Quantcast
06:46
29/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:46
29/03/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ισπανία δείχνει το δρόμο: Μετά τον μηδενισμό ΦΠΑ, φέρνει νέα αύξηση μισθού κατά 8% – Στα 1.080 ευρώ ο κατώτατος στη χώρα

Πανοραμική από την πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη / Φωτογραφία: Unsplash

Πανοραμική από την πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη / Φωτογραφία: Unsplash

31.01.2023
20:11
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 • 10:57
Κόντρα στις αντιδράσεις των εργοδοτών, η Ισπανία εξαγγέλλει νέα αύξηση μισθού

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, παρά την αντίθεση των εργοδοτών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συγκυρία που σημαδεύεται από έναν υψηλό πληθωρισμό.

«Πρόκειται να εγκρίνουμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για να φτάσει τα 1.080 ευρώ» μεικτά τον μήνα για διάστημα 14 μηνών, καθώς ο μισθός καταβάλλεται παραδοσιακά 14 μήνες στη χώρα, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία.

«Τηρούμε λοιπόν τη δέσμευσή μας» να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό «στο 60% του μέσου μισθού» μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023», συνέχισε. Σε διάστημα 12 μηνών, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πλέον σε 1.260 ευρώ μεικτά.

Τα συνδικάτα, που είχαν ζητήσει 1.100 ευρώ σε διάστημα 14 μηνών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Στην Ελλάδα, αυξήσεις αναμένονται και στο νόμιμο κατώτατο μισθό, από 1ης Απριλίου 2023, με σκοπό να επανέλθει στα επίπεδα προ του Φεβρουαρίου του 2012. Με τη νέα αύξηση οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν στα 752 ευρώ, ήτοι 335 ευρώ λιγότερα από εκείνον που θα λαμβάνουν οι Ισπανοί εργαζόμενοι για τις ίδιες ώρες εργασίας.

Η αύξηση στην Ισπανία θα ωφελήσει 2,5 εκατ. πολίτες

Αυτή η αύξηση «θα ωφελήσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσει ιδιαίτερα γυναίκες, νέους, εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή όσους εργάζονται στον αγροτικό τομέα ή στις υπηρεσίες», δήλωσε στο Twitter ο Ουνάι Σόρδο, γενικός γραμματέας του Commissions Ouvrieres (CCOO), ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Από την πλευρά της, οι εργοδότες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες τους.

«Το μόνο που έκαναν ήταν να μας δώσουν τον αριθμό» της αύξησης για έγκριση, είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της CEOE της ένωσης εργοδοτών, Αντόνιο Γκαραμέντι.

Αυτή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται σε μια συγκυρία υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και αν η άνοδος των τιμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο, ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής του πριν από 38 χρόνια.

Ο Σάντσεθ θέλει να φτάσει τα επίπεδα των Ευρωπαίων γειτόντων του

Ο Σάντσεθ, ο οποίος θέλει να αυξήσει τον ισπανικό κατώτατο μισθό στο επίπεδο των ευρωπαίων γειτόνων της, υπογράμμισε ότι αυτός ο μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά, μετά τη νέα αυτή αύξηση, κατά 36% από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, όταν ήταν 735 ευρώ, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η συγκυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Ισπανία ανακοίνωσε λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 και την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την εκτόξευση των τιμών, καθώς και μια βοήθεια 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες.

Η πρωτοβουλία της Μαδρίτης έφερε πονοκέφαλο στην Αθήνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τότε πρόταση για αντίστοιχη μείωση του ΦΠΑ και την κυβέρνηση να απαντά πως «η ισπανική κυβέρνηση έχει μικρότερο χρέος και ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023».

Οι ανακοινώσεις εκείνες αποτελούν μέρος μιας νέας σειράς μέτρων αξίας 10 δισεκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Ισπανία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η Ισπανία θα διεξάγει φέτος δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου και βουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση