Quantcast
16:46
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:46
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κυνική δήλωση Μεντβέντεφ: «Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

15.06.2022
20:04
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 • 23:14
Η δήλωση Μεντβέντεφ απηχεί των προθέσεων του Κρεμλίνου στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βαλντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προχώρησε σε μια κυνική και απειλητική δήλωση με την οποία αμφισβητεί ουσιαστικά την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος σήμερα κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε στο Telegram: «Απλά μια ερώτηση: ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;»

Το Κίεβο βλέπει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ ως απόδειξη ότι ο επίσημος πολεμικός στόχος της Μόσχας – να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα – είναι μόνο ένα πρόσχημα για την καταστροφή του ουκρανικού πολιτισμού.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ - Βλαντιμίρ Πούτιν
Ντμίτρι Μεντβέντεφ – Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: Twitter

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε άμεσα τις τελευταίες δηλώσεις Μεντβέντεφ. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, είπε μόνο «γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία έχει μεγάλα προβλήματα».

Η χώρα συνεχίζει να αρνείται να «χαλιναγωγήσει» τους εθνικιστές που υπάρχουν στους κόλπους της, είπε ο Πεσκόφ.

«Τους μισώ» τους Δυτικούς, έλεγε ο Μεντβέντεφ

Την περασμένη εβδομάδα ο θερμόαιμος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με ανάρτησή του στο Telegram, εξέφρασε το μίσος του για τους «έκφυλους» και «μπάσταρδους» που θέλουν «νεκρή» την Ρωσία.

«Συχνά με ρωτούν, γιατί οι αναρτήσεις μου στο Telegram είναι τόσο σκληρές. Απαντώ, γιατί τους μισώ. Είναι έκφυλοι και παλιοτόμαρα. Θέλουν τον θάνατο μας, και της Ρωσίας. Όσο ζω θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω», δήλωσε ο 56χρονος πρώην ηγέτης, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο στόχος των δηλώσεών του.

Ο Μεντβέντεφ δεν διευκρίνισε σε ποιούς αναφέρεται, αλλά το πιθανότερο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Kommersant εκφράστηκε με αρνητικές διαθέσεις στις ηγεσίες της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα στις 30 Μάιου έγραψε ότι σε περίπτωση πυραυλικών πληγμάτων σε ρωσικές πόλεις, η Ρωσία μπορεί να καταφέρει απαντητικά πλήγματα «σε κέντρα λήψης» «εγκληματικών αποφάσεων», μέρος των οποίων δεν βρίσκονται «καν στο Κίεβο».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τη βιομηχανική περιοχή και την περίμετρό της πόλης, καθιστώντας «δυνατή τη σύνδεση» με τη γειτονική πόλη Λιουχάνσκ. Η κατάσταση είναι «δύσκολη αλλά σταθερή», είπε, προσθέτοντας ότι η πόλη δεν έχει αποκοπεί εντελώς.

Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ
Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, χιλιάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, είναι παγιδευμένοι στο Σεβεροντόνετσκ με μειωμένες προμήθειες τροφίμων, καθαρού νερού, αλλά και έλλειψη συστήματος αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Μια επείγουσα κατάσταση αναπτύσσεται στα καταφύγια κάτω από το χημικό εργοστάσιο Αζότ στην πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Περίπου 500 άμαχοι που πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι μαζί με στρατιώτες μέσα στο Αζότ ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την πόλη μέσω ενός πιθανού ανθρωπιστικού διαδρόμου σήμερα το πρωί. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να έχουν επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι στο εργοστάσιο κρύβονται άμαχοι.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε την ΕΕ να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας θα μπορούσαν να επιτεθούν σε άλλες χώρες αφού εισβάλουν στη δική του. Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Τσεχίας, ο Ζελένσκι είπε ότι η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία «είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται η ρωσική ηγεσία για να ανοίξει το δρόμο προς άλλες χώρες, για την κατάκτηση άλλων λαών».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με βαρέα όπλα και συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ αναμένεται συμφωνία για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη αργότερα αυτό το μήνα. Η συμφωνία θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον παλιό οπλισμό της σοβιετικής εποχής σε «πιο σύγχρονο εξοπλισμό με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», είπε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσβολή της διεθνούς τάξης, ανέφερε ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η απρόκλητη και χωρίς υπεράσπιση εισβολή της Ρωσίας δεν αποτελεί απλώς κίνδυνο για την Ουκρανία. Αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσβολή της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες που μας προστατεύει όλους» σημείωσε ο κ. Λόιντ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση