Quantcast
22:14
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:14
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τελεσίγραφο του Ψευδοκράτους στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο: «Αναγνωρίστε μας ή αναχωρήστε» – Τι απαντούν οι Ελληνοκύπριοι

Η Πράσινη Ζώνη στην Κύπρο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Πράσινη Ζώνη στην Κύπρο / Φωτογραφία: Eurokinissi

05.10.2022
21:10
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2022 • 7:53
Η Κύπρος διαμηνύει πως τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης την ορίζει εκείνη

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναφορικά με διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από δημοσιεύματα σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι το ψευδοκράτος έδωσε προθεσμία ενός μηνός στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας, είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει.

Ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογου, δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κύπρος

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές.

Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της.

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση».

Ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, γνωστή και ως Ειρηνευτική Δύναμη ΟΗΕ Κύπρου και με το αγγλικό ακρωνύμιο UNFICYP ή ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στον κόσμο.

Δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 με το ψήφισμα 186/1964 του ΟΗΕ, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1963 και τις τουρκικές απειλές για εισβολή στη χώρα. Η Ειρηνευτική Δύναμη οργανώθηκε και ξεκίνησε να φθάνει στην Κύπρο στα τέλη Μαρτίου ενώ μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχε πλήρως εγκατασταθεί.

Τέσσερις μόλις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1964, η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Κύπρου. Η συμπεριφορά αυτή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου με σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ στη μυστική αποστολή μιας ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο. Τελικά με παρέμβαση τότε του προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, όπως δημοσιεύτηκε, προειδοποιήθηκε η κυβέρνηση της Τουρκίας να μην εισβάλει στην Κύπρο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Από τότε παραμένει η ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο. Σήμερα κύριο καθήκον της είναι να επιτηρεί την νεκρή ζώνη όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την τουρκική εισβολή (Αττίλας ΙΙ), τον Αύγουστο του 1974, με δεδομένο μάλιστα ότι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν καταλάβει και παραμένουν στο βόρειο τμήμα της νήσου. Καθήκον της αποστολής είναι ακόμη να διατηρεί την κατάπαυση του πυρός επί συνολικού μήκους 180 χλμ.

Η στρατιωτική δύναμη της UNFICYP με την βοήθεια αστυνομικής δύναμης περίπου 70 αστυνομικών φθάνει περίπου τους 900-950 άνδρες διαφόρων εθνικοτήτων. Ο αρχηγός της αποστολής, που εκπροσωπεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καταβάλλει παράλληλα προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης και συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για την ανεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Χρέη αρχηγού αποστολής σήμερα εκτελεί η αξιωματούχος του ΟΗΕ Λίζα Μπούτενχαιμ (Lisa M. Buttenheim) η 22η από την εγκατάστασης της δύναμης στην Κύπρο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση