Quantcast
02:44
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:44
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο αναμένει άμεσα 140 άρματα από τη Δύση – Νέο ηχηρό «όχι» σε παράδοση F-16

Ουκρανικά άρματα μάχης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανικά άρματα μάχης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

31.01.2023
18:18
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2023 • 23:32
Η Ουκρανία περιμένει σημαντική ενίσχυση σε άρματα από τη Δύση

Η Ουκρανία θα παραλάβει «από 120 έως 140» βαρέα άρματα μάχης από τους Δυτικούς συμμάχους της στο «πρώτο κύμα» του εφοδιασμού της από 12 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το Κίεβο έλαβε τις προηγούμενες ημέρες τη δέσμευση πολλών δυτικών χωρών ότι θα στείλουν άρματα για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθήσουν τη ρωσική εισβολή.

Τι περιμένει από τη Δύση η Ουκρανία

«Ο συνασπισμός των αρμάτων τώρα έχει 12 μέλη. Μπορώ να αναφέρω ότι στο πρώτο κύμα των παραδόσεων οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν 120-140 δυτικά άρματα» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε. Όπως είπε, πρόκειται για γερμανικά άρματα Leopard 2, για τα βρετανικά Challenger 2 και για τα αμερικανικά M1 Abrams. Το Κίεβο υπολογίζει επίσης ότι θα εφοδιαστεί με γαλλικά άρματα Leclerc.

Ο Κουλέμπα δεν έδωσε κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Θα χρειαστεί επίσης κάποιος χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση αυτών των αρμάτων. Σημείωσε ότι η χώρα του εργάζεται παρασκηνιακά για να εξασφαλίσει άρματα και από άλλες χώρες, σε αυτήν την κρίσιμη φάση του πολέμου.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, τόσο για να διευρύνουμε τον συνασπισμό των αρμάτων (σ.σ. τον αριθμό των χωρών) όσο και για να αυξήσουμε τη συμβολή εκείνων που έχουν ήδη δεσμευτεί να μας δώσουν», είπε.

Το Κίεβο σχεδιάζει μια μεγάλη αντεπίθεση με στόχο να απελευθερώσει εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν ωστόσο τις ουκρανικές αρχές να αναβάλουν αυτά τα σχέδια μέχρι να αφιχθεί η δυτική στρατιωτική βοήθεια. Η Ουκρανία ανησυχεί όμως ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει τη δική της αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Βρετανία και Πολωνία επιφυλακτικές

Η Βρετανία δεν πιστεύει πως είναι πρακτικό να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, αφού το Κίεβο δήλωσε ότι θα ασκήσει πίεση για την προμήθεια τέτοιων δυτικών αεροπλάνων.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά προηγμένα και χρειάζονται μήνες για να μάθει κανείς πώς να πετάει. Με αυτό δεδομένο, πιστεύουμε πως δεν είναι πρακτικό να στείλουμε αυτά τα αεροσκάφη στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους συμμάχους μας για το ποια νομίζουμε πως είναι η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε σήμερα πως το θέμα της ενδεχόμενης μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία δεν αποτελεί αντικείμενο καμίας επίσημης συζήτησης. «Προσώρας δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση για τη μεταφορά πολωνικών F-16» στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βόιτσεκ Σκούρκιβιτς.

Η Πολωνία διαθέτει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την επομένη εκείνων του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι ο οποίος υπογράμμισε χθες Δευτέρα πως «όλα τα διαβήματά μας που αποσκοπούν στο να ενισχύσουμε τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας, τα συντονίζουμε με τους εταίρους μας του ΝΑΤΟ»”.

«Όπως πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο των (μαχητικών σοβιετικής επινόησης) MIG, κάθε νέα αεροπορική δύναμη θα τοποθετηθεί και τελικά θα μεταφερθεί σε συνεργασία με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Θα ενεργήσουμε σε πλήρη συντονισμό», είπε. Την Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιτέθηκε κατηγορηματικά στην ιδέα να αποσταλούν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στην Ουκρανία.

«Όχι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε στον Λευκό Οίκο για το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τα αεροσκάφη που ζητούν οι Ουκρανοί ηγέτες. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται, διαβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί δεν του έχουν υποβάλει μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επίσης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που είχε διατυπώσει ήδη την ιδέα να σταλούν F-16 στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ταμπού στο θέμα αυτό, όμως θα ήταν ένα μεγάλο βήμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση