Quantcast
20:02
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:02
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία μεθοδεύει την προσάρτηση 4 κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία – 96% υπέρ της ένταξης στην ομοσπονδία στα δημοψηφίσματα

Δημοψηφίσματα στους κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές

Δημοψηφίσματα στους κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές

27.09.2022
19:57
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 • 7:39
Η Ρωσία ετοιμάζεται για πανηγυρική αποδοχή της «βούλησης» των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας να ενσωματωθούν στη ρωσική ομοσπονδία

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά τη διεξαγωγή αυτόκλητων δημοψηφισμάτων που το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει ως στημένα.

Με βιαστικές διευθετήσεις διοργανώθηκε ψηφοφορία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις περιοχές –Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα– που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν πως είναι μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για τη δημιουργία ενός νομικού προσχήματος για τη Ρωσία ώστε να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Με σημαία από τη Ρωσία, οι χώροι όπου διεξάγονται τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές
Με σημαία από τη Ρωσία, οι χώροι όπου διεξάγονται τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Με ποινή φυλάκισης 5 ετών απειλεί το Κίεβο τους συνεργάτες

Οι ουκρανικές Αρχές δήλωσαν ότι οι πολίτες που βοήθησαν στη διοργάνωση των λεγόμενων “δημοψηφισμάτων” της Ρωσίας, τα οποία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στα κατεχόμενα εδάφη, θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών για τον ρόλο τους στην ενορχήστρωση αυτών.

«Έχουμε λίστες με ονόματα ανθρώπων που έχουν εμπλακεί με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλ Ποντόλιακ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Blick, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.

Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανέφερε από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net.

Πού στοχεύουν τα δημοψηφίσματα

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να να μιλήσει και στα δύο σώματα της ρωσικής Δούμας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την προσχώρηση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών του.

Η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το φυσικό αέριο
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: EPA

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.

Το RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Η Ρωσία «νίπτει τας χείρας της»

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, αυτό θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

Νέες πυρηνικές απειλές από τον Μεντβέντεφ

Την ίδια ώρα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, απείλησε εκ νέου τη Δύση με τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία: «Φανταστείτε ότι η Ρωσία αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομερό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει διαπράξει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική πράξη, η οποία είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας».

«Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση ακόμη και σε αυτή την περίπτωση. Εξάλλου, η ασφάλεια της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών είναι πολύ πιο σημαντική για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία από την τύχη της Ουκρανίας, την οποία κανείς δεν χρειάζεται, ακόμη και αν είναι άφθονα εφοδιασμένη με διάφορα όπλα», είπε.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Θυμίζουμε πως στο περίφημο διάγγελμα όπου ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του και τόνισε πως η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

Ανάλυση της Washington Post υποστήριζε πάντως πως παρά την απειλητική αυτή ρητορική, η μερική κινητοποίηση των συμβατικών δυνάμεων της Ρωσίας από τον Πούτιν μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία – τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την ιδέα δημοψηφίσματος στις κατεχόμενες περιοχές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος (ΕΡΑ)

«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.

Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε επίσης τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».

«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Μακρόν: «Τα δημοψηφίσματα επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε με τη σειρά του ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση