Quantcast
14:47
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:47
23/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βαρβαρότητα στη Νέα Υόρκη: Γρονθοκόπησαν και μαχαίρωσαν σε κοινή θέα τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων», Σαλμάν Ρούσντι

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στον συγγραφέα, στη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία: Twitter

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στον συγγραφέα, στη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία: Twitter

12.08.2022
18:42
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2022 • 12:32
Άνδρας ανέβηκε αιφνιδιαστικά στη σκηνή στη Νέα Υόρκη όπου ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία

Ο ινδικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε σήμερα επίθεση από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένας άνδρας ανέβηκε αιφνιδιαστικά στη σκηνή όπου ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία και άρχισε να χτυπά τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Το συγγραφικό έργο του Σαλμάν Ρούσντι

Ο Ρούσντι είναι γιος ενός εύπορου μουσουλμάνου επιχειρηματία στην Ινδία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ιστορία το 1968. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 εργάστηκε στο Λονδίνο ως διαφημιστικός κειμενογράφος.

Το πρώτο του δημοσιευμένο μυθιστόρημα, το Grimus, κυκλοφόρησε το 1975, ενώ το επόμενο «Τα παιδιά του Μεσονυκτίου» (1981), ένα παραμύθι για τη σύγχρονη Ινδία, ήταν μια απροσδόκητη κριτική και λαϊκή επιτυχία που του χάρισε διεθνή αναγνώριση. Η κινηματογραφική μεταφορά του, για την οποία ο ίδιος συνέταξε το σενάριο, κυκλοφόρησε το 2012.

Το μυθιστόρημα Ντροπή (1983), βασισμένο στη σύγχρονη πολιτική στο Πακιστάν, ήταν επίσης δημοφιλές, αλλά το τέταρτο μυθιστόρημα του, «Οι σατανικοί στίχοι», συνάντησε διαφορετική υποδοχή.

Ορισμένες από τις περιπέτειες σε αυτό το βιβλίο απεικονίζουν έναν χαρακτήρα που έχει ως πρότυπο τον Προφήτη Μωάμεθ και παρουσιάζουν τόσο τον ίδιο, όσο και τη μεταγραφή του Κορανίου με τρόπο που, μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος το καλοκαίρι του 1988, προκάλεσε την κριτική των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βρετανία, οι οποίοι κατήγγειλαν το μυθιστόρημα ως βλάσφημο.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις κατά του βιβλίου επεκτάθηκαν στο Πακιστάν τον Ιανουάριο του 1989. Στις 14 Φεβρουαρίου ο πνευματικός ηγέτης του επαναστατικού Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, καταδίκασε δημοσίως το βιβλίο και εξέδωσε φετφά (νομική γνωμοδότηση) κατά του Ρούσντι.

Τότε, είχε προσφερθεί αμοιβή από την Τεχεράνη σε όποιον τον εκτελέσει. Ο ίδιος αναγκάστηκε να τεθεί υπό την προστασία της Scotland Yard στη Βρετανία και -αν και κατά καιρούς εμφανιζόταν απροσδόκητα, μερικές φορές σε άλλες χώρες- είχε αναγκαστεί να περιορίσει τις μετακινήσεις του.

Το 1998, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προσπαθούσε πλέον να επιβάλει τον θρησκευτικό νόμο κατά του Ρούσντι. Ο συγγραφέας εξιστόρησε την εμπειρία του στα απομνημονεύματα σε τρίτο πρόσωπο με τίτλο, Τζόζεφ Αντόν (2012), με τον τίτλο να αναφέρεται σε ένα ψευδώνυμο που υιοθέτησε όσο βρισκόταν σε απομόνωση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση