08:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ζητά έρευνα για το ρόλο του τουρκικού στρατού στην υπόθεση με τους 92 γυμνούς μετανάστες: «Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές»

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ παίρνει θέση για την υπόθεση των γυμνών μεταναστών στον Έβρο

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ παίρνει θέση για την υπόθεση των γυμνών μεταναστών στον Έβρο

20.10.2022
19:13
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2022 • 22:24
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ παρεμβαίνει στην υπόθεση των γυμνών μεταναστών στον Έβρο

Την υποστήριξη του σε μια έρευνα που θα εξετάζει τον ρόλο που έπαιξε ο τουρκικός στρατός στην υπόθεση με τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στην περιοχή του Έβρου εκφράζει ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός γερουσιαστής συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την επιτυχημένη διάσωση αυτών των ανθρώπων.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αναφέρει «συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για τη διάσωση των 92 ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία».

«Υποστηρίζω πλήρως μια έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ρόλου του τουρκικού στρατού στη σκληρή κακομεταχείρισή τους» συνεχίζει.

 

92 μετανάστες βρέθηκαν γυμνοί στα σύνορα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Σάββατο, τους 92 μετανάστες τους παράτησαν εντελώς γυμνούς οι τουρκικές αρχές στον Έβρο, ενώ διασώθηκα εν τέλει από Έλληνες αστυνομικούς.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά, μετέδωσε το υπουργείο.

Θυμίζουμε πως ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επεσήμανε τη Δευτέρα πως «ακόμη ένα θλιβερό επεισόδιο γράφτηκε στον Έβρο, με την Τουρκία σε ρόλο πρωταγωνιστή, να εργαλειοποιεί εκ νέου μετανάστες, αυτή τη φορά 92 άτομα, τα οποία εντοπίστηκαν γυμνά και τραυματισμένα στον Έβρο».

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα πέρασε στην αντεπίθεση και τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται στον κ. Μηταράκη για την αποκάλυψη και κάνουν λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» από την Ελλάδα.

Τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση

Το ζήτημα των μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί από τις ελληνικές Αρχές στον Έβρο απασχόλισε έντονα τα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για τον εντοπισμό 92 γυμνών ανθρώπων στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό σοκαριστικό και δηλώνοντας «βαθιά θλιμμένη» από τις εικόνες της ομάδας.

Οι άνδρες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρέθηκαν κοντά στα σύνορα αφού διέσχισαν τον ποταμό Έβρο με λαστιχένιες λέμβους, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία. Ανάμεσα στην ομάδα υπήρχαν και παιδιά, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Guardian.

Το βρετανικό μέσο μεταδίδει τις διαψεύσεις από πλευράς Τουρκίας και σημειώνει: Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει την Αθήνα ότι εκδιώκει με τη βία μετανάστες από τα σύνορα προτού καταθέσουν αιτήσεις ασύλου – οι απωθήσεις, όπως ισχυρίζεται, έχουν αυξηθεί εκθετικά τον τελευταίο χρόνο.

Χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία κάθε χρόνο, γράφει από την πλευρά του το CBS. Ο Έβρος αποτελεί συχνό σημείο διέλευσης, αλλά τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη ότι απωθούν βίαια τους μετανάστες πίσω στο έδαφος της άλλης.

Το δημοσίευμα του CBS για τους 92 μετανάστες στον Έβρο
Το δημοσίευμα του CBS για τους 92 μετανάστες στον Έβρο

Οι δύο χώρες έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για τη δυσχερή θέση των 92 μεταναστών, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC. Δεν ήταν σαφές πώς και γιατί οι άνδρες, οι 92 μετανάστες έχασαν τα ρούχα τους, αναφέρεται. Η Frontex σημείωσε ότι οι άνδρες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία και ότι ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού είχε ενημερωθεί για πιθανή παραβίαση δικαιωμάτων.

 

Το δημοσίευμα του BBC για τους 92 μετανάστες στον Έβρο
Το δημοσίευμα του BBC για τους 92 μετανάστες στον Έβρο

Η γαλλική Le Figaro περιέλαβε επίσης εκτενές δημοσίευμα για τους 92 μετανάστες στον Έβρο, φιλοξενώντας τις δηλώσεις της Frontex και των ελληνικών Αρχών. Ωστόσο το γαλλικό δημοσίευμα καταλήγει με την δήλωση μιας ΜΚΟ που ασχολείται με το προσφυγικό και παρακολουθεί την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το δημοσίευμα της Le Figaro για το περιστατικό στον Έβρο
Το δημοσίευμα της Le Figaro για το περιστατικό στον Έβρο

Αντιδρώντας στο περιστατικό την Κυριακή, η ΜΚΟ Mare Liberum δήλωσε ότι «στην περιοχή του Έβρου, τα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συστηματικά και διαπράττονται σε καθημερινή κλίμακα από την Τουρκία και την Ελλάδα».

«Όταν αυτά τα εγκλήματα συζητούνται δημοσίως από μέλη των κυβερνήσεων, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να τροφοδοτείται η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», συνέχισε η ΜΚΟ.

Η θέση Ρόμπερτ Μενέντεζ σε σχέση με τα τουρκικά F-16

Αξίζει να τονίσουμε πως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στέκεται συχνά επικριτικός κατά των τουρκικών θέσεων, ενώ υπήρξε ένας από τους ενορχηστρωτές της απόπειρας βέτο στην πώληση F-16 στην Άγκυρα. Ωστόσο, η τροπολογία του απορρίφθηκε από το τελικό νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία.

Η τροπολογία προέβλεπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ βάζει μια ακόμη τροχοπέδη στα σχέδια Ερντογάν για τα F-16
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ βάζει μια ακόμη τροχοπέδη στα σχέδια Ερντογάν για τα F-16

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές για τη πώληση μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί στη συνάντηση που είχε με δύο Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Το ζήτημα της ένταξης ή μη της τροπολογίας είναι από τα καυτά θέματα που παρακολουθεί η κυβέρνηση, όπως πληροφορείται χαρακτηριστικά το The Standard. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που έχουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Τότε η Βουλή και η Γερουσία θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν στη μεταξύ τους διαβούλευση την τελική εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA). Θεωρούν, λοιπόν, ότι τελικά η τροπολογία μπορεί να ενταχθεί στο τελικό κείμενο της NDAA που θα υιοθετηθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Ο αρχαιότερος γερουσιαστής των ΗΠΑ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός που υπηρετεί ως ο αρχαιότερος γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το Νιου Τζέρσεϊ, μια θέση που κατέχει από το 2006.

Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, διορίστηκε για πρώτη φορά στη Γερουσία των ΗΠΑ από τον κυβερνήτη Τζον Κορζίν και προήδρευσε της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2013 έως το 2015 και ξανά από το 2021.

Το 1974, σε ηλικία 20 ετών, ο Μενέντεζ εξελέγη στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της σχολικής περιφέρειας Union City. Έλαβε πτυχίo από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Πέτρου και τη Νομική Σχολή του Rutgers.

Μπομπ Μενέντεζ και Ταγίπ Ερντογάν
Μπομπ Μενέντεζ και Ταγίπ Ερντογάν

Το 1986 εξελέγη δήμαρχος της Union City. Το 1988, ενώ συνέχιζε να υπηρετεί ως δήμαρχος, εξελέγη για να εκπροσωπήσει την 33η περιφέρεια της πολιτείας στη Γενική Συνέλευση του Νιου Τζέρσεϊ και, μέσα σε τρία χρόνια, μετακινήθηκε στη Γερουσία του Νιου Τζέρσεϊ, αφού κέρδισε τις ειδικές εκλογές του Μαρτίου 1991.

Την επόμενη χρονιά, ο Μενέντεζ κέρδισε μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκπροσώπησε την 13η περιφέρεια του Κογκρέσου του Νιου Τζέρσεϊ για έξι διετείς θητείες, από το 1993 έως το 2006.

Τον Ιανουάριο του 2006, διορίστηκε για να καλύψει τη θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ που είχε μείνει κενή από τον Τζον Κορζίν (ο οποίος είχε εκλεγεί κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ), και εξελέγη σε πλήρη εξαετή θητεία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Επανεξελέγη το 2012 και το 2018.

Το 2015, ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε για διαφθορά, κατηγορίες οι οποίες αποσύρθηκαν το 2018. Η ειδική επιτροπή δεοντολογίας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών τον «επέπληξε αυστηρά», τότε αυστηρά για το περιστατικό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση