08:40
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:40
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν: Κατέρρευσε για δεύτερη φορά η εκεχειρία, εγκαταλείπουν το Χαρτούμ οι πολίτες

Γυναίκες στην πρωτεύουσα του Σουδάν το Χαρτούμ / Φωτογραφία: APE

Γυναίκες στην πρωτεύουσα του Σουδάν το Χαρτούμ / Φωτογραφία: APE

19.04.2023
22:14
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2023 • 7:35
Δεν λέει να κοπάσει η αναταραχή στο Σουδάν που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων αμάχων

Η νέα προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν φαίνεται ότι απέτυχε, μολονότι τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα την τηρήσουν.

Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας). Δύο αυτόπτες μάρτυρες, σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Νωρίτερα ακούγονταν συνεχώς βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν
Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν / Φωτογραφία: Twitter

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά ντε φάκτο το Σουδάν, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην έδρα του στρατού στο Χαρτούμ. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι παρέμενε εκεί και σήμερα.

Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.

Εμπόλεμη η κατάσταση στο Σουδάν

Συνεχείς βομβαρδισμοί, πυρά αυτόματων τυφεκίων και δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της πρωτεύουσας του Σουδάν από το πρώτο φως της Τετάρτης, με τις μάχες να επικεντρώνονται προφανώς γύρω από το συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας και το αεροδρόμιο.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από τη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, το Ομντουρμάν, όπου συνεχίστηκαν οι οδομαχίες γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Σύμφωνα με την ένωση γιατρών του Σουδάν, την Τρίτη επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 30 αμάχων, αν και ο συνολικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος. Αναφέρθηκαν επίσης 245 τραυματίες πολίτες.

Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν
Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν / Φωτογραφία: Twitter

Τα δύο τρίτα των θανάτων αμάχων καταγράφηκαν έξω από το Χαρτούμ, έδειξαν τα νέα στατιστικά στοιχεία, υποδεικνύοντας πόσο μεγάλο μέρος των μαχών γινόταν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η αποτυχία των αντίπαλων δυνάμεων να διακόψουν τις μάχες έστω και για μια ημέρα, παρά τις διπλωματικές πιέσεις υψηλού επιπέδου, υποδηλώνει ότι οι στρατηγοί είναι αποφασισμένοι να επιδιώξουν μια στρατιωτική νίκη. Και οι δύο στρατηγοί έχουν τοποθετήσει τους εαυτούς τους ως σωτήρες του Σουδάν και θεματοφύλακες της δημοκρατίας, σε μια χώρα που έχει βιώσει δεκαετίες κατασταλτικής διακυβέρνησης.

Από την έναρξη των συγκρούσεων, κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει το πάνω χέρι και ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της σημαντικές τοποθεσίες ή ότι έχει προχωρήσει στις βάσεις της άλλης πλευράς σε όλο το Σουδάν. Κανένας από τους ισχυρισμούς δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Το ξέσπασμα της βίας του Σαββάτου είναι το αποκορύφωμα των βαθιά ριζωμένων διαιρέσεων μεταξύ του στρατού και της RSF, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 από τον απολυταρχικό Ομάρ αλ Μπασίρ.

Φεύγουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Σουδάν

Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν σήμερα να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι δύο Έλληνες τραυματίες έχουν πλέον μετακινηθεί έξω από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν έξω από την πόλη Χαρτούμ, στο Σουδάν και βρίσκονται σχετικά ασφαλείς σε σπίτι.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μίλτος Σακελλάρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, βρίσκονται στο σπίτι του ενός εκ των δύο τραυματιών και δεν κινδυνεύουν. Πρόκειται για δύο άτομα 55 και 42 ετών που φέρουν τραύματα στα πόδια όταν ρουκέτα έπληξε την εκκλησία όπου βρίσκονταν.

Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν
Εικόνα από το εμπόλεμο Σουδάν / Φωτογραφία: Twitter

Ο ένας από τους δύο είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο ο δεύτερος έχει στο πόδι του θραύσματα και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτό οι γιατροί λόγω των πυρών και των εκρήξεων στους δρόμους της πόλης.

Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ

«Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ», είπε η Αλάουια αλ-Ταγιέμπ, 33 ετών, που κατευθυνόταν νότια στο Σουδάν. «Έκανα τα πάντα για να μην δουν τα παιδιά μου τα πτώματα» επειδή «έχουν ήδη υποστεί σοκ».

«Πάμε σε συγγενείς μας στο Ουαντ Μαντάνι», την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Τζαζίρα, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας δημόσιος υπάλληλος 43 ετών. Τώρα που στρατιώτες και παραστρατιωτικοί περιφέρονται στους δρόμους «φοβόμαστε ότι θα επιτεθούν στα σπίτια μας», πρόσθεσε.

Αύριο, οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση