Quantcast
17:09
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:09
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Qatar Gate: Άρση ασυλίας 2 ακόμη ευρωβουλευτών ζητούν οι βελγικές Αρχές – Κατεπείγουσα διαδικασία κίνησε η Μετσόλα

Αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

02.01.2023
16:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2023 • 21:25
Την κατεπείγουσα διαδικασία άρσης ασυλίας δύο ακόμη ευρωβουλευτών κίνησε η Μετσόλα στα πλαίσια των ερευνών για το Qatar Gate

Η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο (Ιταλία, Δημοκρατικό Κόμμα) και Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγιο, Σοσιαλιστικό Κόμμα), στα πλαίσια του Qatar Gate, όπως πληροφορήθηκαν οι εφημερίδες Le Soir και Knack.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα με ανακοίνωσή του ότι η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα «κίνησε επείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών», χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητα των δύο ευρωβουλευτών που εμπλέκονται στις έρευνες της ομοσπονδιακής εισαγγελίας για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate.

Σύμφωνα με διάφορες σύμφωνες πηγές που επικαλείται το βελγικό μέσο, το οποίο και έφερε στο φως την όλη υπόθεση, πρόκειται πράγματι για τον Ιταλό ευρωβουλευτή και τον Βέλγο ομόλογό του. Την ίδια πληροφορία μετέδιδε άλλωστε από την Πρωτοχρονιά και η ιταλική La Repubblica, σημειώνοντας πως η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να κληθεί να εκφραστεί σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων για τον Ταραμπελά και τον Κοτσολίνο, στις 16 Ιανουαρίου.

«Τα πρώτα διαδικαστικά βήματα έχουν γίνει και ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία στις 16 Ιανουαρίου. Το αίτημα θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) για την υποβολή πρότασης απόφασης» δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με το Qatar Gate.

«Από την πρώτη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει τις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να πληρώσει και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», λέει η Μαλτέζα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο. Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι “υποθέτει” πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει από μέρες τόσο ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο και ο Μαρκ Ταραμπέλα, όσο όμως και η ευρβουλευτής η Μαρί Αρενά. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη γράψει η Fatto Quotidiano, η Εύα Καϊλή, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, φέρεται να έχει κατονομάσει αρκετούς που εμφανίζονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Από το Gatar Gate στο Μαρόκο

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Κατάρ δεν είναι το μόνο κράτος που εμπλέκεται στο Qatar Gate. Αντίθετα έχουν ήδη κατηγορηθεί τόσο το Μαρόκο όσο και η Μαυριτανία. Παντσέρι και Τζόρτζι μάλιστα φέρεται να είχαν «ύποπτες επαφές» με το Μαρόκο πολλά χρόνια πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου, που τους έχει φέρει προφυλακισμένους.

Παντσέρι και Τζόρτζι είχαν ταξιδέψει στο Μαρόκο, όπου είχαν συνάντηση με τον πρέσβη Αμπντελραχίμ Ατμούν. Πρόκειται για τον σημερινό πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, τον οποίο ο Τζόρτζι έχει υποδείξει στις καταθέσεις του ως τον άνθρωπο από τον οποίο έφταναν τα «δώρα» στους ίδιους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του Βέλγου εισαγγελέα είναι πως η συμμετοχή της Εύας Καϊλή και Κοτσολίνο στην Επιτροπή PEGA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποθέσεις υποκλοπών, δεν είναι τυχαία. Στο Μαρόκο υπάρχει ένα σκάνδαλο υποκλοπών. Οι μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους έως και τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση του Βέλγου εισαγγελέα Καϊλή και Κοτσολίνο μετείχαν στην PEGA ώστε αν οι συνθήκες το απαιτούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μαρόκο να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση