Quantcast
03:48
08/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:48
08/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αλληλεγγύη με ημερομηνία λήξης! Πολωνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουμανία απαγορεύουν την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Σιτηρά / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Σιτηρά / Φωτογραφία: ΕΡΑ

19.04.2023
20:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2023 • 8:02
Οι τέσσερις χώρες παραβλέπουν την κεντρική πολιτική της Ευρώπης, με μπροστάρη την Πολωνία

Μέτωπο ενάντια στην πολιτική ενίσχυσης της Ουκρανίας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή με τη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την δοκιμαζόμενη χώρα, βάζουν τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους και η Πολωνία που θεωρητικά πρωτοστάτησε στη στήριξη του Κιέβου μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της, η υπηρεσιακή κυβέρνηση υιοθέτησε απόφαση που περιορίζει προσωρινά την πρόσβαση ορισμένων ουκρανικών προϊόντων στο έδαφος της Βουλγαρίας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Γιάβορ Γκέσεφ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Βουλγαρία κατά συνέπεια ακολούθησε το παράδειγμα τριών άλλων χωρών λόγω των ανησυχιών ότι η αγορά έχει κορεστεί από τις σοδειές των σιτηρών.

«Έχουμε παραγωγή αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων την οποία πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτούμε να πουλήσουμε και θα έχουμε απώλειες, εκτός αν λάβουμε μέτρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, από τις 24 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, η Βουλγαρία δεν θα επιτρέπει στο έδαφός της περισσότερα από 20 ουκρανικά προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν: σιτάρι, σιτάλευρο, σπόρους ηλιάνθου, καλαμπόκι, μέλι και προϊόντα μέλισσας, γάλα ωμό και σε σκόνη, συμπυκνωμένο γάλα, καρύδια, φουντούκια, πουλερικά, χοιρινό, κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σόργο (ζαχαρόχορτο), φαγόπυρο, άμυλα, ινουλίνη, γλουτένη από σιτάρι, σόγια, λιναρόσπορος, κρασί, ξύδι από κρασί, ελαιοκράμβη και αιθυλική αλκοόλη.

Το Βουκουρέστι θα σφραγίζει και θα παρακολουθεί τα ουκρανικά φορτία σιτηρών

Νωρίτερα, η Ρουμανία θα σφραγίζει και θα παρακολουθεί τα ουκρανικά φορτία σιτηρών που διέρχονται από τη χώρα και θα διεξάγει ποιοτικό έλεγχο στα προϊόντα τροφίμων στα συνοριακά σημεία ελέγχου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας, χωρίς να προχωρήσει σε μια απαγόρευση των εισαγωγών.

Σήμερα, η Βουλγαρία προσχώρησε στις χώρες — Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία — που απαγόρευσαν προσωρινά τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, καθώς οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης δέχονται πίεση στο εσωτερικό τους για να προστατέψουν τον ντόπιο αγροτικό τους τομέα.

Στη Ρουμανία, ο υπουργός Γεωργίας Πέτρε Νταέα είχε συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό του Μίκολα Σόλσκι και του ζήτησε “να βρει γρήγορα λύσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων προς τη Ρουμανία”. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν στο Βουκουρέστι την Παρασκευή.

Και η Ουγγαρία απαγορεύει την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Η Ουγγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ήδη απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών που, όπως υποστηρίζει, αποσταθεροποιούν την εγχώρια αγορά, θα εφαρμόσει το μέτρο και σε δεκάδες αγροδιατροφικά προϊόντα από σήμερα.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν θα μπορούν πλέον να πωλούνται στο ουγγρικό έδαφος, εκτός από δημητριακά και φυτικά έλαια, το αλεύρι, το μέλι, το κρασί, το ψωμί, το κρέας και τα λαχανικά με προέλευση το Κίεβο. Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε το Σάββατο να απαγορεύσει τις εισαγωγές σιτηρών, ακολουθώντας την Πολωνία, προκειμένου να προστατέψει τους αγρότες της.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και έχει καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, η Κομισιόν δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ποια μέτρα θα ληφθούν εναντίον των ανατολικών κρατών της ΕΕ. «Σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, είναι καθοριστική η συνεργασία και η προσαρμογή στις ενιαίες αποφάσεις της ΕΕ», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να επιτρέπει τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, όμως θα εφαρμοστούν πολύ αυστηρές διαδικασίες στα σύνορα προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτρονική παρακολούθησή τους κατά τη διέλευσή τους από το ουγγρικό έδαφος.

Σε περίπτωση παραβίασης, θα μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα, που ενδέχεται να φθάνουν τη συνολική αξία του φορτίου.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση