11:29
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:29
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά», γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Ο Φρέντι Μπελέρης

Ο Φρέντι Μπελέρης

18.04.2024
15:58
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2024 • 8:09
Στη γειτονική χώρα γίνονται δηλώσεις επί δηλώσεων για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές 2024 με τη ΝΔ

Στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη και στην καθαρογραμμένη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, ενώ στη γειτονική χώρα γίνονται δηλώσεις επί δηλώσεων για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές 2024 με τη ΝΔ.

Αρκετά αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, στην πλειονότητά τους φιλοκυβερνητικά, αναφέρουν ότι η απόφαση περιέχει ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του μάρτυρα κατηγορίας και του Φρέντη Μπελέρη καθώς και μεταξύ των Μπελέρη και Κοκαβέση, υποστηρίζοντας ότι οι συνδιαλέξεις αυτές «επιβεβαιώνουν την κατηγορία σε βάρος του Μπελέρη για εξαγορά ψήφων». Τα ίδια ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των δικηγόρων, σύμφωνα με τους οποίους, βάσει των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο μάρτυρας κατηγορίας δεν βρισκόταν στη Χειμάρρα τις ημερομηνίες που ισχυρίζεται η εισαγγελία. Προσθέτουν, επίσης, ότι στην απόφαση αναφέρεται πως οι δικηγόροι δεν έδειξαν ενδιαφέρον να ακούσουν ή να δουν τα ηχογραφημένα ή μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα που εμπλέκουν τον πελάτη τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τέλεγκραφ, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα περί αδιαφορίας των δικηγόρων του Μπελέρη, καθώς ζητήθηκε το οπτικοακουστικό υλικό. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η απόφαση δεν δίνει απάντηση στις ερωτήσεις και τα στοιχεία της υπεράσπισης του Μπελέρη για όσα ψευδώς κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας. Προσθέτει, επίσης, πως όσα ισχυρίζεται το Δικαστήριο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες είναι γελοία, και καταλήγει ότι «το Δικαστήριο δεν εξηγεί πώς είναι δυνατόν ο μάρτυρας κατηγορίας να βρίσκεται την ίδια ημέρα και ώρα σε δύο διαφορετικά σημεία, στον Αυλώνα και στη Χειμάρρα».

Δηλώσεις και δημοσιεύματα για υποψηφιότητα Μπελέρη με ΝΔ στις Ευρωεκλογές

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον του Μπελέρη από το βήμα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, όπου μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Αρχείων Αρντίτ Μπίντο ζήτησε να αφαιρεθεί από τον Μπελέρη η αλβανική υπηκοότητα, με το σκεπτικό ότι «από χθες είναι πολιτικός του ελληνικού κράτους». Ο δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα κατηγόρησε τον ολυμπιονίκη και υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Πύρρο Δήμα για αντιαλβανικές δηλώσεις, διότι δήλωσε ότι «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου». Υποστήριξε, επίσης, ότι η ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη επιδιώκει να συγκεντρώσει ψήφους της άκρας δεξιάς, διότι ο Μπελέρης είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή, ενώ με την υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα επιδιώκει να συγκεντρώσει ψήφους από κεντρώους και αριστερούς ψηφοφόρους.

Ο γραμματέας της «Ομόνοιας», Μαρίν Σούλι δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη ήταν μια σωστή επιλογή της ΝΔ και του Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι οι δύο υποψήφιοι από τη Χειμάρρα, Φρέντη Μπελέρης και Πύρρος Δήμας, σε περίπτωση που εκλεγούν θα μεταφέρουν στο Ευρωκοινοβούλιο τη φωνή των Χειμαρριωτών και τα προβλήματά τους, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι το ιδιοκτησιακό. Στην ίδια εκπομπή, ο πολιτικός αναλυτής Πλατόρ Νεστούρι εκτίμησε ότι «μετά από αυτές τις εξελίξεις θα υπάρξει επίλυση της υπόθεσης, καθώς τον Μάιο ο Έντι Ράμα αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η εφημερίδα Σοτ από την πλευρά της αναφέρεται σε ανάρτηση του Ιλίρ Ντεμάλια, ο οποίος επιτίθεται σε δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, που τάχθηκαν υπέρ της απόφασης της ΝΔ να χρίσει τον Μπελέρη υποψήφιο ευρωβουλευτή και υποστηρίζει ότι έχουν σχέσεις με την Αθήνα, ασκούν φιλελληνική πολιτική και λειτουργούν βάσει των οδηγιών των αφεντικών τους, Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα.

Άρθρο γνώμης του Μουχαμέτ Τσέροβα στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ντίτα, με κάπως ειρωνικό ύφος, αφού εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση της ΝΔ να χρίσει τον Μπελέρη υποψήφιο ευρωβουλευτή, επικρίνει τόσο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον οποίο κατηγορεί ότι «καλοπιάνει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και τον Μητσοτάκη για τον οποίο λέει πως νομίζει ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης και δεν κάλεσε τον Ράμα προ μηνών στη συνάντηση πολιτικών ηγετών στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «ο Μπελέρης είναι Αλβανός από το Προγονάτι της Λαμπουριάς» και καταλήγει, επίσης αναφερόμενος ειρωνικά σε αυτό που περιγράφει ως νομική σύγχυση, «μην εκπλαγείτε εάν ο Μπελέρης βγει με δικαστική απόφαση από τη φυλακή και επίσης με δικαστική απόφαση γευτεί το Δήμο Χειμάρρας».

Αρκετά αλβανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρονται στις «παρασκηνιακές διεργασίες» που οδήγησαν στην απόφαση υπέρ της υποψηφιότητας Μπελέρη. Ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναπαράγουν δημοσίευμα με τίτλο «Associated Press: Κατάδικος στις αλβανικές φυλακές, υποψήφιος ευρωβουλευτής στην Ελλάδα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση