12:56
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:56
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Liberation: Ο Πούτιν απειλεί τώρα τον Ερντογάν – Γιατί η Τουρκία κινδυνεύει από τη ρωσική επιθετικότητα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

28.02.2022
19:11
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2022 • 9:51
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation, η Τουρκία μπορεί να υποφέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει δημοσίευμά της η εφημερίδα της Γαλλίας «Liberation», η Τουρκία μπορεί να είναι από τις χώρες που θα υποφέρει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία χωρίς να προσβάλει τη Ρωσία, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Liberation, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο, στο άμεσο μέλλον, να είναι η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από τη ρωσική επιθετικότητα.

Η Τουρκία αναγνώρισε την Κυριακή την «κατάσταση πολέμου» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία την εξουσιοδοτεί, βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ, να περιορίσει την πρόσβαση των δύο εμπόλεμων μερών στα Στενά των Δαρδανελίων, υπενθυμίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Τουρκία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια περίπλοκη απόφαση λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Άγκυρας από τη Μόσχα.

Το πρωτοσέλιδο της Liberation ήταν βαμμένο στα χρώματα της Ουκρανία και με τίτλο «Απέναντι στον Πούτιν, το ανακάτεμα της μάχης», η γαλλική εφημερίδα περιγράφει τα νεότερα από το μέτωπο του πολέμου.

https://twitter.com/libe/status/1498025283735203844

«Οι κυρώσεις δεν θα είναι βιώσιμες για την κυβέρνηση»

«Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πραγματική ύφεση και η συμμόρφωση με τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν θα είναι βιώσιμη για την κυβέρνηση», δηλώνει στη Liberation ο Κεμάλ Κιρισκί, ερευνητής για την Τουρκία στο Brookings Institution, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα αντιμετωπίσει όλες τις χώρες που τηρούν τις κυρώσεις ως «εχθρικά» έθνη.

Δεν θα με εξέπληττε αν είχε στο μυαλό του την Τουρκία όταν το έλεγε αυτό.
Έτσι, η Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να ακολουθήσει μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσέγγιση, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία, τουλάχιστον ρητορικά» σχολιάζει ο Κιρισκί.

«Η Τουρκία μπορεί να είναι η χώρα που θα υποφέρει»

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε η ουκρανική κρίση να αποδειχθεί τελικά μια ευκαιρία για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο ίδιος σχολιάζει:

«Η Δύση αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να έχει την Τουρκία στο πλευρό της αν θέλει να αποτρέψει τον Πούτιν και, αν η αποτροπή αποτύχει, να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για την Τουρκία. Αλλά στο άμεσο μέλλον, η Τουρκία, μετά την Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο από αυτή τη ρωσική επιθετικότητα».

Εκ παραλλήλου ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Μπαϊράμ Μπαλτσί δήλωσε στη Libération: «Μέχρι τώρα, η Τουρκία είχε καταφέρει να επιδείξει την ουδετερότητά της. Φοβάται να πάρει θέση σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά το κλείσιμο των Στενών θα ήταν μια σαφής δήλωση. Η Ρωσία θα μπορούσε τότε να απαντήσει με βομβαρδισμό της Ιντλίμπ, γεγονός που θα έφερνε δύο εκατομμύρια περισσότερους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για πέμπτη ημέρα

Κι ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματευτές του Κιέβου και της Μόσχας στη Λευκορωσία, παρά το γεγονός πως οι προσδοκίες κατάπαυση του πυρός δεν είναι υψηλές, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως διέταξε τα στρατεύματά του να παραμείνουν σε αναμονή. Παράλληλα, ο Ζελένσκι ζήτησε την άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν  να μείνουν και να εργαστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος για εως και τρία χρόνια.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, αναφέρει Ουκρανός αξιωματούχος για την ρωσική εισβολή στη χώρα του. Παράλληλα, δύο ακόμη Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί στο χωριό Σαρτανά και ο «μαύρος» αριθμός των Ελλήνων που σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου στην ουκρανική χώρα μέχρι σήμερα, ανεβαίνει στους 12.

Καθώς ξημέρωνε η πέμπτη ημέρα του πολέμου, οι σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ηχούσαν σε όλη τη χώρα και αναφέρθηκαν πλήγματα στο Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ζιτόμυρ, τη Ζαπορίζια και το Τσερνίχοφ, εν μέσω βαθιάς ανησυχίας μετά τη θέση των πυρηνικών δυνάμεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Κυριακή σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μπερντιάνσκ στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς, υποστήριξε το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο στρατός της Ρωσίας
Ο στρατός της Ρωσίας

Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στις ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές έχουν επίσης περάσει υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι συνεχίζουν να κρατούν το Κίεβο, μαζί με άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο ΟΗΕ λέει ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες.

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα στη Ρωσία διπλασίασε το επιτόκιο στο 20%, καθώς το ρούβλι βυθίζεται και οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για πιθανή επιδρομή στις τράπεζες από πολίτες που θα θελήσουν να ανασύρουν τις καταθέσεις τους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση