Με ένα εκτενές δημοσίευμα, ο Χιούγκο Ντίξον περιγράφει την πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, που σε συνδυασμό με την εύθραυστη παγκόσμια συγκυρία και την αδύναμη ελληνική οικονομία ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα για το μέλλον.
Σε δημοσίευμά του Reuters με τίτλο «Είναι καιρός να ανησυχήσουμε για την Ελλάδα» ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης σημειώνει πως παρότι «έχουν περάσει μόλις λίγα χρόνια από τότε που τελείωσε η ταινία τρόμου Grexit, δυστυχώς οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν και πάλι για τη χώρα».
Πρόκειται για ένα ακόμη δημοσίευμα διεθνούς μέσου που περιγράφει τα γεγονότα στη χώρα μας, μετά το άρθρο των New York Times , την ανάλυση των Financial Times και το ρεπορτάζ του Politico που προκάλεσε μάλιστα και τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και την επίσημη ανακοίνωση του μέσου.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται αναλυτικά η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία έχει ταρακουνήσει την κυβέρνηση και αποτέλεσε το πεδίο αντιπαράθεσης σήμερα στη Βουλή. «Ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρατείνει την πολιτική αστάθεια» σημειώνει το δημοσίευμα.
«Δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που απείλησε να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Αλλά το υψηλό έλλειμμα και το χρέος του κράτους -που είναι 189% του ΑΕΠ- προκαλούν ανησυχία σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν στα ύψη και τα επιτόκια αυξάνονται» καταλήγει.
Οι επενδυτές ήταν ενθουσιασμένοι με τον Μητσοτάκη
«Οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας ήταν γενικά ενθουσιασμένοι με την πρωθυπουργία του Μητσοτάκη. Η φιλοεπιχειρηματική του προσέγγιση και η δέσμευσή του να εκσυγχρονίσει τη χώρα προσέλκυσαν κεφάλαια» υποστηρίζει ο Ντίξον.
«Η υπόσχεσή του να εφαρμόσει μια υγιή δημοσιονομική πολιτική καθησύχασε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατέχει τη μερίδα του λέοντος του τεράστιου χρέους της χώρας. Διαχειρίστηκε καλά την πανδημία, προώθησε την ψηφιοποίηση της κυβέρνησης και έλαβε μέτρα για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα» προσθέτει για τις πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού αυτά τα τρία χρόνια.
«Και η σταθερή γραμμή του κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία απέσπασε επαίνους όχι μόνο από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και από την Ουάσινγκτον. Εκφώνησε μάλιστα ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου» συνεχίζει.
Ο Μητσοτάκης δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Ωστόσο, όπως λέει ο αρθρογράφος του Reuters, «υπάρχουν όμως και ανησυχίες. Ο Μητσοτάκης δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται τρομερά για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Το δημοσίευμα συνεχίζει υποστηρίζοντας: «Σκούπισε ουσιαστικά το μητρώο για πολλούς χρηματιστές που κατηγορήθηκαν για ποινική απιστία και έδωσε κάτι που ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες. Επίσης, συγκέντρωσε την εξουσία, αλλάζοντας τον νόμο ώστε η υπηρεσία πληροφοριών να αναφέρεται στο γραφείο του».
Την ίδια ώρα, το Reuters αναφέρεται στην εξαιρετικά χαλαρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης της Ελλάδας, που «ήταν πιο χαλαρή από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που είχε πρόσφατα περάσει μια εμπειρία σχεδόν θανάτου. Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Αθήνα «ξόδεψε επίσης μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να απαλύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες». Σαν αποτέλεσμα, η κυβέρνηση είναι σε πορεία να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα (πριν από τις πληρωμές τόκων) περίπου 3,5% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά, Ελληνίδα οικονομολόγο.
Οι επενδυτές ανησυχούν
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν, σημειώνει κλείνοντας ο Ντίξον που περιγράφει πως υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων η πιθανότητα μιας κυβέρνησης λιγότερο φίλα προσκείμενης στις επιχειρήσεις μοιάζει τώρα πιο πιθανή. Επίσης, όπως σημειώνει, «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ο Μητσοτάκης να λάβει λαϊκίστικα μέτρα σε μια προσπάθεια να γαντζωθεί στην εξουσία.
«Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη με έναν ηγέτη πιο ελκυστικό για το ΠΑΣΟΚ. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν έναν μεγάλο συνασπισμό με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη. Αλλά κανένα από τα σενάρια δεν φαίνεται τρομερά σταθερό» υποστηρίζει ο Ντίξον.
Σε κάθε περίπτωση, τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα είχαν απόδοση 3,9% το πρωί της Παρασκευής, αυξημένη κατά 93 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα και 256 μονάδες βάσης υψηλότερη από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα. Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, οι αποδόσεις του ελληνικού χρέους αυξήθηκαν πιο γρήγορα, ακόμη και από αυτές της Ιταλίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 34 μονάδες βάσης στο 3,6% τον τελευταίο μήνα.
Επιπλέον, κλείνει το δημοσίευμα, όταν η γεωπολιτική και η ενεργειακή κρίση ξεπεραστούν, η ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμη να κάνει τα στραβά μάτια σε ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερμάτισε την «ενισχυμένη εποπτεία» της ελληνικής οικονομίας, με το σκεπτικό ότι η χώρα έχει επιτέλους ξεφύγει από το δάσος. Αυτή είναι μια απόφαση για την οποία μπορεί τελικά να μετανιώσει.