Quantcast
12:58
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:58
16/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Κόκκινη κάρτα» Ουάσιγκτον σε Ερντογάν: «Αντιπαραγωγικές οι δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση μεσούσης της ρωσικής εισβολής»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

06.09.2022
23:44
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2022 • 8:40
«Η κυριαρχία Ελλάδος στα νησιά δεν αμφισβητείται» προσθέτει με νόημα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παρέμβαση της Ουάσιγκτον μετά από ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και απειλών ακόμη και για πόλεμο από την τουρκική πλευρά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρερζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έλληνες ανταποκριτές στις ΗΠΑ, έθεσαν το ζήτημα των δηλώσεων Ερντογάν σε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος και έδωσε μια ιδιαίτερα σαφή και αυστηρή απάντηση.  «Ηχηρή παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνεχή αμφισβήτηση κυριαρχίας ελ νησιών κ τουρκικές απειλές «στη σημερινή συγκυρία της ρωσικής εισβολής δηλώσεις που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ συμμάχων είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές/η κυριαρχία Ελλάδος στα νησιά δεν αμφισβητείται» γράφει η Λένα Αργύρη, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον.

Στην ουσία, η Ουάσιγκτον επιθυμεί αρραγές μέτωπο στο ΝΑΤΟ, απέναντι στις προκλήσεις που προβάλει η Μόσχα, ενώ με έναν τρόπο αφήνει σκιές και για την στάση Ερντογάν έναντι της Ρωσίας, καθιστώντας έτσι την Τουρκία το μοναδικό μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Μια στάση για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει τονίσει πολλές φορές πως δεν θα απολογηθεί.

Στέιτ Νιπάρτμεντ: «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται»

Απαντώντας σε κοινή ερώτηση των ανταποκριτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ και της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «σε μια περίοδο που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Συνεχίζοντας, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση που θέλει τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.

Όσον αφορά το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν εξίσου σαφής. Όπως τόνισε, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Υπενθυμίζουμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε σήμερα (6/9) νέες απειλές κατά της Ελλάδας, από το Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια.

«Η υπομονή μας έχει τα όριά της… εάν (η Ελλάδα) συνεχίσει με τις παράνομες απειλές εναντίον μας, εκμεταλλευόμενη τις βάσεις της στα νησιά», δήλωσε ο Ερντογάν και τόνισε: «Όταν η υπομονή μας εξαντληθεί, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο». «Το “κλείδωμα” των αεροσκαφών μας από τα (ελληνικά) ραντάρ δεν αποτελεί καλό οιωνό», συμπλήρωσε.

Ερντογάν: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη φράση «μπορεί να πάμε εκεί μια νύχτα ξαφνικά».

Συγκεκριμένα και με αφορμή την ενημέρωση για το ταξίδι που θα κάνει σε βαλκανικές χώρες ο Ερντογάν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της» αναφερόμενος πιθανότατα στις πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των εξοπλισμών από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την πρόεδρο της Σλοβενίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην Τουρκιά και τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: «Απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια»

Απαντώντας στις αιτιάσεις Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, δήλωσε: «Να θυμίσω πως απέναντί μας υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης καθώς και μία πλήρη στρατιά», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε λέγοντας πως μας η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli εάν η χώρα μας εξασκήσει τα δικαιώματά της όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1567185155088961536

Στην συνέχεια ωστόσο ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα προς την τουρκική πλευρά τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές στην ιστορία της τονίζοντας πως «απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια».

Η Κατρίν Κολονά, βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, αφού είχε επισκεφτεί την Άγκυρα:

Πάντως και η Γαλλία, δια μέσω της Γαλλίδας ΥΠΕΞ, κατέστησε σαφές πως οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας θα σήμαινε ενεργοποίηση της αμυντικής συμφωνίας και κινητοποίηση γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων. «Όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 2 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή» είπε η Κολονά και επανέλαβε, πάντως, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση