10:21
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:21
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κίνα: Διπλωματική «ντρίπλα» αναστατώνει την Ουάσιγκτον – Νέα πυρά Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά του Πεκίνου για την Ουκρανία

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ

27.02.2023
22:40
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2023 • 7:25
Η πρόταση 12 σημείων για την Ουκρανία που κατέθεσε η Κίνα, έχει φέρει εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον

Η ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων την οποία κατέθεσε η Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει αποσταθεροποιήσει τις διπλωματικές ισορροπίες, καθώς αυτή βρίσκει ευήκωα ώρα στο Κίεβο.

Η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν «η πλατφόρμα της G-20 να χρησιμοποιηθεί για την συζήτηση πολιτικών θεμάτων» με αποτέλεσμα να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο και η ανακοίνωση των 20 πιο εύρωστων οικονομικών του κόσμου να μην υιοθετηθεί από όλα τα κράτη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ανήμερα της θλιβερής επετείου έναρξης του πολέμου, ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην χώρα του.

Η Κίνα «δεν είναι έντιμος μεσολαβητής»

Η Κίνα είναι «οτιδήποτε άλλο εκτός από ένας έντιμος μεσολαβητής» στις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία και «πολύ ξεκάθαρα» έχει πάρει το μέρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Η Κίνα παρείχε στη Ρωσία «διπλωματική υποστήριξη, πολιτική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη, ρητορική υποστήριξη», τόνισε ο Πράις σε συνέντευξη Τύπου. Η Ουάσιγκτον επιμένει πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να στείλει όπλα στη Ρωσία, προκειμένου εκείνη να συνεχίσει τον πόλεμο επί ουκρανικού εδάφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατ’ιδίαν τους Κινέζους ομολόγους τους για το κόστος που θα σήμαινε μία τέτοια απόφαση, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συζητήσεις αυτές πίσω από κλειστές πόρτες.

Εν αναμονή περισσότερων διευκρινίσεων το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, που καλεί και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση και προειδοποιεί κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, θα πρέπει να αναλυθεί λεπτομερώς, λαμβάνοντας υπόψιν τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα εξετάζει την αποστολή drones στη Ρωσία.

Τι προτείνει η Κίνα για την ειρήνη στην Ευρώπη

Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Κίνα σε κείμενο 12 σημείων με το οποίο ζητά μεταξύ άλλων, να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη σωστή προσέγγιση της προώθησης των συνομιλιών για την ειρήνη, να βοηθήσει τα μέρη της σύγκρουσης να ανοίξουν την πόρτα για μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσει συνθήκες και πλατφόρμες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Μάλιστα το Πεκίνο, σημειώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας / Φωτογραφία: Unsplash

Χωρίς να αναφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία, η Κίνα σημειώνει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να διατηρηθεί. Δεν διευκρινίζει τι θα σήμαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που της αφαιρέθηκαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει επίσης μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία», έναν όρο που συχνά αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση.

Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ πριν από την εισβολή και ξεκίνησε τον αιματηρό πόλεμο με την πρόφαση πως αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε από τη Δύση.

Άλλα σημεία ζητούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και παύση των επιθέσεων εναντίον αμάχων, χωρίς να γίνεται λόγος για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και τη διατήρηση των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε ασφαλή κατάσταση και τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση