Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης των σχέσεών της με την Αίγυπτο και στην γειτονική χώρα θριαμβολογούν, με το βλέμμα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Hurriyet, σε άκρως πανηγυρικό τόνο, τονίζει πως επικρατεί «πανικός» στην Αθήνα μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι στην Ντόχα με αφορμή την πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022.
Το δημοσίευμα επικαλείται άρθρα σε ελληνικά ΜΜΕ και αναφέρει πως «έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση της Αθήνας σε ενδεχόμενη προδοσία της Αιγύπτου».
Η Τουρκία στέλνει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες
Παράλληλα, στα πλαίσια αλλαγής του κλίματος, η Τουρκία άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να διορίσει πρεσβευτή στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι δύο χώρες ενδέχεται να αποκαταστήσουν πλήρως τους διπλωματικούς τους δεσμούς και να διορίσουν και οι δύο πρεσβευτές «τους επόμενους μήνες», είπε σε δημοσιογράφους.
«Η Άγκυρα και το Κάιρο ενδέχεται να ξεκινήσουν εκ νέου διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό την καθοδήγηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών ως μέρος μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων σύντομα», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν για τις σχέσεις με την Αίγυπτο
«Είχαμε στενά εστιασμένες συνομιλίες με τον Σίσι εκεί και είπαμε ας έχουμε τώρα υπουργούς να συνομιλούν (…). Μετά από αυτό, ας διευρύνουμε αυτές τις συνομιλίες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σηματοδοτώντας επίσης την πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων με την αντίπαλο της Άγκυρας, Συρία.
«Ακριβώς όπως αυτή η δουλειά βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο με την Αίγυπτο, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά και με τη Συρία», είπε.
Οι δεσμοί της Άγκυρας με το Κάιρο παραμένουν τεταμένες από τότε που ο Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου, οδήγησε το 2013 την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος είχε την ισχυρή στήριξη του Ερντογάν.
Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που «τσίγκλησε» την Τουρκία
Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες, Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν κοινή συμφωνία, η οποία επί της ουσίας ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο καλούσε τη Λιβύη να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Αξίζει να σημειώσουμε την ενόχληση της Άγκυρας για τη συμφωνία, καθώς ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, μιλώντας από την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για «παράνομη στάση» της Ελλάδας η οποία θέλει να συγκαλύψει το «σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη» και επικαλέστηκε και τη Συνθήκη του Αμβούργου.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Αμβούργου, κάθε χώρα ενθαρρύνεται να έρθει σε επιμέρους συμφωνίες με γειτονικές χώρες και από κοινού να ορίσουν τις περιοχές ευθύνης για την έρευνα και διάσωση.