08:31
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:31
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μητσοτάκης: «Σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία – Να ληφθούν μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.02.2022
21:28
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2022 • 8:28
«Να ληφθούν μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών, απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης

Ενωμένη αντίδραση, αλλά και μέτρα προστασίας των κρατών μελών ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που πριν από λίγο φάνταζε αδιανόητη, τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης».

«Η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική»

«Για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να ληφθούν μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών»

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Όπως είπε, «έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου μια πρόβλεψη, η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο, τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών μελών, απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Σκληρές κυρώσεις ζητά ο πρόεδρος της Λιθουανίας

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε απόψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις στη Ρωσία και να δώσει στην Ουκρανία «έναν πολύ πιο διαφανή και ορατό δρόμο» για να γίνει μέλος του μπλοκ.

Κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ναουσέντα είπε: «Πρόκειται για μια απολύτως ανάρμοστη επιθετική πράξη… Δυστυχώς, δεν καταφέραμε, δεν ήμασταν αρκετά αποφασιστικοί, ώστε να εμποδίσουμε τη Ρωσία να κάνει αυτό το βήμα».

«Και αυτό είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και για την ίδια τη Ρωσία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε μια λέσχη συζητήσεων. Πιστεύω ακόμη στις δυνατότητες της ΕΕ να εμποδίζει τέτοιες ενέργειες στο μέσον της Ευρώπης».

«Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά», κατέληξε.

Χρηματοοικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας ζητά ο Βέλγος πρωθυπουργός

Την ανάγκη να ενισχυθεί με πρόσθετα οικονομικά μέτρα, το πακέτο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα τεθεί προς υιοθέτηση στους ευρωπαίους ηγέτες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει ανάγκη μόνο από δηλώσεις, αλλά από «ισχυρές αποφάσεις» για τις κυρώσεις. «Για το Βέλγιο, το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι πρέπει να συμπληρωθεί με χρηματοοικονομικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη ρωσική οικονομία να λειτουργήσει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αλεξάντερ ντε Κρο. «Δεν χρειαζόμαστε κυρώσεις που… γαβγίζουν. Χρειαζόμαστε κυρώσεις που δαγκώνουν!» είπε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Η επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) μεγάλη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, με αναφορές για πυραυλικά πλήγματα και εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Αφού συγκέντρωσε 150.000-200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, κατά κύριο λόγο με αεροπορικά πλήγματα. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος μετέφερε την πρόθεσή να τερματίσει την επίθεση, αν η Ουκρανία παρδωθεί ουσιαστικά άνευ όρων.

Κομβόι οχημάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να διαφύγει του πολέμου
Κομβόι οχημάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να διαφύγει του πολέμου / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε τουλάχιστον έξι ρωσικά αεροσκάφη και λέει ότι έχασε τουλάχιστον 40 στρατιώτες του- υπάρχουν αναφορές και για απώλειες αμάχων. Άμαχος πληθυσμός προσπαθεί να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο, με την κοινή γνώμη στην Ουκρανία να μοιάζει σοκαρισμένη και μουδιασμένη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι κατέστρεψε 74 χερσαίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροδρομίων, τριών σταθμών διοίκησης και 18 σταθμών ραντάρ για αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Δεκάδες οι νεκροί από την επίθεση

Η Μόσχα, που διαθέτει συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με την Ουκρανία, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια, καθώς και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Αεροπορικές επιθέσεις έγιναν στο Κίεβο, την πόλη Κραματόρσκ όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, την κοντινότερη πόλη στη γραμμή οριοθέτησης με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι περιφερειακές αρχές στη νότια περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπρόβαρυ, κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν βλήμα έπληξε νοσοκομείο στην πόλη Βουχλεντάρ στο Ντονέτσκ, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας, ενώ σύσσωμη η Δύση έκανε λόγο για σφοδρή απάντηση στην αναίτια και βάρβαρη επίθεση Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει ένα «παλιρροϊκό κύμα βίας» εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» αν κάποιος προσπαθήσει να τα βάλει με τη Ρωσία.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αγόρασε εκατομμύρια ρούβλια για να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Μόσχας και να στηρίξει το νόμισμα μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση