Quantcast
07:57
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:57
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτές είναι οι κυρώσεις της Ευρώπης στη Μόσχα – Στο στόχαστρο ενέργεια και μεταφορές

Κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα, κτίριο της Ένωσης στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Unsplash

Κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα, κτίριο της Ένωσης στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Unsplash

24.02.2022
22:43
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2022 • 9:19
Τις κυρώσεις που θα επιβάλουν εκ νέου στο καθεστώς Πούτιν ανακοίνωσαν οι ηγέτες της ΕΕ

Τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας συμφώνησαν απόψε οι 27 της Ενωμένης Ευρώπης, έπειτα και από την σφοδρή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονίζεται.

Τι περιλαμβάνει το ανακοινωθέν

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη μοίρα της.

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της, επισημαίνεται στα συμπεράσματα.

Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη νωρίτερα

Μιλώντας πριν την έναρξη της συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που πριν από λίγο φάνταζε αδιανόητη, τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης».

Αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που πριν από λίγο φάνταζε αδιανόητη

«Για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μέτρα έκτακτης ανάγκης καλείται να προετοιμάσει η Κομισιόν για το κόστος ενέργειας όπως αναφέρει στο σημείο 10 το κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά για την λήψη έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο και συμπεριελήφθη κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα προετοιμασία και έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία, ενώ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές οντότητες και να μην τις διευκολύνουν ή να τις βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο .

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ειδικότερα, να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Κυρώσεις και από τον Μπάιντεν

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB. Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι «εδώ και εβδομάδες είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν αυτό και τώρα το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σε μεγάλη έκταση όπως είχαμε προβλέψει».

Επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υποστήριξε ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) μεγάλη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, με αναφορές για πυραυλικά πλήγματα και εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Αφού συγκέντρωσε 150.000-200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, κατά κύριο λόγο με αεροπορικά πλήγματα. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος μετέφερε την πρόθεσή να τερματίσει την επίθεση, αν η Ουκρανία παρδωθεί ουσιαστικά άνευ όρων.

Κομβόι οχημάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να διαφύγει του πολέμου
Κομβόι οχημάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να διαφύγει του πολέμου / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε τουλάχιστον έξι ρωσικά αεροσκάφη και λέει ότι έχασε τουλάχιστον 40 στρατιώτες του- υπάρχουν αναφορές και για απώλειες αμάχων. Άμαχος πληθυσμός προσπαθεί να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο, με την κοινή γνώμη στην Ουκρανία να μοιάζει σοκαρισμένη και μουδιασμένη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι κατέστρεψε 74 χερσαίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροδρομίων, τριών σταθμών διοίκησης και 18 σταθμών ραντάρ για αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Δεκάδες οι νεκροί από την επίθεση

Η Μόσχα, που διαθέτει συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με την Ουκρανία, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια, καθώς και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Αεροπορικές επιθέσεις έγιναν στο Κίεβο, την πόλη Κραματόρσκ όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, την κοντινότερη πόλη στη γραμμή οριοθέτησης με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι περιφερειακές αρχές στη νότια περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπρόβαρυ, κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν βλήμα έπληξε νοσοκομείο στην πόλη Βουχλεντάρ στο Ντονέτσκ, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας, ενώ σύσσωμη η Δύση έκανε λόγο για σφοδρή απάντηση στην αναίτια και βάρβαρη επίθεση Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει ένα «παλιρροϊκό κύμα βίας» εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» αν κάποιος προσπαθήσει να τα βάλει με τη Ρωσία.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αγόρασε εκατομμύρια ρούβλια για να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Μόσχας και να στηρίξει το νόμισμα μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση