Quantcast
14:30
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:30
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τα μικρά νησάκια στον Ειρηνικό δεν γλίτωσαν τελικά από τον κορονοϊό – Εντόπισαν το πρώτο τοπικό κρούσμα 2μιση χρόνια μετά, κήρυξαν «έκτακτη ανάγκη»

Καρύδα σε εξωτική παραλία στις νήσους Μάρσαλ / Φωτογραφία: Unsplash

Καρύδα σε εξωτική παραλία στις νήσους Μάρσαλ / Φωτογραφία: Unsplash

15.08.2022
14:07
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2022 • 18:48
Τα νησιά Μάρσαλ ανακοίνωσαν έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού έπειτα από δυόμιση χρόνια «υγειονομικής νηνεμίας»

Πέρασαν δυόμιση χρόνια από την έξαρση του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα νησιά Μάρσαλ βιώνουν τώρα, όσα ολόκληρος ο πλανήτης αναφορικά με την πανδημία της Covid.

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό αυξήθηκε κατακόρυφα στα Νησιά Μάρσαλ, λίγες ημέρες αφότου το μικρό κράτος του Ειρηνικού κατέγραψε την πρώτη εξάπλωση του ιού.

Στην πρωτεύουσα Ματζούρο, τα συνολικά κρούσματα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την Παρασκευή. Αυτά τα τελευταία στοιχεία σημαίνουν ότι ένας στους δέκα κατοίκους της πόλης έχει μολυνθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ως τον Μάιο του 2022, έμεναν μόνο δύο χώρες έχουν απομείνει στον κατάλογο χωρών χωρίς κορονοϊό: το Τουρκμενιστάν και το Τουβαλού. Ξεκινώντας με 30 χώρες, έχουν απομείνει μόνο δύο- 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.

Στο 75% η θετικότητα στα νησιά Μάρσαλ

Την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας Τζακ Νίντενταλ δήλωσε ότι περίπου το 75% των τεστ σε ολόκληρη τη χώρα επέστρεφαν θετικά αποτελέσματα.

Ορισμένα νησιά του Ειρηνικού είχαν επιτύχει να κρατήσουν τον κορονοϊό μακριά στις αρχές της πανδημίας μέσω αυστηρών περιορισμών, όπως μεταδίδει στο σχετικό δημοσίευμα το BBC.

Τα Νησιά Μάρσαλ, που έχουν πληθυσμό 59.000 κατοίκων, ήταν ένα από τα τελευταία έθνη στον κόσμο που δεν είχαν επηρεαστεί από τον κορονοϊό, πριν εντοπιστούν δύο κρούσματα τον Οκτώβριο του 2020. Το ζευγάρι είχε φτάσει από τις ΗΠΑ και ήταν απομονωμένο από τους άλλους.

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, δεν είχε παρατηρηθεί μετάδοση του ιού στην κοινότητα – που σημαίνει ότι δεν είχε εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού που να μεταδίδεται από άτομο σε άτομο εντός της κοινότητας.

Επιβεβαιώθηκε η πρώτη τοπική μετάδοση

Όμως τη Δευτέρα, επιβεβαιώθηκε η πρώτη τοπική εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση αντέδρασε κηρύσσοντας «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης», κλείνοντας τα σχολεία και θεσπίζοντας μια σειρά μέτρων δημόσιας υγείας.

Η έκρηξη των κρουσμάτων είδε τις Νήσους Μάρσαλ να αποφεύγουν τα αυστηρά λοκντάουν. Δεν έχει διαταχθεί lockdown, αλλά το Radio New Zealand (RNZ) αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει να μείνουν στο σπίτι, με τις εκκλησιαστικές λειτουργίες να έχουν ακυρωθεί και τα εστιατόρια να μην έχουν ιδιαίτερο κόσμο.  Από τον Οκτώβριο του 2020, έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι στις Νήσους Μάρσαλ και έχουν καταγραφεί συνολικά 3.036 κρούσματα.

Ωστόσο, μόνο εννέα νοσηλείες είχαν καταγραφεί ως τη Δευτέρα του Δεκαπενταύγουστου – ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των Μαρσαλλών είχε εμβολιαστεί πλήρως.

Η ιστορία των νήσων Μάρσαλ

Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας, και αποτελούν σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νήσους, σύνολο 34, από τις οποίες κατοικούνται οι 24. Βρίσκονται αμέσως ανατολικά των Βορείων Μαριανών Νήσων και βορειοανατολικά της ομοσπονδίας της Μικρονησίας. Αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1986. Η συνολική έκταση της χώρας είναι 181,3 τ.χλμ.

Τα νησιά βρίσκονται στην ίδια γραμμή με το Κιριμπάτι και το Τουβαλού. Πρόκειται για κοραλλιογενή νησιά, τα οποία περιβάλλονται από άλλα, μικρότερα. Σχηματίζουν μία διπλή σειρά, τα Νησιά της Δύσης ή Ράλικ (στα δυτικά) και τα Νησιά της Αυγής ή Ράτακ (στα ανατολικά).

Οι Μικρονήσιοι έφτασαν πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Τα νησιά αρχικά αποικήθηκαν από τους Ισπανούς από το 16ο αιώνα μέχρι το 1885 οπότε έγιναν Γερμανικό προτεκτοράτο. Ειδικότερα, στα νησιά έφτασε πρώτος ο Ισπανός Αλόνσο ντε Σαλασάρ, στις 21 Αυγούστου του 1526.

Το 1788 στα νησιά έφτασε ο Βρετανός πλοίαρχος Τζον Μάρσαλ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη χώρα. Το γερμανικό καθεστώς τερματίστηκε το 1914, ενώ το 1920 η Κοινωνία των Εθνών επικύρωσε την εντολή κυβέρνησης από την Ιαπωνία.

Κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο κατακτήθηκαν από τους Ιάπωνες και το 1945, μετά τις ρίψεις των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι καταλήφθηκαν από τις Η.Π.Α..

Έπειτα από δύο χρόνια, ο ΟΗΕ απέδωσε τις νήσους αυτές επίσημα πλέον υπό κηδεμονία στις ΗΠΑ. Από το 1946 ως το 1958 κάποια από τα νησιά έγιναν πεδία αμερικανικών πυρηνικών δοκιμών, με αποτέλεσμα να μολυνθούν από τη ραδιενέργεια πολλοί από τους κατοίκους.

Ως το 1993, η αμερικανική κυβέρνηση είχε πληρώσει 112 εκατομ. δολάρια ως αποζημίωση στα θύματα των πυρηνικών δοκιμών. Το 1994 αποκαλύφθηκε από έγγραφα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι τα νησιά είχαν εκτεθεί σκόπιμα σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, με σκοπό να μελετηθούν οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση