Quantcast
03:16
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:16
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος – «Να μην φανώ κατώτερος των προκατόχων μου»

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος / Φωτογραφία: Sigma Live

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος / Φωτογραφία: Sigma Live

24.12.2022
16:59
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2022 • 9:27
Νέος αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου εξελέγη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε το πρωί του Σαββάτου (24/12) και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, ακολούθησε ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, στην οποία ο Πάφου, Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ο Λεμεσού Αθανάσιος 4, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος έστειλε ευχαριστίες αλλά και μηνύματα, ενώ βεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να μην φανεί κατώτερος των προκατόχων του.

«Ευχαριστώ πρώτα τον Θεό που επέτρεψε τη σημερινή εκλογή. Ευχαριστώ και τους Αγίους Συνοδικούς που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ και τον λαό που με έστειλε με το τριπρόσωπο ενώπιον της Αγίας Συνόδου», είπε.

Σημείωσε ότι η τόση μεγάλη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, 2000 χρόνια, με τους τόσους αγώνες της για να κρατηθεί ο τόπος και χριστιανικός και ελληνικός κάνουν τα πόδια του να λυγίζουν.

«Και οι τόσοι μεγάλοι προκάτοχοι μου, βλέπω απέναντι τον Κυπριανό, τους Κυρίλλους, τον Λεόντιο, τους Μακαρίους, τον άμεσο προκάτοχο μου και τον προηγούμενο, τους Χρυσοστόμους, που με τους πολλούς αγώνες τους και εκείνοι διατήρησαν κατά τη διάρκεια της δουλείας το φρόνιμο χωρίς να γονατίσει και στους σημερινούς χρόνους επεδίωξαν να κρατηθεί ο λαός, ώστε να επιδιωχθεί σε κάποια στιγμή η απελευθέρωση του, μου δίνουν την συναίσθηση του καθήκοντος μου», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να μην φανεί κατώτερος αυτών.

Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Sigma Live, ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε, επίσης, πως «η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερία της και ο λαός μας περιμένει να εγκύψουμε στα πολλά προβλήματα του, πολλά από τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή.

«Ευχαριστώ και όλους εσάς που με τη βοήθεια σας κρατήθηκε ένα ήπιο κλίμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και νομίζω ότι από σήμερα και κάποιοι οι οποίοι είχαν σαν ασχολία τους να περιφέρονται από μέσο σε μέσο και να εκθέτουν και την Εκκλησία και τους εαυτούς τους θα σταματήσουν. Να κρατηθεί όπως κρατήθηκε γενικά το καλό κλίμα στην Εκκλησία μας. Καλά Χριστούγεννα σε όλους», έστειλε το μήνυμα.

Μετά το τέλος των δηλώσεων του, ο κόσμος που παρέμενε στο Μέγα Συνοδικό φώναζε «άξιος».

Εξάλλου, ο νέος Αρχιεπίσκοπος το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα στους συνεργάτες του και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Πάφου Γεώργιος εξελέγη το πρωί του Σαββάτου, Παραμονής Χριστουγέννων, Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με 11 ψήφους έναντι 4 του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος.

Της ψηφοφορίας, προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε σύντομο διάλλειμα και στη συνέχεια τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ψήφισαν επί της Αγίας Προθέσεως, και αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και μετρήθηκαν οι ψήφοι, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου έγραψε το πρακτικό.

Ακολούθως, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πορεύθηκαν εν πομπή προς τον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, με τελευταίο να πορεύεται τον εμψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο, ακολουθώντας τον λαμπαδούχο, ο οποίος του είχε αναγγείλει και την εκλογή του. Ο Πάφου Γεώργιος, αφού αποδέχθηκε την εκλογή του, ζήτησε την ευχή και τις προσευχές όλων για να πορευτεί Προκαθήμενος της Εκκλησίας και να ανταπεξέλθει όλων των καταστάσεων μαζί με όλη την Σύνοδο

Εντός του Καθεδρικού Ναού, η Ιερά Σύνοδος υπέγραψε την Κανονική Πράξη. Στη συνέχεια αναγνώστηκε εντός του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για εκλογή του Πάφου Γεώργιου στον Αρχιεπισκοπικό θώκο.

Ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εισήλθε εντός του παλαιού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με τους συγγενείς, φίλους και πιστούς που κατέκλυσαν από νωρίς την Ιερά Αρχιεπισκοπή να φωνάζουν «άξιος». Τελευταίος την Κανονική Πράξη υπέγραψε με κόκκινο μελάνι ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος.

Μετά την προσευχή, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου ευχαρίστησε τον κλήρο και το λαό.

Ακολούθως οι Ιεράρχες μετέβηκαν στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής όπου ο νέος Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κλήρου και του λαού. Τον εμψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο συνόδευε η φράση «άξιος» που εκφωνούσαν οι παριστάμενοι. Παρών κατά τη διαδικασία και ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος προσήλθε στην Αρχιεπισκοπή αμέσως μετά που ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες, αναγγέλλοντας στην ουσία ότι η Κύπρος από σήμερα έχει νέο Αρχιεπίσκοπο.

Εξάλλου, σήμερα σε όλες τις Εκκλησίες και στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία θα τελεστεί η ακολουθία του Εσπερινού των Χριστουγέννων

Στο μεταξύ, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα καθορίσει την ημερομηνία ενθρόνισής του, η οποία σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές του ΚΥΠΕ αναμένεται να οριστεί για τις 8 Ιανουαρίου. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, ανακοινώνεται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μετά την ενθρόνιση, ο Μητροπολιτικός Θρόνος της Πάφου κενούται και αναλαμβάνει ως Τοποτηρητής ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σύμφωνα με το Καταστατικό.

Η διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη Πάφου γίνεται με ανάλογη εφαρμογή όλων όσα ορίζονται και για την εκλογή Αρχιεπισκόπου. Υποψήφιοι για την εκλογή στο Θρόνο είναι οι Επίσκοποι, καθώς και όλοι όσοι έχουν τα κατά το άρθρο 30, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, προσόντα προς αρχιερατεία.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα καθορίσει την ημερομηνία ενθρόνισης του

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα καθορίσει και την ημερομηνία ενθρόνισής του, η οποία λόγω των εορτών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τα Θεοφάνια.

Η ακριβής ημερομηνία ενθρόνισης θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης και με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση