Quantcast
23:53
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:53
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

La Repubblica για Qatar Gate: «Η “συμμορία των 11” του Παντσέρι ήθελε να στείλει τον Αβραμόπουλο στον Κόλπο»

Αβραμόπουλος και Μογκερίνι στην ΜΚΟ που ήταν «πλυντήριο» για το Qatar - Gate

Αβραμόπουλος και Μογκερίνι στην ΜΚΟ που ήταν «πλυντήριο» για το Qatar - Gate

08.02.2023
18:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 • 21:48
Νέα στοιχεία για το Qatar Gate φέρνει στο φως η La Repubblica

Σε μία πτυχή του Qatar Gate και τη δράση του Αντόνιο Παντσέρι αναφέρεται δημοσίευμά της La Repubblica, η οποία εμπλέκει τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Μπλοκάρισμα του διορισμού του Ντι Μάιο για να ευνοηθεί ο Αβραμόπουλος», γράφει η ιταλική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι ο Αντόνιο Παντσέρι άσκησε πιέσεις στον Ζοζέπ Μπορέλ για να βάλει «φρένο» στην εκλογή Ντι Μάιο ως νέου ειδικού απεσταλμένου για τον Κόλπο.

Τι αναφέρει για το Qatar Gate η εφημερίδα

Η La Repubblica εξηγεί ότι η μέθοδος Παντσέρι ήταν η ίδια: «χρησιμοποιώντας τις καλές σχέσεις που είχε ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής με μεγάλο μέρος των Βρυξελλών», με την εφημερίδα να κάνει λόγο για μια μέθοδο τύπου «Η συμμορία των 11», της ταινίας που μια ομάδα με επικεφαλής τον Τζορτζ Κλούνεϊ ληστεύει ένα καζίνο στο Λας Βέγκας, αναφορά που υπήρχε σε συνομιλία του Ιταλού.

Όπως περιγράφει, στην εκλογή του νέου ειδικού απεσταλμένου, ο Ντι Μάιο έδειχνε να πρωτοστατεί ως υποψήφιος, ωστόσο, «προφανώς δεν άρεσε στην κλίκα. Ή τουλάχιστον όχι τόσο πολύ όσο εκείνη ενός άλλου ‘διαγωνιζόμενου’, του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει στενές επαφές με την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι.

Μάλιστα ο ίδιος είχε αναφέρει ότι έγινε μέλος με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν πριν ξεκινήσουν έρευνες για τις δραστηριότητές του στην ΜΚΟ του Παντσέρι, από τις οποίες βέβαια προέκυψε ότι ήταν νόμιμη η συμμετοχή του.

Qatar Gate: Το λάθος της κλίκας

Η La Repubblica σημειώνει ένα περιστατικό με «έγγραφο που εστάλη απευθείας στον Μπορέλ. Του εστάλη κατά λάθος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Κριστίνα Καστανιόλι, επικεφαλής της Μονάδας Δημοκρατίας και Εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήταν ένα εμπιστευτικό εσωτερικό σημείωμα που ετοίμασε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι με παραλήπτη τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Τζόρτζι είπε στον Παντσέρι για το λάθος που είχε γίνει και αυτός προσπάθησε να το μαζέψει».

«Παρόλο που η βελγική αστυνομία αποδέχεται επίσημα την εκδοχή του “λάθους”, η υπόθεση έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στην υπόθεση. Πράγματι, φαίνεται απίθανο να γίνει ένα τέτοιο λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά το ιταλικό Μέσο.

Αρχικά, οι αρχές είχαν υποψιαστεί ότι το πρόσωπο για το οποίο μιλούσαν θα μπορούσε να είναι ο Νταβίντ Μπορέλι, ένας πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής. Ωστόσο, κατάλαβαν ότι πρόκειται για τον Ύπατο Αρμοστή.

«Οι ερευνητές δεν κάνουν καμία αναφορά στο ενδεχόμενο ο Μπορέλ να βρισκόταν πράγματι υπό την πίεση της κλίκας, αλλά είναι σίγουρα πεπεισμένοι ότι γνώριζε την προτίμησή τους για τον “φίλο τους” Αβραμόπουλο, ακριβώς λόγω του “λάθους” που έγινε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του “άτυπου σημειώματος” που ετοίμασε ο Τζόρτζι. Σε κάθε περίπτωση, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην έρευνα».

Διαψεύδει ευρωπαϊκή πηγή

Το ANSA, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή με γνώση επί του ζητήματος, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «αναμφίβολα έκανε τα πάντα» για να στηρίξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του απεσταλμένου της ΕΕ στο Κατάρ, ενώ ο Λουίτζι Ντι Μάιο παρέμεινε «χωρίς χορηγούς» λόγω της νέας κυβέρνησης Μελόνι.

«Η πηγή δεν γνωρίζει οποιαδήποτε παρέμβαση υπέρ του Αβραμόπουλου από τον Παντσέρι, ενώ η προτίμηση της επιτροπής ήταν τελικά υπέρ του Ντι Μάιο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας πρώην ευρωβουλευτής θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από “έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό”.

Η διαδικασία για τον διορισμό του απεσταλμένου της ΕΕ στο Κατάρ είναι ακόμη ανοικτή και, σύμφωνα με την πηγή, υπάρχουν ακόμα “σκέψεις”».

Αναφορικά με τον Μπορέλ «δεν έχει λάβει κανένα email από αυτά τα άτομα σχετικά με την επιλογή του απεσταλμένου της ΕΕ στον Κόλπο», εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος στο ANSA, προσθέτοντας ότι η διαδικασία επιλογής είναι «εντελώς ανεξάρτητη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση