Quantcast
08:31
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:31
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μέτσολα για Qatar Gate: «Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ καταστράφηκε σε λίγες μέρες, να την ανακτήσουμε»

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρα Μετσόλα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρα Μετσόλα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

13.01.2023
23:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2023 • 13:11
Όσα είπε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα

Στην υπόθεση του Qatar Gate που έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη.

«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, η οποία χτιζόταν πάνω από 20 χρόνια και καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες», δηλώνει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέντευξή της στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμόρφωση και τον έλεγχο των υφιστάμενων κανόνων συμπεριφοράς και σκοπεύει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό για την προστασία της ακεραιότητας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ρομπέρτα Μέτσολα μιλά στη «Soir» για την πρόταση 14 σημείων που υπέβαλε, τονίζοντας ότι κάποιες ενέργειες μπορούν να εφαρμοστούν «τώρα».

«Ναι, θα ήθελα να δω τη δημιουργία ενός οργάνου υπεύθυνου για ηθικά ζητήματα, κοινό για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είναι μια συζήτηση που διαρκεί! Κάναμε προτάσεις για το σκοπό αυτό κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν», παραδέχεται η Ρ. Μέτσολα τονίζοντας ότι θέλει να διορθώσει τις «ελλείψεις που υπάρχουν».

Επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως αν συμβεί ξανά μια τέτοια εγκληματική διαφθορά, θα υπάρχουν τα εργαλεία για να «χτυπήσει ο συναγερμός», να προστατευτούν οι βουλευτές, οι βοηθοί τους και το προσωπικό του Κοινοβουλίου.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι τρέχοντες κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ήδη πιο φιλόδοξοι από εκείνους ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. «Αναφέρομαι στην υποχρέωση να δηλώνονται οι διορισμοί προέδρων επιτροπών, τα δώρα, τα ταξίδια. Όλα αυτά έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει η Ρ. Μέτσολα.

7.000 άνθρωποι εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο υπάρχουν σχεδόν 7.000 άνθρωποι που εργάζονται, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλοι οι πόροι χρησιμοποιούνται σωστά. Και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, για το μητρώο διαφάνειας, ότι πρέπει να ενισχύσω ουσιαστικά αυτήν την ομάδα και θα το κάνω εντός της διοίκησης. Ο νέος γενικός γραμματέας και οι δύο αναπληρωτές του θα ασχοληθούν με αυτό», τονίζει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παραδέχεται ότι όσον αφορά τη φιλία ή τις άτυπες ομάδες, είναι άγνωστο πόσες είναι, γιατί δεν υπάρχει λίστα.

Η Ρ. Μέτσολα πιστεύει ότι υπάρχει η δυναμική με την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν νέα μέτρα μέσα σε ένα μήνα και να ενισχυθούν οι κανόνες που υπάρχουν ήδη και καταλήγει λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι περήφανο για την ακεραιότητά του, την ανεξαρτησία του, την υπευθυνότητά του και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», τονίζει.

Τέλος, σε ερώτηση αν η υπόθεση διαφθοράς στο ΕΚ σταματά στα ονόματα που έχουν ήδη αναφερθεί, η Ρ. Μέτσολα απαντά: «Δεν έχω λάβει καμία νέα πληροφορία ή νέο αίτημα για άρση της ασυλίας».

Εξομολογείται επίσης ότι δεν έχει κοιμηθεί πολύ τον τελευταίο μήνα.

«Πριν από ένα χρόνο προετοιμαζόμουν για την εκλογή μου στην Ολομέλεια στις 18 Ιανουαρίου και σκεφτόμουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν να βγούμε από την πανδημία, ήθελα επίσης να μεταρρυθμίσω την ολομέλεια. Είμαι στην πολιτική εδώ και πολύ καιρό, οπότε ξέρω ότι ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα φέρει το αύριο. Αυτό που υποσχέθηκα τον Ιανουάριο και συνεχίζω να κάνω είναι ότι όταν λαμβάνω ερωτήσεις, τις απαντώ, όσο δύσκολες κι αν είναι. Δεν πειράζει! Αν δεν το έκανα, θα έκανα κακό στο ΕΚ. Και δεν νομίζω ότι αυτό θα έδειχνε σεβασμό προς τους πολίτες που θα κληθούν το 2024 να μας εμπιστευτούν».

Qatar Gate: Παραιτήθηκε από υποεπιτροπή της Ευρωβουλής η Μαρί Αρενά

Να θυμίσουμε ότι η Βελγίδα ευρωβουλευτής με το κόμμα των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά, παραιτήθηκε την Τετάρτη (11/01) από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο Belga, συνέπεια των εξελίξεων του γύρω από το Qatar Gate.

H Μαρί Αρενά δήλωσε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από την προεδρία της επιτροπής, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί από τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο, το επονομαζόμενο και Qatar Gate.

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό της, τον Βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, οι βελγικές αρχές δεν αιτήθηκαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Μαρί Αρενά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι βελγικές αρχές δεν ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας μου, ενώ ούτε το γραφείο μου ούτε το σπίτι μου έχουν ερευνηθεί και δεν έχω ανακριθεί με κανέναν τρόπο από τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Μαρί Αρενά στο πρακτορείο Belga.

Δεν κατηγορείται για διαφθορά η ευρωβουλευτής

Η Βελγίδα ευρωβουλευτής δεν κατηγορείται για διαφθορά, ωστόσο το όνομά αναφέρεται τακτικά στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των στενών επαφών που διατηρούσε με τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico για το Qatar Gate, η Μαρί Αρενά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ της παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στη Ντόχα, τον Μάιο του 2022, ενώ η ίδια παρέλειψε να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής.

Στο ταξίδι της αυτό στη Ντόχα, η Αρενά συμμετείχε σε συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ένας άλλος παρευρισκόμενος ήταν ο κατηγορούμενος και προφυλακισθείς για την υπόθεση Qatargate, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.

Η «φιλική σχέση» της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, τονίζει το Politico.

Στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω στην εποχή που ο Παντσέρι ήταν πρόεδρός της επιτροπής (από το 2017 ως το 2019), κατά την οποία έκανε ειδική συμφωνία με το Κατάρ. Η Μαρί Αρενά τον διαδέχθηκε στην προεδρία της επιτροπής, όταν ο Παντσέρι αποχώρησε από τα καθήκοντά του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση