Σφοδρές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η απόφαση των αρχών της Λευκορωσίας να καταδικάσουν σε δεκαετή φυλάκιση τον βραβευθέντα με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι.
Αναλυτικότερα, δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε σήμερα τον ακτιβιστή σε κάθειρξη δέκα ετών για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και άλλα αδικήματα, σε μια υπόθεση που οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη.
Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε πως ο Μπιαλιάτσκι και άλλοι ακτιβιστές στην ίδια δίκη καταδικάστηκαν άδικα, χαρακτηρίζοντας «φρικτή» την ετυμηγορία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε αυτή την επαίσχυντη αδικία και να τους απελευθερώσουμε», έγραψε στο Twitter. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο του Μινσκ να καταδικάσει τον Μπιαλιάτσκι, που αρνήθηκε τις κατηγορίες, σε 12ετή φυλάκιση.
Ο ίδιος και τρεις συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνταν για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta επιβεβαίωσε τις ποινές, περιλαμβανομένης της δεκαετούς κάθειρξης για τον Μπιαλιάτσκι.
Ποιος είναι ο Άλες Μπιαλιάτσκι
Ο 60χρονος Άλες Μπιαλιάτσκι είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna (Άνοιξη) στη Λευκορωσία, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους από τον αυταρχικό ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Το Viasna παρείχε υποστήριξη στους φυλακισμένους διαδηλωτές και τις οικογένειές τους, καταγράφοντας τη χρήση βασανιστηρίων κατά των πολιτικών κρατουμένων από τις αρχές της Λευκορωσίας. «Αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στην πατρίδα του», δήλωσε η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, ανακοινώνοντας τους τρεις φετινούς νικητές του Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Άλες Μπαλιάτσκι μπήκε στη φυλακή για τρία χρόνια το 2011 αφού καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή, την οποία ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Διαβάζουμε πως οι αρχές τον συνέλαβαν και πάλι το 2020, αφού ξέσπασαν διαδηλώσεις καθώς η αντιπολίτευση δήλωσε ότι ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, κέρδισε με νοθεία τότε τις εκλογές προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2022 #NobelPeacePrize to human rights advocate Ales Bialiatski from Belarus, the Russian human rights organisation Memorial and the Ukrainian human rights organisation Center for Civil Liberties. #NobelPrize pic.twitter.com/9YBdkJpDLU— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2022
Ο Λευκορώσος – ο οποίος έχει λάβει σειρά από διεθνή βραβεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα – πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή μετά την καταδίκη του για κατηγορίες φοροδιαφυγής που πάντα αρνιόταν το 2011 και αποφυλακίστηκε το 2014.
Στις 6 Οκτωβρίου 2021, το δικαστήριο της πόλης του Μινσκ εξέτασε την έφεση του Άλες Μπιαλιάτσκι κατά της παράτασης της προφυλάκισής του, την οποία και απέρριψε. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου αποκάλυψε ότι ο 60χρονος άνδρας κατηγορείται για ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα – την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα, 243 (φοροδιαφυγή) – το οποίο προβλέπει φυλάκιση έως 7 έτη.
Στις 28 Ιανουαρίου 2022, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μινσκ εξέτασε άλλη μια προσφυγή κατά της παράτασης της προφυλάκισής του, με την ακροαματική διαδικασία να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Και αυτή η προσφυγή απορρίφθηκε.
Μόλις πριν λίγους μήνες, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, έγινε γνωστό ότι οι ποινικές κατηγορίες για «φοροδιαφυγή» κατά των Βαλιάντσιν Στεφάνοβιτς, Άλες Μπιαλιάτσκι, Ουλαντζίμιρ Λάμπκοβιτς και άλλων μελών της Viasna αποσύρθηκαν. Παρόλα αυτά, οι συγκατηγορούμενοι του Άλες Μπιαλιάτσκι δεν αφέθηκαν ελεύθεροι από την κράτηση, καθώς τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «λαθρεμπόριο» και «παράνομη διακίνηση μετρητών μέσω των τελωνειακών συνόρων της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης σε μεγάλα ποσά από οργανωμένη ομάδα».