Quantcast
10:55
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:55
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σεισμός στην Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο για να βρεθούν οι αγνοούμενοι – Τουλάχιστον 84 οι νεκροί

Σεισμός στην Ιαπωνία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σεισμός στην Ιαπωνία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

04.01.2024
20:06
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2024 • 13:09
Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ιαπωνία

Στους 84 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Ιαπωνία, ενώ την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Ο σεισμός έγινε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν τρία 24ωρα, κάτι που μειώνει τα ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη διάσωση ανθρώπων, ακόμα και μετά το πέρας των 72 ωρών έπειτα από την καταστροφή».

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 156 άνθρωποι, όμως σύμφωνα με τις αρχές παραμένουν τουλάχιστον 179 αγνοούμενοι. Από την πλευρά τους, οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στις βορειότερες περιοχές της χερσονήσου, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι, εξαιτίας του διαλυμένου οδικού δικτύου. Μάλιστα, η πρόσβαση σε 30 χωριά δεν είναι δυνατή, σύμφωνα με τις αρχές της περιφέρειες της Ισικάουα.

Αξίζει να αναφερθεί πως δυσκολίες υπάρχουν και στην παροχή υλικής βοήθειας στους σεισμοπαθείς, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Πολλοί παραμένουν χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες ενώ την περιοχή πλήττουν χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις αρχές. Τα 3.000 γεύματα και τα 5.000 μπουκάλια νερό που διανεμήθηκαν μέχρι την Τετάρτη δεν επαρκούν για τους 11.000 σεισμοπαθείς στην πόλη Ουατζίμα, δήλωσε ο δήμαρχός της Σιγκέρου Σακαγκούσι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των περιφερειακών αρχών για τη διαχείριση της κρίσης.

Ο ίδιος τόνισε πως «πρωτίστως, είναι οι δρόμοι, οι κατεστραμμένοι δρόμοι που εμποδίζουν όχι μόνο την παροχή βοήθειας, αλλά επίσης την ανάκτηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και άλλων σημαντικών υποδομών».

Ιαπωνία: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Λόγω του σεισμού καταγράφονται προβλήματα και σε σχεδόν 100 δρόμους στο περιφερειακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ισικάουα.

«Σε σύγκριση με άλλες καταστροφές, η κατάσταση του οδικού δικτύου προς την Ουατζίμα είναι πολύ άσχημη. Νιώθω πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος από το σύνηθες για να φθάσει η βοήθεια», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Σουνσάκου Κοχρίκι, ένα μέλος των ιατρικών υπηρεσιών, που έχει συνδράμει και σε άλλες καταστροφές. Συμπλήρωσε: «Πιστεύω, ρεαλιστικά να το δούμε, πως όσοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους θα πρέπει να ζήσουν σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες για κάποιο χρονικό διάστημα».

Από τη Δευτέρα που ξέσπασε ο σεισμός η κυβέρνηση πενταπλασίασε τον αριθμό των μελών της Δύναμης Αυτοάμυνας, που είναι επιφορτισμένα με τις επιχειρήσεις διάσωσης, με τον συνολικό αριθμό των διασωστών να ανέρχεται σε περίπου 7.000. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως προληπτικά θα παράσχει προμήθειες αντί να περιμένει τις τοπικές αρχές να υποβάλουν επίσημα αιτήματα.

Την ίδια ώρα όμως δεν μπορούν να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι ιατρικές προμήθειες και οι καθαρές τουαλέτες.

«Δεν έχουμε τρεχούμενο νερό. Δεν μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια μας αφότου πάμε στο μπάνιο», είπε η 62χρονη Κιόκο Κινοσίτα, καθώς περίμενε στην ουρά μαζί με άλλους 200 επιζώντες για να πάρει φαγητό στην Ουατζίμα. Η ίδια πρόσθεσε πως «ένα από τα μωρά στο κέντρο εκκένωσης είναι τριών εβδομάδων και φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε αρκετό νερό ούτε αρκετό γάλα για το βρέφος».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση