20:40
16/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:40
16/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτό είναι το σχέδιο Πούτιν για την ενέργεια: Πώς θα πληρώνεται σε ρούβλια, χωρίς να «σπάσει» τις συμφωνίες με την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδέχτηκε τον Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Twitter @KremlinRussia_E

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδέχτηκε τον Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Twitter @KremlinRussia_E

30.03.2022
21:22
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2022 • 10:34
Το σχέδιό του ανέπτυξε ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Όλαφ Σολτς

Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η απειλή της Μόσχας πως θα κλείσει την παροχή φυσικού αερίου, σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν ικανοποιήσει την απαίτηση Πούτιν να πληρώνεται σε ρούβλια.

Ωστόσο, φαίνεται πως η Ρωσία αναζητά έναν τρόπο να ανακουφίσει την ρωσική οικονομία από τις σφοδρές κυρώσεις, χωρίς να δείχνει διατεθειμένη να κόψει την παροχή φυσικού αερίου προς δυσμάς. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός πως νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (30/3) το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και η Ρωσία δεν θα ζητήσουν άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για την ενέργεια. Αργότερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε τον τρόπο που επιθυμεί να γίνονται συναλλαγές σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς.

Τι συζήτησαν Πούτιν και Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε νωρίτερα απόψε τηλεφωνικά με τον Rώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν δήλωσε στον κ. Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τόνισε ωστόσο στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών.

«Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλι», σημειώνει το Βερολίνο.

«Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του γι’ αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

G7: Απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας

Οι χώρες της G7 απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν την εισαγωγή φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας μετά μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ σημείωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Η Γερμανία ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ελλείψεις σε φυσικό αέριο

Συναγερμός στη Γερμανία με το φυσικό αέριο, καθώς ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε πως η χώρα μπαίνει στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη.

Ο Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση.

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση