Quantcast
00:07
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:07
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Qatar Gate: Κατεπείγουσα έρευνα της Κομισιόν για Αβραμόπουλο – Ζητούνται εξηγήσεις από τον Έλληνα πολιτικό

Ο πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.12.2022
17:21
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2022 • 20:38
Ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το Qatar Gate και τη σχέση του Έλληνα πολιτικού με την ΜΚΟ «πλυντήριο»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες, το λεγόμενο Qatar Gate.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politco, η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες άσκησης πίεσης, που φέρονται να δέχτηκαν αξιωματούχοι της ΕΕ από το Εμιράτο.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι – ο οποίος κρατείται σήμερα στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Τι περιελάμβανε το email της Κομισιόν

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το POLITICO και το οποίο προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε αν τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή οι υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή την οργάνωση Fight Impunity (η οποία αναφέρεται ως AITJ, βάσει της πλήρους ονομασίας Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Στους παραλήπτες δόθηκε αυστηρή προθεσμία μέχρι το πρωί της Πέμπτης για να απαντήσουν.

«Είχε το μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ[;]» έγραφε το μήνυμα της Κομισιόν.

Ο υπάλληλος υπέβαλε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, «και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης».

Η εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ δήλωσε: «Ωστόσο, η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου».

«Έχουμε πει από την αρχή ότι εξετάζουμε τις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Σώματος», πρόσθεσε ο Σπινάντ, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πώς σχολιάζει το γεγονός ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ σχολιάζοντας την εν λόγω έρευνα δήλωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ότι καταλαβαίνουμε [σσ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος] δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση» σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση.

Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο επίσης για συναντήσεις του Έλληνα πολιτικού με πρώην συναδέλφους «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».

 

Οι 60.000 ευρώ που έλαβε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Έλληνας πολιτικός παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από το ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες La Stampa, την Τρίτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε 60.000 ευρώ για συμμετοχή σε δύο συνέδρια εκ των οποίων το έναν ήταν διαδικτυακό και για την συγγραφή ενός άρθρου.

Ο πρώην βουλευτής, Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο πρώην βουλευτής, Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ιταλική εφημερίδα σχολιάζει σκωπτικά και την άδεια που είχε λάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η ΜΚΟ για την οποία πήρε πράσινο φως για τη συμμετοχή του  δεν ήταν εγγεγραμμένη στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ. Στο δημοσίευμα της La Stampa επισημαίνεται ακόμα και το γεγονός ότι αν και η συνεργασία του Δημήτρη Αβραμόπουλο σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου έληξε τον Φεβρουάριο του 2022, δύο μήνες μετά συμμετείχε σε πάνελ του φόρουμ των Δελφών με θέμα τις δραστηριότητες της ΜΚΟ του Παντσέρι.

Το σκάνδαλο, για το οποίο κατηγορήθηκε και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και της αφαιρέθηκε ο ρόλος της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει κλονίσει το κατεστημένο της ΕΕ και έχει πλήξει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα.

Διαδικασίες της Κομισιόν για Qatar gate και Αβραμόπουλο

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες που είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

«Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος, για την πολύκροτη υπόθεση του Qatar Gate.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του.

Τι έλεγε ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το Qatar Gate

«Πριν από τρία χρόνια προτάθηκε η σύσταση αυτού του νέου οργανισμού καταπολέμησης της ατιμωρησίας και έγιναν προσκλήσεις σε αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών και αξιωματούχων της ΕΕ και σε κάποιους νομπελίστες, να είμαστε τιμητικά μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, που ήταν μια καλή πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Παντσέρι δεν ήταν ένας τυχαίος ευρωβουλευτής» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθετε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σημείωνε δε πως «εγώ έκανα κάτι έξυπνο: ζήτησα γραπτώς από την ΕΕ την έκφραση γνώμης για το αν αξίζει να είμαι μέλος της Επιτροπής αυτής και έγινα μέλος με την έγγραφη γνώμη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».

«Είχε ηθικό πρόσημο αυτός ο οργανισμός που χάθηκε μετά από όσα έγιναν από τον κ. Παντσέρι, καθώς έφυγαν όλοι, έφυγαν και οι νομπελίστες», σημείωνε ο κ. Αβραμόπουλος στον ANT1.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση