Quantcast
13:53
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:53
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυξήθηκε η χρήση της κάνναβης παγκοσμίως λόγω των… lockdown

Τσιγάρο με κάνναβη / Φωτογραφία: Unsplash

Τσιγάρο με κάνναβη / Φωτογραφία: Unsplash

27.06.2022
09:50
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2022 • 11:22
Η κάνναβη είναι η ναρκωτική ουσία με τη μεγαλύτερη χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο

Αύξηση της τακτικής χρήσης της κάνναβης εμφανίζονται να καταγράφουν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης, ενώ και τα lockdowns εξαιτίας του κορονοϊού είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας, όπως τονίζει μία σημερινή αναφορά του ΟΗΕ.

Η κάνναβη είναι η ναρκωτική ουσία με τη μεγαλύτερη χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο και η χρήση αυτή αυξάνεται, ενώ η κάνναβη που κυκλοφορεί στην αγορά γίνεται πιο ισχυρή όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), όπως αναφέρει στην ετήσια παγκόσμια αναφορά του το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Κάνναβη σε βαζάκια
Κάνναβη σε βαζάκια / Φωτογραφία: Unsplash

Πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη

Σύμφωνα με το Reuters, πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη μη ιατρική χρήση της κάνναβης, αρχίζοντας από την Ουάσινγκτον και το Κολοράντο το 2012. Η Ουρουγουάη τη νομιμοποίησε το 2013, όπως και ο Καναδάς το 2018. Άλλες χώρες έχουν κάνει παρόμοια βήματα, αλλά η αναφορά επικεντρώνεται στις ΗΠΑ και στις δύο άλλες χώρες που αναφέρονται παραπάνω.

«Η νομιμοποίηση της κάνναβης εμφανίζεται να έχει επιταχύνει τις ανοδικές τάσεις στην καθημερινή χρήση του ναρκωτικού», όπως καταγράφει η αναφορά του UNODC που έχει την έδρα του στη Βιέννη.

Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα της χρήσης κάνναβης μεταξύ των εφήβων «δεν έχει αλλάξει αρκετά» υπάρχει «μία αισθητή αύξηση στη συχνή χρήση προϊόντων υψηλής δραστικότητας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων».

Κάνναβη
Κάνναβη / Φωτογραφία: Unsplash

«Η αναλογία των ανθρώπων με ψυχιατρικές διαταραχές και αυτοκτονίες που σχετίζονται με την τακτική χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί», όπως καταγράφει η αναφορά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περίπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι ή ποσοστό 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού είχαν κάνει χρήση μιας ναρκωτικής ουσίας, όπως, ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες ή έκσταζι το 2020, όπως καταγράφουν τα πρόσφατα στοιχεία. Από τους ανθρώπους αυτούς, τα 209 εκατομμύρια χρησιμοποίησαν κάνναβη.

«Οι περίοδοι των lockdowns στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 προκάλεσαν αυξήσεις στη χρήση της κάνναβης…, το 2020», όπως καταγράφει η ίδια αναφορά.

Η παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε ρεκόρ το 2020, ενώ η μεταφορά της μέσω θαλάσσης αυξάνεται, προσθέτει η αναφορά, ενώ οι ποσότητες που κατασχέθηκαν το 2020, αφήνουν να εννοηθεί επέκταση εκτός των δύο βασικών αγορών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, στην Αφρική και στην Ασία.

Τα οπιώδη παραμένουν τα πιο φονικά ναρκωτικά υπογραμμίζει η ίδια αναφορά, με την φαιντανύλη να κυριαρχεί στους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ. Οι προσωρινές εκτιμήσεις για το 2021 αναφέρουν 107.622 θανάτους.

Οι ασθενείς Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, συμπέρανε μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Όμως ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο για όσους πέρασαν γρίπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παρντίς Ζαριφκάρ του Τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Ανθρώπινος εγκέφαλος
Ανθρώπινος εγκέφαλος / Φωτογραφία: Unsplash

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι, μετά την Covid-19, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές για Πάρκινσον, 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις δεν ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν διαγνωστεί με γρίπη. Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κορονοϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας.

Ψηφιακή απεικόνιση του ανθρώπινου κεφαλιού, όπου διακρίνεται ο εγκέφαλος
Ψηφιακή απεικόνιση του ανθρώπινου κεφαλιού, όπου διακρίνεται ο εγκέφαλος

Επίσης, η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας, δεν φάνηκε να αυξάνει μετά από Covid-19, γρίπη ή πνευμονία.

Ο δρ Ζαριφκάρ δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι συχνότερες μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη ή βακτηριακή πνευμονία».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση