13:38
14/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:38
14/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ, το σχέδιο που ακολουθεί τον θάνατό της στη Βρετανία

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ, το σχέδιο που ακολουθεί τον θάνατό της στη Βρετανία

08.09.2022
20:34
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022 • 7:49
Η 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή

Μεσίστια η σημαία στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, υποδηλώνει πως πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μονάρχης που παρέμεινε για 7 δεκαετίες στον βρετανικό θρόνο.

Η οικογένειά της συνέρρευσε νωρίτερα στο κτήμα της όπου βρισκόταν η βασίλισσα Ελισάβετ στη Σκωτία, αφού νωρίτερα την Πέμπτη αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία της.

Η βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και έγινε μάρτυρας τεράστιων κοινωνικών αλλαγών. Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς συμπληρώνονταν τα 70 χρόνια από την στιγμή που ανέβηκε στο θρόνο της χώρας.

Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή. Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Με τον θάνατό της, ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας, θα οδηγήσει τη χώρα στο πένθος ως ο νέος βασιλιάς και αρχηγός κράτους για 14 βασίλεια της Κοινοπολιτείας.

Η 96χρονη βασίλισσα, η οποία βρισκόταν στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, συνάντησε την Τρίτη την Λιζ Τρας για να της αναθέσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έχοντας νωρίτερα δεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον που υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Ύστερα από το βεβαρημένο πρόγραμμα, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε αποδεκτή τη συμβουλή των γιατρών να αναπαυθεί, όπως ανέφερε την Τετάρτη εκπρόσωπός της, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η συνάντηση με τους συμβούλους της θα προγραμματιστεί για άλλη ημερομηνία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο δισέγγονος πρίγκιπας Λούι
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο δισέγγονος πρίγκιπας Λούι / Φωτογραφία: Twitter @KensingtonRoyal

Τον περασμένο Μάιο, πληροφορίες ανέφεραν πως η βασίλισσα αντιμετώπιζε προβλήματα με την κινητικότητά της, κάτι που την ανάγκασε να μην παραστεί στην έναρξη των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου.

Στη θέση της, μίλησε τότε για πρώτη φορά ως… βασιλιάς ο Κάρολος, ο οποίος παρουσίασε τη νομοθετική ατζέντα του τότε πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση για τη βασίλισσα Ελισάβετ

Σε ανακοίνωσή του, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμοράλ σήμερα το απόγευμα».,

«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμοράλ απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο» αναφέρει η ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Όλα τα παιδιά της βασίλισσας ταξίδεψαν στο Μπαλμοράλ, κοντά στο Αμπερτνίν, αφού οι γιατροί έθεσαν τη βασίλισσα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο εγγονός της, πρίγκιπας Γουίλιαμ, βρίσκεται επίσης εκεί, ενώ ο αδελφός του, πρίγκιπας Χάρι, είναι καθ’ οδόν.

Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια στο θρόνο

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς, ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση για τον πρώτο μου πρωθυπουργό, στον οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».

Βασίλισσα Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ /Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, εντούτοις για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.

Η ζωή της Ελισάβετ

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ’ . Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thestandard.gr (@the_standardgr)

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση