20:16
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:16
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Μακρόν ταξιδεύει στο Πεκίνο για να το «απαγκιστρώσει» από το ρωσικό δόλωμα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

05.04.2023
18:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2023 • 22:58
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ταξίδεψε στην Κίνα

Η απαγκίστρωση του Πεκίνου από τη Μόσχα και η επανασύνδεση του με το Παρίσι είναι επιγραμματικά, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι δυο βασικοί στόχοι του ταξιδιού του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, που άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε, ώστε η Κίνα να προσπαθήσει να οδηγήσει τη Ρωσία προς μια διέξοδο από την ουκρανική κρίση», δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση του Μακρόν από το Παρίσι διπλωματικός του σύμβουλος, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο εξόδου από την κρίση» που παρουσίασε το Πεκίνο στις 24 Φεβρουαρίου, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, «δεν είναι σχέδιο ειρήνης», αφού δεν απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Το Παρίσι ωστόσο τονίζει τις «συγκλίσεις» Κίνας Ευρώπης στην άρνηση χρήσης των πυρηνικών όπλων, υπογραμμίζοντας επίσης την έκκληση, την Παρασκευή 31 Μαρτίου, του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπιγκ προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να «χτίσουν ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο πλαίσιο ασφάλειας».

Μακρόν: Θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους συζήτησης με τις κινεζικές αρχές

Κατά την γαλλικη εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος, όπως άλλωστε και ο Γερμανός καγκελάριος, επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους συζήτησης με τις κινεζικές αρχές, και να αποστασιοποιηθεί από την «συγκρουσιακή» προσέγγιση που προτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα συμφέροντά μας και την προσέγγισή μας», αναφέρει στην εφημερίδα Γάλλος διπλωμάτης.

Το Παρίσι – με το ταξίδι αυτό – θέλει μεταξύ άλλων να αναβιώσει τις ανθρώπινες ανταλλαγές, ιδίως εκείνες μεταξύ των φοιτητών των δύο χωρών, υπογραμμίζει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι o Γάλλος πρόεδρος  θα επιμείνει και στους πολιτιστικούς δεσμούς, εγκαινιάζοντας το γαλλοκινεζικό φεστιβάλ “Croisements” (Σταυροδρόμια), που παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά τέλος την οικονομική πτυχή της επίσκεψης η εφημερίδα σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη γαλλική αντιπροσωπεία συμμετέχουν περισσότεροι από 50 επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Airbus, της EDF, της Alstom ή της Veolia.

Το Πεκίνο μπορεί «να διαδραματίσει μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία, λέει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στο Πεκίνο πως η Κίνα μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία, αρχίζοντας μια επίσκεψη με στόχο την αποκατάσταση του απ’ ευθείας διαλόγου με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (…). Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα, της οποίας χαιρέτισε το «αξιοσημείωτο θάρρος» έπειτα από τους μακροχρόνιους περιορισμούς που συνδέονταν με την πανδημία της Covid-19 και ήρθησαν μόλις στα τέλη της περυσινής χρονιάς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ουδέποτε καταδικάσθηκε επισήμως από το Πεκίνο, βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν αύριο, Πέμπτη, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Αυτός ο πόλεμος, τον οποίο έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένα ιμπεριαλιστικό, αποικιοκρατικό, ήρθε πράγματι να ποδοπατήσει πολλές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως εμείς οφείλουν απολύτως να υπερασπίζονται», δήλωσε αναφερόμενος στη Γαλλία και την Κίνα.

«Πιστεύω πως το να τις υπερασπιστούμε, σημαίνει να βαδίσουμε μαζί και να βρουμε ένα δρόμο ειρήνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, «λόγω της στενής σχέσης της με τη Ρωσία, η οποία υπογραμμίσθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες» με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα, μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» στη διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο «διάλογος» με τις αρχές του Πεκίνου είναι κατά συνέπεια «απαραίτητος», δήλωσε.

Να μην «χωριστούμε» από την Κίνα

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα από το 2019 εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, θέλησε να αποστασιοποιηθεί από μια μάλλον συγκρουσιακή προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι του ασιάτη ανταγωνιστή τους.

«Όλο και περισσότερο ακούμε φωνές να υψώνονται για να εκφράσουν ισχυρή ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα. Και κατά κάποιο τρόπο για να καταλήξουν σε ένα είδος αναπόφευκτης αύξησης των εντάσεων», δήλωσε εκφράζοντας τη λυπη του γι’ αυτό.

«Δεν θέλω να πιστέψω αυτό το σενάριο», τόνισε.

Για να επιδείξει την ενότητα της Ευρώπης σ’ αυτή τη θέση περί «δέσμευσης», ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει αύριο, Πέμπτη, σε μία από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Σι Τζινπίνγκ.

Έχοντας γύρω του περισσότερους από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων αυτούς της Airbus, της EDF και της Veolia, ο Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να «χωριστούν» από την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά να παραμείνουν σε μια «ρεαλιστική και φιλόδοξη οδό».

«Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε, να χωριστούμε από την Κίνα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά «να δεσμευθούμε βολονταριστικά για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα».

«Σημαντικά συμβόλαια θα υπογραφούν» αύριο, Πέμπτη, δήλωσε χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση