Quantcast
11:15
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:15
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έντονη ενόχληση της Άγκυρας από τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου – «Παράνομη η στάση της Αθήνας – Θέλει να συγκαλύψει το σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη»

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα / Φωτογραφία: Hurriyet

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα / Φωτογραφία: Hurriyet

23.11.2022
17:52
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2022 • 21:50
Επίθεση από την Άγκυρα στην Αθήνα για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Αρνητικά σχολιάζει η Άγκυρα το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο για συνεργασία σε έρευνα και διάσωση κάνοντας επίθεση στην Αθήνα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, μιλώντας από την Άγκυρα, έκανε λόγο για «παράνομη στάση» της Ελλάδας η οποία θέλει να συγκαλύψει το «σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη» ενώ επικαλείται και τη Συνθήκη του Αμβούργου από το 1979 όπως αναφέρει η Hurriyet.

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Μπιλγκίτς από την Άγκυρα

«Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται» είπε.

«Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους» συνεχίζει ο Μπίλγκίτς.

Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» τονίζει.

«Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα ​​από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» συμπληρώνει.

«Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη» υποστηρίζει ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» (Ψευδοκράτος) αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από εκεί. Η αιτία της πρόσφατης μη ισορροπημένης στάσης της Ελλάδας μάλλον πηγάζει από αυτό» καταλήγει.

Ξεκάθαρο μήνυμα της Ευρωβουλής στη Λιβύη

Νωρίτερα σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την έκπτωτη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη να ακυρώσει το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 23/11 η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (454/130/54) σειρά συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη διαλυμένη από τον πόλεμο Λιβύη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν σε ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα, και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Υπενθυμίζουμε πως χθες (22/11) υπεγράφη η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με την οποία τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση