Quantcast
04:01
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:01
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπητό φίλο»: Θετικός ο Ρώσος σε έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων επί των κινεζικών προτάσεων

Ο Κινέζος πρόεδορς Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Κινέζος πρόεδορς Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

20.03.2023
22:20
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 • 7:46
Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα (20/03) ότι θα συζητήσει το σχέδιο 12 σημείων του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ για τη «διευθέτηση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία», κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί για [μια] διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κ. Πούτιν, καθώς οι ηγέτες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητό φίλο». Όπως μετέδιδε ο Guardian την περασμένη εβδομάδα, Ο Σι φέρεται επίσης να σχεδιάζει τηλεφωνική επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Σι Τζιν Πίνκγ: Ο πρώτος ηγέτης που επισκέπτεται το Κρεμλίνο

Ο Σι έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των 13 μηνών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο στη σύγκρουσή της απέναντι σε μια εχθρική Δύση.

https://twitter.com/DylanFrank21/status/1637839666417131520

Η κινεζική διπλωματία κάλεσε από την πλευρά της σήμερα το ΔΠΔ να αποφύγει κάθε «πολιτικοποίηση» και να σεβαστεί την ασυλία των αρχηγών κρατών. Η Μόσχα, από την πλευρά της, αντέδρασε ανακοινώνοντας σήμερα ποινική έρευνα εναντίον δικαστών του ΔΠΔ.

Σε μια ένδειξη περιφρόνησης, ο Πούτιν μετέβη το Σαββατοκύριακο στη Μαριούπολη, μια ουκρανική πόλη που καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η οικονομική διάσταση της συνάντησης Σι Τζινπίνγκ – Πούτιν

Πέρα από τη διπλωματική υποστήριξη προς τη Ρωσία, η οποία έχει ανακατευθύνει μαζικά την οικονομία της προς την Κίνα μπροστά στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ είναι επίσης οικονομικής σημασίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και πολλούς κοινούς στόχους» κατά τη διάρκεια αυτής της ανεπίσημης συνάντησης στο Κρεμλίνο.

Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, χαμόγελα, αλληλοϋποστήριξη στα εσωτερικά των χωρών τους, προθυμία για συνομιλίες για το ουκρανικό και ένα πλούσιο δείπνο.

Η τριήμερη πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με την ανεπίσημη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να βλέπουν σε αυτήν την ευκαιρία για το χτίσιμο ενός αντιδυτικού μετώπου.

https://twitter.com/FirstPassNews1/status/1637764686425858050

Οι δύο άντρες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητέ μου φίλε» στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα το απόγευμα πριν από ένα δείπνο, για να ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες αύριο Τρίτη με την αναμενόμενη υπογραφή συμφωνιών για την εμβάθυνση της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας.

Η επίσκεψη Σι αποτελεί από την πλευρά του Πεκίνου μια επιδίωξη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα επαφών Σι Τζινπίνγκ – Πούτιν

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωσαν σήμερα στο Κρεμλίνο μια πρώτη άτυπη κατ΄ιδίαν συζήτηση που διήρκησε τεσσεράμισι ώρες, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti, ο Πούτιν συνόδευσε τον καλεσμένο έξω από το Κρεμλίνο. Οι δύο αρχηγοί κρατών αναμένεται να δειπνήσουν μαζί απόψε και να έχουν αύριο, Τρίτη, πιο επίσημες συνομιλίες με την αναμενόμενη υπογραφή συμφωνιών για την εμβάθυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας.

Το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι ο Πούτιν βγήκε έξω στον δρόμο για να συνοδέψει τον Κινέζο ομόλογό του, προσθέτοντας ότι συνομίλησαν για λίγο στο αυτοκίνητο του Σι και μετά είχαν χειραψία για αποχαιρετισμό.

Ο Πούτιν είπε στον Σι σε τηλεοπτική συνάντηση νωρίτερα ότι εξέτασε τις προτάσεις της Κίνας για τον τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι δύο τους θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προτάσεις αυτές, σύμφωνα με το Tass.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην επίσκεψη Σι Τζινπινγκ στη Μόσχα

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ρωσία αυτή την εβδομάδα, μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν σκέφτεται ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που ο Πούτιν υποδεχόταν τον Σι στο Κρεμλίνο, ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους είπε ότι «ο κόσμος (δεν πρέπει) να ξεγελαστεί» με τις προτάσεις του Πεκίνου για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αλλά αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.

«Οποιοδήποτε σχέδιο δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, μια τακτική στασιμότητας ή απλώς επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» στον πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, που δεν υπονοούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκεχειρία θα εξυπηρετούσε μόνο την Ρωσία.

«Εάν η Κίνα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον τερματισμό του πολέμου με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών — όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο του σχεδίου της — τότε μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία σε αυτή τη βάση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση