ή την πτώση των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο Guardian.

«Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει κάποιο όφελος για τη δημόσια υγεία από αυτό το μέτρο», δήλωσε ο καθηγητής Μαρκ Γούλχαουζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Αυτό μπορεί να έγινε μόνο για πολιτικούς λόγους», συμπλήρωσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση