19:41
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:41
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ουκρανία, με τη βοήθεια της Δύσης, συνεχίζει να επανακτά εδάφη στη Χερσώνα – Έφτασαν τα αντιαεροπορικά από ΗΠΑ και Γερμανία

Βομβαρδισμένη γέφυρα στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Βομβαρδισμένη γέφυρα στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

12.10.2022
23:45
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2022 • 7:45
Μήπως ήρθε η ώρα να σημειώσουμε αμετάκλητα πως ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο στρατός της Ουκρανίας περηφανεύτηκε πως κέρδισε έδαφος και πάλι κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα την Τετάρτη (12/10), καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέδωσαν νέα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο στον απόηχο των πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε όλη τη χώρα.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μετά από 48 ώρες που οι ουκρανικές πόλεις δέχονταν σφοδρά πυρά, η κυβέρνηση στην Ουκρανία θα μπορούσε να πανηγυρίσει για τα καλά νέα τόσο από τις γραμμές του μετώπου, όσο και από τις διπλωματικές της προσπάθειες για την εξασφάλιση συστημάτων εδάφους-αέρος.

«Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε αναπάντητα τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου» είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη σκληρή ρωσική απάντηση. Μάλιστα, τόνιζε πως «το Κίεβο τοποθετήθηκε, πλέον, στο ίδιο τραπέζι με τους τρομοκράτες». Ωστόσο, τα ρωσικά πλήγματα δεν αλλάζουν τη δυναμική στο μέτωπο.

Βομβαρδισμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας
Βομβαρδισμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας / Φωτογραφία: Telegram

Πέντε οικισμοί στην περιοχή Μπερισλάβ όμως, στα βορειοανατολικά της περιοχής της Χερσώνας λέγεται ότι κατακτήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη πόλη που έπεσε στη Ρωσία μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό και συμβολικό στόχο για τη νότια αντεπίθεση της Ουκρανίας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις θα ηττηθούν στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Politico, προσθέτοντας: «Οι Ουκρανοί έχουν επιτύχει μη αναστρέψιμη δυναμική».

Ενώ οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να αμυνθούν πλήρως ενάντια σε όλες τις τελευταίες τακτικές του Πούτιν, συζητούν ποια νέα όπλα μπορεί να χρειαστεί η Ουκρανία για τη μάχη, πώς να παρακολουθούν καλύτερα τις κρίσιμες υποδομές της Ευρώπης και πώς να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Έφτασαν τα αντιαεροπορικά στο Κίεβο

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ, διατυμπάνισε σήμερα την άφιξη του πρώτου από τα τέσσερα αμυντικά συστήματα Iris-T από τη Γερμανία και την «ταχεία» παράδοση των εξελιγμένων προηγμένων πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος (Nasams) από τις ΗΠΑ.

«Μια νέα εποχή της αεράμυνας έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter. «Τα Iris-T από τη Γερμανία είναι ήδη εδώ. Τα Nasams έρχονται. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Και χρειαζόμαστε περισσότερα», πρόσθεσε.

Κατεστραμμένο αυτοκίνητο μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία
Κατεστραμμένο αυτοκίνητο μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter

Εξοπλισμό αεράμυνας στέλνει και η Γαλλία στην Ουκρανία

Το βράδυ της Τετάρτης, έγινε γνωστό πως και η  Γαλλία θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, προανήγγειλε απόψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Θα στείλουμε ραντάρ και πυραύλους για αντιαεροπορική άμυνα, προκειμένου να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς από επιθέσεις, ιδιαίτερα από επιθέσεις με drones», δήλωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι εξετάζει την παράδοση επιπλέον αυτοκινούμενων πυροβόλων CAESAR: «Έχουμε ήδη παραδώσει 18» από την έναρξη του πολέμου, «εργαζόμαστε για την παράδοση άλλων έξι, σε συνεργασία με τη Δανία», είπε.

Ύστερα από το πρόσφατο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τους συμμάχους να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας του.

Ποια τα επόμενα βήματα της πληγωμένης Ρωσίας;

Η Ρωσία είναι απίθανο να αμφισβητήσει άμεσα έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αλλά το Κρεμλίνο εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμο να εξουδετερώσει κρυφά τα συστήματα που στηρίζουν τις κοινωνίες των χωρών της ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Πρώτον, υπήρξαν εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη – μια συνωμοσία δολιοφθοράς με υποψίες για αποτυπώματα του Κρεμλίνου.

Ο αγωγός Nord Stream κάτω από τη θάλασσα
Ο αγωγός Nord Stream κάτω από τη θάλασσα

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κάποιος έκοψε τα καλώδια που κρατούσαν τα τρένα της Γερμανίας σε λειτουργία, εγείροντας το φάσμα μιας άλλης πιθανής συνωμοσίας του Κρεμλίνου. Και τα πιθανά σενάρια σαμποτάζ είναι, ανησυχητικά, μυριάδες, σημειώνει το Politico.

Άμεση οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία ζητά ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η οικονομική στήριξη της χώρας του από τους διεθνείς δωρητές θα βοηθήσει ώστε να τερματιστεί γρηγορότερα ο καταστροφικός πόλεμος.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, θα χρειαστούν 38 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όση περισσότερη βοήθεια λάβει τώρα η Ουκρανία, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία και θα διασφαλίσουμε ότι ένας τόσο βάναυσος πόλεμος δεν θα επεκταθεί σε άλλες χώρες», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του χρειάζεται 17 δισεκ. δολάρια για να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα σπίτια, τα σχολεία και τις κρίσιμες υποδομές, 2 δισεκ., σε στοχευμένες πιστώσεις, για να αποκαταστήσει τις υποδομές του ηλεκτρικού δικτύου και τουλάχιστον 5 δισεκ. για την αγορά φυσικού αερίου και άνθρακα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να ενταχθεί σε ένα δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, ύψους έως και 20 δισεκ. δολαρίων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση