Quantcast
12:56
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:56
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός: Κίνδυνος οι επαναλοιμώξεις, αυξάνουν την πιθανότητα για σοβαρά προβλήματα υγείας – Το σχόλιο Πλεύρη για την πανδημία

Εμβόλιο για τον κορονοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εμβόλιο για τον κορονοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi

10.11.2022
19:02
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2022 • 23:22
Ο κορονοϊός συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες - Τι αναφέρει νέα αμερικανική μελέτη

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορονοϊό στον ίδιο άνθρωπο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων σε διάφορα όργανα του σώματός του, για νοσηλεία ή για θάνατο.

Όσες περισσότερες φορές έχει περάσει Covid-19 το ίδιο άτομο, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τους πνεύμονες του, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το αίμα, το μυοσκελετικό και το γαστρεντερικό σύστημα, τα νεφρά του, καθώς επίσης για διαβήτη και ψυχικές διαταραχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-Άλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 443.000 είχαν περάσει μια λοίμωξη Covid-19 και άλλους 41.000 που είχαν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 – Απριλίου 2022 (οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρεις επαναλοιμώξεις, λίγοι είχαν τέσσερις, ενώ πέντε δεν είχε κανένας).

Κορονοϊός: Όλες τις γνωστές παραλλαγές έλαβε υπόψη της η μελέτη

Η μελέτη έλαβε υπόψη της όλες τις γνωστές παραλλαγές, όπως τη Δέλτα, την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της. Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις από τον κορονοϊό έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν και τριπλάσια να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους δεν έπαθαν ποτέ επαναλοίμωξη.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν μία φορά με Covid-19.

«Τα ευρήματά μας έχουν ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς δείχνουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές για την αποτροπή ή τη μείωση του κινδύνου για επαναλοίμωξη. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους κινδύνους και να προσέχουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο δρ Αλ-Άλι.

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπάρχει διάχυτος ένας αέρας ανίκητου μεταξύ των ανθρώπων που πέρασαν Covid-19 ή εμβολιάστηκαν και με ενισχυτικές δόσεις, ιδίως μεταξύ εκείνων που αρρώστησαν από τον κορονοϊό και επίσης έκαναν εμβόλια. Μερικοί άρχισαν να αναφέρονται σε αυτά τα άτομα σαν να έχουν ένα είδος υπερανοσίας απέναντι στον ιό. Όμως η έρευνα μας δείχνει, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι μια επαναλοίμωξη για δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά συμβάλλει σε επιπρόσθετους κινδύνους για την υγεία τόσο κατά την οξεία φάση, δηλαδή τις πρώτες 30 μέρες μετά τη λοίμωξη, όσο και κατά τους επόμενους μήνες, δηλαδή στη φάση της μακράς Covid-19. Ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε νέα λοίμωξη. Με άλλα λόγια, αν είχατε δύο λοιμώξεις Covid-19, είναι καλύτερα να αποφύγετε μια τρίτη και αν είχατε τρεις, καλύτερα να αποφύγετε την τέταρτη», τόνισε.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και δεν έχουν σταματήσει να αναδύονται νέα στελέχη του κορονοϊού λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του, αναμένεται ξανά αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο Αλ-Άλι, «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προλάβουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, φορώντας μάσκα, κάνοντας τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και μένοντας στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι. Επίσης είναι καλό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, καθώς είναι ανάγκη να μειώσουμε την πιθανότητα μια διπλής επιδημίας Covid-19 και γρίπης φέτος τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Πλεύρης: Έχουμε μπει σε σχετική κανονικότητα με τον κορονοϊό

Έχουμε μπει σε μια σχετική κανονικότητα, καθώς η πανδημία σήμερα είναι τελείως διαφορετική από την έναρξή της, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στο Fortune Greece CEO Initiative. Όπως εξήγησε, σήμερα ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιικά φάρμακα.

«Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται δεν είναι το ίδιο νοσηρές με τα αρχικά στελέχη, βλέπουμε ότι μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, όπου θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε επίσης, σήμερα στο ΕΣΥ η εικόνα είναι τελείως διαφορετική σχετικά με την πίεση. Οι χειμερινοί μήνες θα δημιουργήσουν μια παραπάνω πίεση και με τις άλλες λοιμώξεις, αλλά αυτή η πίεση σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την πίεση του προηγούμενου χειμώνα.

Μίλησε ακόμη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, τονίζοντας ότι όταν ολοκληρωθεί θα είναι η βασική αλλαγή στο κομμάτι της υγείας, με κύριο πυλώνα την διασύνδεση των νοσοκομείων.

Τέλος, έκανε λόγο σε αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της υγείας.

Ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΥ είναι εθνικό και όχι αναγκαστικά κρατικό, δηλαδή, όπως ξεκαθάρισε, όλες οι δομές υγείας στη χώρα, βρίσκονται υπό τη σκέπη του υπουργείου Υγείας και αντίστοιχα μπορεί με συμπράξεις να έρχεται σε επαφή με όλες αυτές τις δομές. Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται και μια αναδιάρθρωση του ΕΟΠΠΥ, ο οποίος θα λειτουργεί με ποιοτικούς δείκτες. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ΠΦΥ και στην πρόληψη.

Αναφέρθηκε τέλος και στο θεσμό του προσωπικού γιατρού και όπως είπε, «συνδυαστικά όλα τα προηγούμενα με την ψηφιακή αναβάθμιση, θα δημιουργήσουν μια συνολική βάση ΠΦΥ στη χώρα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση