Ο σεισμός στο Αφγανιστάν, ο οποίος σημειώθηκε την Τετάρτη στα νοτιοανατολικά της χώρας είναι ο φονικότερος της τελευταίας 20ετίας στην περιοχή, καθώς ως το απόγευμα ο αριθμός των θυμάτων υπολογιζόταν σε τουλάχιστον 920 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Αφγανιστάν έχει μακρά ιστορία σεισμών, πολλοί από τους οποίους σημειώνονται στην ορεινή περιοχή Χίντου Κους που συνορεύει με το Πακιστάν.
Ο αριθμός των νεκρών είναι ιδιαίτερα υψηλός και εξαιτίας των δύσβατων περιοχών όπου σημειώνεται ο εκάστοτε σεισμός στο Αφγανιστάν, χώρα που έχει σημαντικό έλλειμμα σε υποδομές, απόρροια των δεκαετιών πολέμου.
Ο σεισμός στο Αφγανιστάν άφησε πίσω του τουλάχιστον 1.000 νεκρούς
Μάλιστα, σε νεότερο τηλεγράφημά του, το ΑΠΕ, κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμός στο Αφγανιστάν που έπληξε την περασμένη νύκτα το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο μιας από τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.
Το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ, σημείωσε ότι λόγω της ασυνήθιστης για την εποχή κακοκαιρίας, με καταρρακτώδεις βροχές, κρύο και ανέμους, η άμεση προτεραιότητα είναι να βρεθούν ασφαλή καταφύγια για τους άστεγους.
«Ο απολογισμός έφθασε τους 1.000 νεκρούς και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο», αναφέρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, ο Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα, σε μήνυμά του προς τον Τύπο.
Χρονολόγιο σεισμών στο Αφγανιστάν τα τελευταία 31 χρόνια
Ο σεισμός στο Αφγανιστάν έφερε στους πολίτες της πολύπαθης χώρες, εφιαλτικές μνήμες από το παρελθόν, καθώς ο φόρος αίματος από τους εγκέλαδους στην περιοχή είναι τεράστιος. Το δίκτυο Al Jazeera δημιούργησε ένα χρονολόγιο με τους πιο φονικούς σεισμούς που έχουν πλήξει το Αφγανιστάν και γειτονικές χώρες τα τελευταία 31 χρόνια.
- 1991, Χίντου Κους: Ο σεισμός στο Αφγανιστάν πριν από 31 χρόνια, σκότωσε 848 ανθρώπους στη χώρα, το Πακιστάν και τη Σοβιετική Ένωση.
Έχουν παρατηρηθεί πολλές μεγάλες σεισμικές δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερου από 7,0 στο Χίντου Κους, όλες με παρόμοια επίκεντρα, με μια περιοδικότητα περίπου 10-15 ετών.
Τα γεγονότα αυτά έχουν μηχανισμούς εστίασης ανάστροφων ρηγμάτων, γεγονός που για την σχεδόν κατακόρυφη πλάκα υποδηλώνει ενεργή επέκταση των δονήσεων.
Έχει προταθεί ότι οι σεισμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα της «λαιμητόμου» της καθοδικής πλάκας, μια διαδικασία που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αποκόλληση.
- 1997, Καγιέν, Ιράν: Ένας σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών στα σύνορα του Αφγανιστάν και του Ιράν σκότωσε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και στις δύο χώρες και κατέστρεψε ολοσχερώς περισσότερα από 10.000 σπίτια.
Οι ζημιές εκτιμήθηκαν τότε σε 100 εκατομμύρια δολάρια και πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης με δωρεές κουβερτών, σκηνών, ρούχων και τροφίμων. Αποστέλλονται επίσης ομάδες διάσωσης για να βοηθήσουν τους τοπικούς εθελοντές στην ανεύρεση επιζώντων που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.
Η καταστροφή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού ήταν, κατά τόπους, σχεδόν ολοκληρωτική – αυτό αποδόθηκε σε κακές κατασκευαστικές πρακτικές στις αγροτικές περιοχές και έδωσε ώθηση σε ένα αυξανόμενο κίνημα για αλλαγές στους οικοδομικούς κώδικες για ασφαλή από σεισμούς κτίρια στο Ιράν.
- Φεβρουάριος 1998, Τακχάρ: Ο σεισμός στο Αφγανιστάν, στην απομακρυσμένη βορειοανατολική επαρχία Τακχάρ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις ανέρχονται σε 4.000.
- Μάιος 1998, Τακχάρ: Μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών στην ίδια περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4.700 άνθρωποι.
- 2002, Χίντου Κους: Δίδυμοι σεισμοί στο Χίντου Κους τον Μάρτιο του 2002 σκότωσαν συνολικά 1.100 άτομα.
Ο σεισμός της 3ης Μαρτίου είχε μέγεθος 7,4 Ρίχζτερ, με εστιακό βάθος 225,6 χλμ. Ο εστιακός μηχανισμός συνάδει με ανάστροφο ρήγμα εντός του καταδυόμενου ωκεάνιου φλοιού.
Η σύγκριση με παρόμοιους σεισμούς του 1993 και του 2015, οι οποίοι έχουν πολύ παρόμοια βάθη και επίκεντρα, υποδηλώνει ότι η κύρια συνιστώσα της ολίσθησης και στα τρία γεγονότα συνέβη στο ίδιο τμήμα του ρήγματος.
Ο σεισμός της 25ης Μαρτίου είχε μέγεθος 6,1 Mw , με εστιακό βάθος 8,0 χιλιομέτρων. Είχε μηχανισμό ανάστροφου ρήγματος που συνέβη σε ένα από τα δύο πιθανά ρήγματα με μέτρια κλίση προς βορρά-νότο.
- 2015, Χίντου Κους: Ένας ακόμη σεισμός στο Αφγανιστάν, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ αυτή τη φορά, ένας από τους ισχυρότερους που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία του Αφγανιστάν, στοίχισε τη ζωή συνολικά σε 399 ανθρώπους στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, Πακιστάν και Ινδία.
- Ιανουάριος 2022, Μπαντγκίς: Επιφανειακός σεισμός στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Καντίς της δυτικής επαρχίας Μπαντγκίς έχει αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άτομα.