23:17
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:17
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οπισθοχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα: Την εκκένωση της περιοχής ζητούν οι κατοχικές δυνάμεις, καθώς προελαύνουν οι Ουκρανοί

Ο Βλαντιμίρ Πούτιον και ουρκανικές δυνάμεις στη Χερσώνα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιον και ουρκανικές δυνάμεις στη Χερσώνα

13.10.2022
21:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2022 • 8:12
Συνεχείς είναι οι ήττες των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο στη Χερσώνα

Η Μόσχα εκκενώνει τη Χερσώνα στην Ουκρανία έπειτα από έκκληση του επικεφαλής της περιοχής που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, αυξάνοντας τους φόβους ότι η κατεχόμενη πόλη στην καρδιά της νοτιοουκρανικής περιφέρειας θα αποτελέσει νέο μέτωπο του πολέμου με κίνδυνο για τις ζωής δεκάδων αμάχων.

Ο Μαρά Χουσνούλιν, Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε την Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση ότι οι κάτοικοι θα βοηθηθούν να απομακρυνθούν από την περιοχή στη νότια Ουκρανία, η οποία παραμένει μόνο εν μέρει κατεχόμενη από τα στρατεύματα εισβολής λόγω μιας επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης τους τελευταίους μήνες.

«Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να οργανώσει βοήθεια για την αναχώρηση των κατοίκων της περιοχής [Χερσώνα] σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε ο Χουσνούλιν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ο Guardian.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε δημόσιο αίτημα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram από τον Βλαντίμιρ Σάλντο, πρώην δήμαρχο της πόλης του λιμανιού, ο οποίος τοποθετήθηκε τον Απρίλιο από τις ρωσικές δυνάμεις ως επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής της Χερσώνας.

Βομβαρδισμένη γέφυρα στην Ουκρανία
Βομβαρδισμένη γέφυρα στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Σάλντο, στον οποίο οι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες για προδοσία, είχε ζητήσει συγκεκριμένα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει όσους επιθυμούν να διαφύγουν από τις μάχες, υποστηρίζοντας ότι είναι οι ουκρανικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ντόπιων.

Ο Σάλντο, ο οποίος υπήρξε δήμαρχος της πόλης στη Χερσώνα μεταξύ 2002 και 2012, δήλωσε: «Θέλω να σας ζητήσω [από τη ρωσική ηγεσία] να με βοηθήσετε να οργανώσω ένα τέτοιο έργο. Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής της Χερσώνας, γνωρίζουμε ασφαλώς ότι η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τους δικούς της και η Ρωσία πάντα προσφέρει έναν ώμο εκεί που είναι δύσκολο».

Προελαύνει ο ουκρανικός στρατός στη Χερσώνα

Ο στρατός της Ουκρανίας περηφανεύτηκε χθες πως κέρδισε έδαφος και πάλι κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα, καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέδωσαν νέα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο στον απόηχο των πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε όλη τη χώρα.

Έπειτα από τρία εικοσιτετράωρα κατά τα οποία οι ουκρανικές πόλεις δέχονταν σφοδρά πυρά, η κυβέρνηση στην Ουκρανία θα μπορούσε να πανηγυρίσει για τα καλά νέα τόσο από τις γραμμές του μετώπου, όσο και από τις διπλωματικές της προσπάθειες για την εξασφάλιση συστημάτων εδάφους-αέρος.

Μοιράζει δισκία ιωδίου στην Ουκρανία η ΕΕ
Στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

«Οι ρωσικές δυνάμεις θα ηττηθούν στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Politico, προσθέτοντας: «Οι Ουκρανοί έχουν επιτύχει μη αναστρέψιμη δυναμική».

Ενώ οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να αμυνθούν πλήρως ενάντια σε όλες τις τελευταίες τακτικές του Πούτιν, συζητούν ποια νέα όπλα μπορεί να χρειαστεί η Ουκρανία για τη μάχη, πώς να παρακολουθούν καλύτερα τις κρίσιμες υποδομές της Ευρώπης και πώς να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά η Μόσχα

Η Μόσχα έχει διατυπώσει εγγράφως ανησυχίες στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και είναι έτοιμη να μην προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας τον επόμενο μήνα, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, άνοιξε το δρόμο στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που παρέμεναν αποκλεισμένα από την ρωσική εισβολή. Η Μόσχα κέρδισε εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Σιτηρά
Σιτηρά / Φωτογραφία: Unsplash

Η συμφωνία βοήθησε στην αποσόβηση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης: η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η Ρωσία είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας λιπασμάτων. Αλλά η Μόσχα έχει επανειλημμένα παραπονεθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση λιπασμάτων και τροφίμων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση