16:57
13/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:57
13/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Κρεμλίνο ρίχνει ξανά στο τραπέζι δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ένας σκύλος μπροστά σε βομβαρδισμένο κτίριο στην περιοχή Λουγκάνσκ στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας σκύλος μπροστά σε βομβαρδισμένο κτίριο στην περιοχή Λουγκάνσκ στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

01.07.2022
20:21
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 • 20:28
Στο Κρεμλίνο συζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Δημοψηφίσματα στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για την ένωσή τους με την Ρωσία, προτείνει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα RBK που επικαλείται τέσσερις πηγές που πρόσκεινται στην διοίκηση του Ρώσου προέδρου.

Την πρόταση της ταυτόχρονης διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για την ένωση τους με την Ρωσία,

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Κρεμλίνο δεν θέτει στόχο την διεξαγωγή ταυτόχρονα δημοψηφισμάτων για την ένωση τους με την Ρωσία σε όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, οι δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» θέλουν να συμπέσει η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καθώς και οι «εκλαμβάνονται (στην Ρωσία) ως ένα όλο» και η ανεξαρτησία τους, όπως επισημαίνουν οι πηγές της RBK, έχει αναγνωρισθεί από την Μόσχα.

Οι κάτοικοι Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ θα ψηφίσουν υπέρ

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το ότι οι κάτοικοι των εν λόγω «Λαϊκών Δημοκρατιών», θα ψηφίσουν για την ένταξή τους στην Ρωσία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αλλά στις περιοχές της Χερσώνας, Ζαπορίζια και Χαρκόβου η κατάσταση δεν είναι τόσο κατηγορηματική.

Στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες», ήδη γίνονται οι προετοιμασίες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας θα ανακοινωθούν αφότου τα ρωσικά στρατεύματα θα θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα διοικητικά σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και εγγυηθούν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας. «Περιμένουμε το σήμα από τους στρατιωτικούς» διευκρίνισε μια εκ των πηγών.

Μαίνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ
Μαίνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Έτοιμα τα επίσημα έγγραφα

Όπως ανέφεραν οι πηγές της RBK στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» είναι ήδη έτοιμα όλα τα επίσημα έγγραφα, καταρτίζονται κατάλογοι ψηφοφόρων, γίνεται επιλογή ατόμων για τις εκλογικές επιτροπές και άρχισαν να εργάζονται οι Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις πηγές εξετάζεται η εκδοχή, η ψηφοφορία να γίνει όχι σε μια μέρα αλλά σε δύο ημέρες. Παράλληλα όπως υπογραμμίζουν οι πηγές, δεν υπάρχει τελική απόφαση και η όλη προσέγγιση του θέματος μπορεί να αλλάξει.

Ντόνετσκ - Ουκρανία
Ντόνετσκ – Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα εφαρμόζουν τη θανατική ποινή από το 2025

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπου δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, λένε ότι η θανατική ποινή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ποινικό κώδικα της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ΛΔΝ).

Η ΛΔΝ έχει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία της από το 2014, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν νόμοι για την εφαρμογή της. Η Διεθνής Αμνηστία, που παρακολουθεί τη χρήση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο, δεν έχει καταγράψει περιπτώσεις επίσημων εκτελέσεων στην περιοχή.

Δικαστήριο στην ΛΔΝ τον Ιούνιο καταδίκασε δύο Βρετανούς -τους Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ- και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν σε θάνατο για «δραστηριότητες μισθοφόρων» αφού συνελήφθησαν ενώ μάχονταν με τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι δικηγόροι τους λένε ότι θα υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης, που ελήφθη ύστερα από μια βιαστική δίκη χωρίς ενόρκους και χωρίς πρόσβαση για ανεξάρτητα ή διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι κρατούμενοι στο Ντονέτσκ
Οι κρατούμενοι στο Ντονέτσκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν ήταν σαφές τι θα σημαίνουν για τους άνδρες αυτούς οι νέες κανόνες –που περιγράφονται στην επικαιροποιημένη εκδοχή του ποινικού κώδικα της ΛΔΝ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της νομοθετικής εξουσίας της αποσχισθείσας περιοχής.

Ο νέος ποινικός κώδικας, που τίθεται σε ισχύ σήμερα, αναφέρει επίσης ότι η θανατική ποινή εκτελείται από εκτελεστικό απόσπασμα και ότι ο επικεφαλής της δημοκρατίας των αυτονομιστών θα έχει τον τελικό λόγο για την απονομή χάρης σε όποιον έχει καταδικαστεί σε θάνατο.

Αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι έδωσε εντολή στη Ρωσία να διασφαλίσει ότι οι καταδικασθέντες δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, από το οποίο η Ρωσία έχει αποσυρθεί από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δικαιολογήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία λέγοντας ότι προστατεύει τους ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «γενοκτονία» από το Κίεβο.

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι δεν υπάρχουν διωγμοί των Ρώσων στην περιοχή και ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς αυτούς ως πρόφαση για κατάληψη εδαφών και για απόπειρα ανατροπής του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες στη ΛΔΝ και τη γειτονική αυτοναακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, που αναγνωρίζονται μόνο από τη Ρωσία και τη Συρία, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν τμήμα της Ρωσίας. Πολιτικοί της ΛΔΝ υποστηρίζουν ότι, εάν η περιοχή ενταχθεί στη Ρωσία, θα ακολουθήσουν τον ποινικό κώδικα της Ρωσίας, όπου ισχύει μορατόριουμ για την θανατική ποινή.

Η Ρωσία και οι αντιπρόσωποί της στο Ντονμπάς λένε ότι οι ξένοι μαχητές είναι «μισθοφόροι» και κατά συνέπεια δεν καλύπτονται από την προστασία της Συνθήκης της Γενεύης που απαγορεύει την εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση