04:33
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:33
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εξωθήσει σε ακραία φτώχεια περισσότερους από 40 εκατ. ανθρώπους – Η ενεργειακή κρίση οδηγεί στην ανθρωπιστική

Εκτοπισμένοι πολίτες σε καταφύγιο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Εκτοπισμένοι πολίτες σε καταφύγιο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

18.03.2022
23:36
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2022 • 7:50
Δραματικές οι προβλέψεις στην παγκόσμια κοινότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να ωθήσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια μέσω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, σύμφωνα με το think tank, «Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη».

Σε μια ανάρτηση που αναλύει την κατάσταση της οικονομίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Think Tank με έδρα την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής από την έναρξη της σύγκρουσης έχουν αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αντίστοιχες κρίσεις τιμών το 2007 και το 2010.

Η ίδια ανάλυση, επικαλέστηκε έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνει ότι η αύξηση τιμών του 2007 μπορεί να ώθησε 155 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια και ξεχωριστή έρευνα που δείχνει ότι το επεισόδιο του 2010 ώθησε επιπλέον 44 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η πιο άμεση ανησυχία αφορά τους άμεσους πελάτες σιταριού της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, αλλά οι τιμές θα αυξηθούν παγκοσμίως καθώς οι εισαγωγείς ανταγωνίζονται για εναλλακτικές προμήθειες.

Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία εξετάζει η ΕΕ

Την ίδια ώρα, η ΕΕ φαίνεται πως εξετάζει τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία, με το οποίο οι χώρες των «27» σκοπεύουν να στηρίξουν την δοκιμαζόμενη χώρα, εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή για την κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νωρίτερα νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μοιράστηκα με τον πρόεδρο Ζελένσκι πώς ενισχύουμε συλλογικά την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Προσθέτει ότι υπάρχει υποστήριξη για τη «δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «Ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών».

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολη, όπου 350.000 πολίτες έχουν εγκλωβιστεί με ελάχιστα τρόφιμα ή νερό. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη και ότι «μάχες εναντίον εθνικιστών» λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, φάνηκε να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

Πολίτης με σημαία της Ουκρανίας στη Μαριούπολη
Πολίτης με σημαία της Ουκρανίας στη Μαριούπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Την ίδια ώρα, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στη δυτική πόλη Λβιβ στην Ουκρανία, 50 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία και ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους Ουκρανούς. Οι εκρήξεις ακούστηκαν περίπου στις 6 το πρωί της Παρασκευής, ενώ είχε προηγηθεί ο ήχος των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, καθώς ένα σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού φαινόταν να υψώνεται στον ουρανό.

Οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία συνεχίστηκαν την Παρασκευή. Στην πόλη Χάρκοβο, η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα πολυώροφο σχολείο βομβαρδίστηκε το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, να τραυματιστούν 11 και να παγιδευτεί ένας ακόμη στα συντρίμμια.

Οβίδες φέρονται επίσης να έπληξαν επίσης την πόλη Κραματόρσκ, στην Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας έξι. Στο βόρειο τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, το Κίεβο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν μετά την πτώση τμημάτων ρωσικού πυραύλου σε κτίριο κατοικιών.

Θέατρο Μαριούπολη
Θέατρο Μαριούπολη / Φωτογραφία: Twitter

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια του θεάτρου στην κατεστραμμένη πόλη Μαριούπολη που επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ζελένσκι είπε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προσπάθειες διάσωσης εμποδίζονται από την πλήρη κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών στην πόλη και τους φόβους για νέες ρωσικές επιθέσεις.

Η διοίκηση της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα ότι 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι άλλοι 889 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 241 πολίτες και 18 παιδιά, στην πρωτεύουσα. Ο βρετανικός Guardian σημειώνει πως τα στοιχεία αυτά δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν.

Από την άλλη, 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, σχεδόν διπλάσιοι από όσους κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο νέος αυτός αριθμός, ο οποίος επισκιάζει τα 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εισέλθει κυρίως στο έδαφος της ΕΕ, φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία σχέση με την τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ για 1,85 εκατομμύρια.

Ουκρανοί πρόσφυγες
Ουκρανοί πρόσφυγες / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πρόσφυγες που διαφεύγουν τώρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «περισσότερο τραυματισμένοι» από εκείνους που διέφυγαν στην πρώτη φάση του πολέμου, δήλωσε ο ΟΗΕ. Οι καθημερινές συνοριακές διελεύσεις από την Ουκρανία προς την Πολωνία, τη χώρα που έχει δεχθεί τις περισσότερες αφίξεις, έχουν μειωθεί περίπου στο μισό από την κορύφωση των περίπου 100.000 ημερησίως, ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Μάθιου Σάλτμαρς.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Παρασκευή στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις, όπως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», ανέφεραν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Σι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», φαίνεται πως απάντησε ο Μπάιντεν σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Αμετάβλητη η θέση της Ουκρανίας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Νωρίτερα σήμερα, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο είναι κοντά στο θέμα ουδετερότητας της Ουκρανίας και της παραίτησης από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Ποντόλιακ κατηγόρησε τις ρωσικές δηλώσεις ότι προσπαθούν «να προκαλέσουν σαματά στα μέσα ενημέρωσης».

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε τη ρωσική «ενότητα» σχετικά με αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας δημόσιας ομιλίας στο εθνικό στάδιο της Μόσχας. Καθώς ο Πούτιν ολοκλήρωνε την ομιλία του, η μετάδοση διακόπηκε ξαφνικά και η κρατική τηλεόραση έδειξε πατριωτικά τραγούδια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέδωσε τη διακοπή σε «τεχνική βλάβη».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση