Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να απειλεί τη Δύση με τις ενέργειές του, αυτή τη φορά με την ανάπτυξη περισσοτέρων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Πλάνα που δημοσιεύθηκαν από κρατικές υπηρεσίες έδειξαν τη νέα ανάπτυξη ενός στρατηγικού πυραύλου Yars -ο οποίος μπορεί να εφοδιαστεί με πυρηνική κεφαλή και να φτάσει όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά μέχρι και την των ΗΠΑ- στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας.
Η είδηση αυτή έρχεται μια μέρα μετά τη δημοσίευση εικόνων από έναν άλλο πύραυλο Yars στη βάση Κοζέλσκι, 160 μίλια νότια της Μόσχας. Επιπλέον, την Τετάρτη, ένα βίντεο έδειξε έναν άλλο πύραυλο να φτάνει στην ίδια βάση, την στιγμή που ένας απόστρατος Ρώσος στρατηγός ανέφερε ότι η Ρωσία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο να πλήξει το Λονδίνο και όχι την Ουάσιγκτον.
Ο Πούτιν ανεβάζει ξανά τους τόνους για τα πυρηνικά, μετά την παρότρυνση της Κίνας να αποκλιμακώσει
Η τελευταία ανάπτυξη του στρατηγικού πυραύλου Yars στην περιοχή Τβερ, η οποία είναι πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ από τη βάση Κοζέλσκι, έρχεται καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν εντείνει τις κινήσεις του στον τομέα των πυρηνικών όπλων από τότε που κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με τη Δύση να αποτελεί τον κύριο στόχο.
Τέτοιες απειλές είχαν «καταλαγιάσει» τις τελευταίες εβδομάδες μετά την παρότρυνση του Πεκίνου να σταματήσει, αλλά σιγά-σιγά αυξάνονται ξανά ενόψει της Ημέρας Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας το Σάββατο, όπως αναφέρει η Daily Mail.
«Ένα σύνταγμα πυραύλων στην περιοχή του Τβερ έχει τεθεί σε υπηρεσία μάχης μαζί με ένα κινητό σύστημα Yars», δήλωσε σχετικά ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, συνταγματάρχης Σεργκέι Καρακάγιεφ, στο Zvezda TV.
Ρώσοι στρατιωτικοί αφήνουν υπόνοιες για πυρηνικό χτύπημα στο Λονδίνο
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η Ρωσία έκανε επίδειξη των πυραύλων Yars που διαθέτει ήταν τον Οκτώβριο, όταν ο Ρώσος πρόεδρος επέβλεπε τις ετήσιες πυρηνικές ασκήσεις Grom.
Υποβρύχια, βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα και πυρηνικοί πύραυλοι της Ρωσίας συμμετείχαν σε αυτές τις ασκήσεις που διεξήχθησαν υπό την επιτήρηση του Πούτιν από το κέντρο διοίκησης.
Τότε, μάλιστα, ο συνταγματάρχης Ιγκόρ Κοροτσένκο είχε δηλώσει ότι οι ασκήσεις ήταν μια πρόβα για την καταστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Σειρά τώρα πήρε ο στρατηγός Γκουρούλεφ, ο οποίος την Πέμπτη χαρακτήρισε τη Δύση «διαβολική», με αφορμή το γεγονός ότι «η Ουκρανία επιτίθεται στη Ρωσία».
«Τότε γιατί ντρεπόμαστε να πούμε ότι πρέπει να χτυπήσουμε το Λονδίνο;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Δεν λέω ότι πρέπει να τους διαλύσουμε όλους. Πρέπει να καταστρέψουμε κρίσιμες εγκαταστάσεις -κέντρα ελέγχου, στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε έναν κατάλογο στο Γενικό Επιτελείο και ενημερώνεται συνεχώς… Είναι πυρηνικά…ή όχι;»
Σημείωσε, τέλος, πως «ένα χτύπημα στο Λονδίνο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, θα ήταν η πρώτη και τελευταία προειδοποίηση προς τους πραγματικούς φορείς λήψης αποφάσεων, δηλαδή την Ουάσιγκτον».
Ανησυχητικές δηλώσεις Πούτιν: «Η Ρωσία ίσως υιοθετήσει το προληπτικό πλήγμα»
Η Ρωσία θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό δόγμα της, εισάγοντας την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» για τον αφοπλισμό του εχθρού, δήλωσε προσφάτως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Μπισκέκ που του ζήτησε να διευκρινίσει πρόσφατες δηλώσεις του για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίησή του ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πρώτη, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί «προληπτικού πλήγματος».
«Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», είπε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κιργιστάν. Η Μόσχα θα έπρεπε ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους» συνέχισε, προτού συμπληρώσει: «απλώς το σκεφτόμαστε».
Πούτιν: Οι πύραυλοι της Ρωσία πιο σύγχρονοι από των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι πύραυλοι κρουζ και τα υπερηχητικά συστήματα της χώρας του είναι «πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την Τετάρτη ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «σε καμία περίπτωση» δεν θα χρησιμοποιούσε πρώτη πυρηνικά όπλα.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως «κάθε αναφορά σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα, έστω και αόριστη, είναι απολύτως ανεύθυνη».
Το φάσμα ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου επέστρεψε στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας τη διάβρωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επισημαίνει πως οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν εγείρει φόβους ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο πυρηνικό οπλοστάσιό της.