Quantcast
19:41
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:41
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Και το Παρίσι απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η συμφωνία «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας»

Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες / Φωτογραφία: Τwitter

Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες / Φωτογραφία: Τwitter

07.10.2022
19:31
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2022 • 22:24
Και η Γαλλία απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες στην Τρίπολη

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανακοίνωσε την Παρασκευή (07/10) η Γαλλία.

Η θέση του Παρισιού για αυτό το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ομιλία του από τη Λιβύη  τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι «παρόχθιες χώρες» πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.

Αντιδράσεις για τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης

Ωστόσο, πέραν της εσωτερικής αντίδρασης, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει μια τέτοια συμφωνία και η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τις αντιρρήσεις της. «Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων» ήταν η πρώτη αντίδραση της Αθήνας, που επανέλαβε πως το μνημόνιο του 2019 είναι παράνομο και άκυρο.

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ σημείωσε πως «εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημείωσε από την πλευρά του την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση