Δεν τους έφτανε η πίκρα της ήττας από την Αργεντινοί, οι Γάλλοι πολίτες έχουν να διαχειριστούν και τον «κυμπάρη» πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν που εν μέσω ενεργειακής (και κατ’ επέκταση οικονομικής) κρίσης ταξίδεψε δις στο Κατάρ για να δει την ομάδα απο κοντά, «φεσώνοντας» τον γαλλικό προϋπολογισμό με περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ.
Τα δύο ταξίδια του Εμανουέλ Μακρόν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, για να παρακολουθήσει τον ημιτελικό με το Μαρόκο και τον τελικό με την Αργεντινή, κόστισαν στον φορολογούμενο περίπου 501.000 ευρώ, ήτοι 31 ετήσιο μισθό.

Το ποσό αυτό υπολογίστηκε από τη γαλλική εφημερίδα Le Point, χρησιμοποιώντας το κόστος ανά ώρα πτήσης που παρείχαν το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ελιζέ (γαλλικό προεδρικό μέγαρο), καθώς και τα στοιχεία ταξιδιού για τα δύο αεροσκάφη που εμπλέκονται, το A330 και το Falcon 7X.
Η εκτίμησή του γαλλικού μέσου για το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα των προεδρικών ταξιδιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανέρχεται σε 480 τόνους ισοδύναμου CO2, δηλαδή 53 χρόνια του μέσου αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα που «καταναλώνει» ο μέσος Γάλλος πολίτης.

Την ώρα που η COP15 για την προστασία της βιοποικιλότητας πλησιάζει στο τέλος της στο Μόντρεαλ, ο συμβολισμός για τα γαλλικά ΜΜΕ μοιάζει καταστροφικός. Όπως και άλλοι αρχηγοί κρατών, ο Εμμανουέλ Μακρόν απουσίαζε από αυτή την κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της ζωής, ενώ δέχθηκε κριτική και κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης, με μια ΜΚΟ να τον καλεί να «βρίσκεται στο Μόντρεαλ και όχι στο Κατάρ».
Την ώρα που τα κράτη που συμμετέχουν στην Σύνοδο για το Κλίμα, συμφωνούσαν να προστατεύσουν το ένα τρίτο του πλανήτη για τη φύση μέχρι το 2030, σε μια συμφωνία-ορόσημο με στόχο τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, ο Γάλλος πρόεδρος γύριζε περίλυπος στο Παρίσι. Η συμφωνία στη σύνοδο κορυφής COP15 του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ του Καναδά, ήρθε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Κι αν αναρωτιέστε γιατί τόσα πολλά, η Le Point σημειώνει πως για να παρακολουθήσει τους δύο τελευταίους αγώνες της γαλλικής ομάδας στο Κατάρ, ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόταν επίσης από ένα μαχητικό Falcon 7X, ένα ιδιωτικό τζετ που ταξιδεύει πάντα μαζί με το προεδρικό αεροσκάφος, A330, σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, για να χρησιμεύει ως εφεδρικό αεροσκάφος σε περίπτωση που το αεροσκάφος καθηλωθεί. Συνεπώς, το κόστος και το αποτύπωμα άνθρακα αυξάνεται εκθετικά σε κάθε τέτοιο ταξίδι του Γάλλου προέδρου.
Τα ταξίδια Μακρόν και άλλων που «καθαγιάζουν» το Κατάρ
Στα οικονομικά και διπλωματικά κέρδη που απέφερε στο Κατάρ η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου αναφέρεται όμως και η γαλλική εφημερίδα Libération υπογραμμίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη Ντόχα μέσα σε λίγες ημέρες για να υποστηρίξει τη γαλλική ομάδα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί δύο φορές με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θανί.
Επισημαίνεται, ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε την «καλή οργάνωση» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ότι πλην του Μακρόν περίπου είκοσι αρχηγοί κρατών και αρκετές δεκάδες άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες και υπουργοί από όλες τις χώρες παρέλασαν από τη Ντόχα τον τελευταίο μήνα. Κι όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από ένα σκάνδαλο, Qatar Gate, το οποίο και φέρνει στο επίκεντρο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των Καταριανών να αποκομίσουν οφέλη από την ΕΕ.

Στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, το Κατάρ υπηρετεί ένα υπερσυντηρητικό ισλάμ και οικονομικά στηρίζεται στα κολοσσιαία εισοδήματά του από τις εξαγωγές του πετρελαίου και, κυρίως, του φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι οικονομικές ή αθλητικές επενδύσεις στο εξωτερικό, είτε διπλωματικές καλές υπηρεσίες, το εμιράτο δεν παραμελεί κανέναν τομέα για να αυξήσει την επιρροή του στο κόσμο και να υπάρξει σε έναν αραβοπερσικό περίγυρο που συγκλονίζεται από κρίσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Κυριακή 20 Νοεμβρίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή αρχηγών κρατών και διεθνών προσωπικοτήτων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Αναφέρεται επίσης ότι η χειραψία Ερνογάν-Σίσι, υπό το βλέμμα και το ικανοποιημένο χαμόγελο του πρίγκιπα Ταμίμ, είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, αλλά και ότι η Ντόχα ανανέωσε τους δεσμούς της με την Αίγυπτο, η οποία ήταν μεταξύ των τεσσάρων αραβικών χωρών που επέβαλαν αποκλεισμό στο εμιράτο μεταξύ 2017 και 2021.
Επισημαίνεται πως παρών στο Κατάρ ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Κογκρέσου, αλλά και ότι κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης για παράδοση όπλων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Κατάρ.
Κατά την γαλλική εφημερίδα η διπλωματική και εμπορική συγκομιδή του Κατάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο τρόπαιο για το εμιράτο, αφού του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη διπλωματία του με ‘δολάρια φυσικού αερίου’ στις Βρυξέλλες και αλλού.