Quantcast
19:26
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:26
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Πούτιν ως νέος βασιλιάς της Μόρντορ: Το Κρεμλίνο δώρισε 9 χρυσά δαχτυλίδια στον Ρώσο πρόεδρο και τους συμμάχους του για το νέο έτος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: EPA

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: EPA

28.12.2022
20:34
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 • 23:48
Μια κίνηση που μας θυμίζει... Άρχοντα των Δακτυλιδιών - Το Κρεμλίνο δώρισε χρυσά δαχτυλίδια στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στους συμμάχους του

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφερε οκτώ δαχτυλίδια στους ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, συμμάχων της Μόσχας, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και… ερμηνείες, καθώς οι παραλληλισμοί με το έργο του Τόλκιν αφθονούν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά τη σύνοδο, στην Αγία Πετρούπολη, της Κοινότητας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), στην οποία μετέχουν πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Κρεμλίνο δώρισε εννέα χρυσά δαχτυλίδια με την επιγραφή «Καλή χρονιά 2023» και το έμβλημα της ΚΑΚ. Από ένα δαχτυλίδι δόθηκε στους ηγέτες των οκτώ κρατών που ήταν παρόντες στη σύνοδο (Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν) και ένα κράτησε ο ίδιος ο Πούτιν.

Οι σχολιαστές αμέσως έκαναν τη σύνδεση με το έργο «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν στο οποίο ο «άρχοντας του κακού», ο Σάουρον, δωρίζει εννέα δαχτυλίδια σε άρχοντες των ανθρώπων οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται πιστοί υπηρέτες του, οι «Νάζγκουλ». Με μόνη διαφορά, στο βιβλίο, ότι ο Σάουρον φτιάχνει κρυφά και ένα επιπλέον δαχτυλίδι για τον εαυτό του, αυτό που «όλους τους κυβερνά» και του επιτρέπει να τους ελέγχει.

Παραλλήλισαν τον Πούτιν με τον Γκόλουμ

Επικριτές του Κρεμλίνου, ιδίως στην Ουκρανία, παραλλήλισαν τον Πούτιν με τον Γκόλουμ, ένα πλάσμα που το διέφθειρε το «Ένα Δαχτυλίδι» και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον χόμπιτ Φρόντο, που αποφασίζει να αναλάβει το βάρος του μαγικού δαχτυλιδιού και να το καταστρέψει. Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού, η ουκρανική κυβέρνηση συγκρίνει συχνά τη Ρωσία με τη «Μόρντορ», το βασίλειο του Σάουρον και τους Ρώσους στρατιώτες με τους «Ορκ», τους στρατιώτες του Σάουρον.

Στο Telegram, η Ρωσίδα πολιτολόγος Εκατερίνα Σούλμαν είπε ότι τα εννέα δαχτυλίδια είναι εμφανώς μια «συνειδητή πλάκα» του Κρεμλίνου. Σημείωσε ότι το έμβλημα της ΚΑΚ στα δαχτυλίδια αυτά θυμίζει το «Μάτι του Σάουρον», όπως εμφανίζεται στη χολιγουντιανή ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Τόλκιν.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM, ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Ντρίζε επισήμανε ότι η ιδέα της συγκρότησης μιας «κοινότητας του δαχτυλιδιού» μεταξύ των εννέα ηγετών «δεν είναι πραγματικά το θέμα, δεδομένων των σημερινών συνθηκών». Στην πραγματικότητα, εξήγησε, υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ ορισμένων ηγετών της ΚΑΚ, όπως μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Ντρίζε σχολίασε ότι μόνο ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και πιστός σύμμαχος του Πούτιν, θεάθηκε να φοράει το δαχτυλίδι.

Το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσπάθησε να βάλει τέλος στις εικασίες και τις ερμηνείες: «Είναι απλώς ένα αναμνηστικό δώρο για το νέο έτος, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σ’ αυτό», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν δεν θα φορέσει το δικό του χρυσό δαχτυλίδι.

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα 20 Δαχτυλίδια της Δύναμης

Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης είναι φανταστικά τεχνουργήματα που εμφανίζονται στα πλαίσια της μυθολογίας της Μέσης Γης του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Στο έργο του Τόλκιν υπάρχουν συνολικά 20 Δαχτυλίδια Δύναμης. Τα 19 από αυτά φτιάχτηκαν από τα ξωτικά, με οδηγίες όμως του Σάουρον, ενώ εκείνος κρυφά κατασκεύασε το Ένα Δαχτυλίδι (ή Κυρίαρχο Δαχτυλίδι), ἠ τον Χαμό του Ισίλντουρ, όπως αναφέρεται.

Τα Τρία Δαχτυλίδια ανήκαν στα Ξωτικά και φτιάχτηκαν από τον Κελεμπρίμπορ, ο οποίος απεχθανόταν τον Σάουρον και τα δημιούργησε με δυνάμεις μαγικές, όχι για δύναμη και εξουσία, της λευκής Μαγείας των Ξωτικών. Τα Τρία μπορούσαν να γιατρέψουν καταστροφές, να προστατέψουν απέναντι στη φθορά του χρόνου, και βοηθούσαν τους κατόχους τους να μετατρέψουν τον χώρο κατοικίας σε παράδεισο και ένα μέρος ανασύνταξης των δυνάμεων τους απέναντι στο Κακό. Μετά την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού, τα Τρία έχασαν τις δυνάμεις τους.

Επειδή τα Τρία Δαχτυλίδια ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το Ένα Δαχτυλίδι του Σάουρον, όταν το Ένα καταστράφηκε τα Τρία Δαχτυλίδια έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους. Έτσι όντας ανίσχυρα τα δαχτυλίδια δεν μπορούσαν πλέον να προστατεύσουν τον Έλροντ και την Γκαλάντριελ από την φθορά του χρόνου, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τη Μέση Γη για πάντα και να πάνε στο Βάλινορ.

Εννιά από τα Δαχτυλίδια της Δύναμης δόθηκαν σε άρχοντες των Ανθρώπων. Αρχικά, τους πρόσδιδαν κύρος και δύναμη, και την αθανασία, αλλά κρυφά, η κακία που έκρυβε το κάθε Δαχτυλίδι τους κατέτρωγε, και ένας-ένας οι Άρχοντες, έγιναν αόρατοι για τον κόσμο αυτόν («ξεθώριασαν», όπως αναφέρεται η επίδραση των Δαχτυλιδιών) και μπήκαν στον κόσμο των Σκιών. Έγιναν υπηρέτες του Σάουρον, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός σκοπός του, τα Δαχτυλιδοφαντάσματα (Ringwraiths) ή Νάζγκουλ στις ιστορίες.

Επτά από τα Δαχτυλίδια δόθηκαν στους Επτά προπάτορες των Νάνων, που είχε δημιουργήσει ο Άουλε. Ο Σάουρον τους τα έδωσε για να τους υποτάξει και αυτούς στην θέλησή του. Δεν τα κατάφερε όμως. Οι Νάνοι αποδείχθηκαν πολύ ισχυροί για να υποταχθούν, αφενός λόγω του ότι δύσκολα φανέρωναν τις απόκρυφές τους σκέψεις, αφετέρου δεν μπορούσαν να εκφυλιστούν σε σκιές, συν το γεγονός ότι δεν ανέχονταν την επιβολή κυριαρχίας από τρίτους.

Όμως αυξήθηκε η – ήδη – υπερβολική απληστία που είχαν, καθώς, και ο θυμός απ’ όπου προήλθε αρκετό κακό προς όφελος του Σάουρον. Από αυτά τα Δαχτυλίδια, μερικά καταστράφηκαν στις φλόγες των Δράκων (οι οποίοι συχνά επιτίθενται στους Νάνους με σκοπό κυρίως να λαφυραγωγήσουν τα πλούτη τους) και τα υπόλοιπα τα πήρε πίσω ο Σάουρον με ποικίλους τρόπους. Το τελευταίο από τα Επτά ήταν το Δαχτυλίδι του Θρορ, παππού του Θόριν, ενός αρχοντικού Νάνου που εμφανίζεται ως ήρωας στο Χόμπιτ.

Το Ένα Δαχτυλίδι, ή Κυρίαρχο Δαχτυλίδι, το κατασκεύασε ο Σάουρον, και μέσα του έβαλε την περισσότερη από την δύναμή του. Σκοπός του ήταν να ελέγχει όλα τα υπόλοιπα Δαχτυλίδια, και ως ένα βαθμό το πέτυχε.

Το Ένα Δαχτυλίδι ήταν τόσο ισχυρό που είχε βούληση από μόνο του. Ωστόσο, το μόνο που επιδίωκε, ήταν να επιστρέψει στον Έναν και μοναδικό ο οποίος ήταν αρκετά ισχυρός για να το χρησιμοποιήσει, στον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον. Το Δαχτυλίδι επίσης είχε τεράστια επιρροή πάνω στη βούληση των πλασμάτων της Μέσης Γης και ιδιαίτερα των ανθρώπων οι οποίοι ήταν οι λιγότερο σοφοί, αλλά και συνάμα οι πιο φιλόδοξοι. Το Δαχτυλίδι για να επηρεάσει τους ανθρώπους τους προέτρεπε να γίνουν αυτοί οι επόμενοι άρχοντές του και να γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση