Quantcast
19:41
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:41
01/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Πούτιν έσπασε την «ομερτά»: «Δεν τρελάθηκε η Ρωσία να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο» – Πυρά του Ρώσου προέδρου κατά των ΗΠΑ

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο

07.12.2022
18:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 • 23:50
Σε παραλήρημα, ο Πούτιν υποστηρίζει πως η Ρωσία είναι η μόνη εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του έπειτα από μακρά σιωπή, συνέχεια της οπισθοχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

«Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», είπε, επιμένοντας ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα», πρόσθεσε.

Ένας πραγματικά απελπισμένος Πούτιν θα μπορούσε να έχει στραφεί στα πυρηνικά όπλα απλώς και μόνο λόγω της έλλειψης άλλων επιλογών για να ανακόψει την κατάρρευση του στρατού του και αυτού που θεωρεί ως ένα πολιτικά ζωτικό σχέδιο στην Ουκρανία,  σημείωνε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάλυση της Washington Post, πριν τις απώλειες στην ανατολική Ουκρανία για τη Μόσχα.

Αντιθέτως, η προσπάθεια του Πούτιν να ενισχύσει τις συμβατικές του δυνάμεις υποδηλώνει ότι δεν είναι πρόθυμος να στραφεί στην πυρηνική επίθεση ως μέσο επίτευξης των στόχων του στην Ουκρανία, συνέχιζε τότε το δημοσίευμα. Ο Πούτιν σίγουρα γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ρωσική πυρηνική χρήση θα είχε σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ανεύθυνος ο Πούτιν, λέει η Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «ανεύθυνες» τις «επιπόλαιες» δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σημείωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται.

Αρνούμενος να απαντήσει ευθέως στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε επιπόλαια ομιλία σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα είναι απολύτως ανεύθυνη», αφότου ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πρωτίστως πυρηνικά όπλα αλλά μόνο «ως απάντηση» σε ενδεχόμενο εχθρικό πλήγμα αυτού του είδους στο έδαφός της.

Ο Πούτιν επιμένει: «Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο»

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014 μετά το πραξικόπημα», όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων, είπε.

Αφού προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, μετά από δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση, αυτή η τουριστική και αμπελουργική χερσόνησος δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991.

Με πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από ρωσόφωνους, η Κριμαία είχε «χαριστεί» το 1954 στη Σοβιετική Ουκρανία από τον Νικήτα Χρουστσόφ, ηγέτη της τότε ΕΣΣΔ που ήταν ουκρανικής καταγωγής. Όμως, στις 27 Φεβρουαρίου 2014, φιλορώσοι κομάντο κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές που κλήθηκαν εσπευσμένα να εκλέξουν μια κυβέρνηση ευνοϊκή για τη Μόσχα.

Εικόνα από την προσαρτημένη Κριμαία
Εικόνα από την προσαρτημένη Κριμαία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στις 16 Μαρτίου 2014, κατά τη διάρκεια ενός αποκαλούμενου δημοψηφίσματος που κατήγγειλε η διεθνής κοινότητα, το 97% των κατοίκων ψήφισε «υπέρ» της ένταξης στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Μόσχα. Η προσάρτηση επικυρώθηκε δύο ημέρες αργότερα με μια συνθήκη που υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν. Από το 2014, πολλοί επικριτές της Ρωσίας έχουν συλληφθεί εκεί. Από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της Κριμαίας, το 59% είναι Ρώσοι, το 24% Ουκρανοί και το 12% Τάταροι.

Κατακτώντας την Κριμαία – η οποία αντιπροσωπεύει το 4,5% του ουκρανικού εδάφους – η Ρωσία ανέκτησε επίσης το μεγάλο λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου εγκατέστησε τον πολεμικό της στόλο από τον 18ο αιώνα, και που της προσφέρει μια διέξοδο στην Μαύρη Θάλασσα και από εκεί στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Από τον Μάιο του 2018, η χερσόνησος συνδέεται με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας Κερτς μήκους 19 χιλιομέτρων.

Η Κριμαία, που χρησιμοποιείται ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης από τη Ρωσία και βρίσκεται πολύ μακριά από τις μάχες, έχει πληγεί από τον Αύγουστο από πολλές εκρήξεις σε στρατιωτικά αεροδρόμια και αποθήκες πυρομαχικών. Η Ουκρανία παραδέχτηκε αργότερα ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις.

Πυρά Πούτιν και κατά της Πολωνίας

Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι θέλει να καταλάβει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας», πρόσθεσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση