Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Ημέρα της Γυναίκας ο γγ του Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες προχωρά σε μια θλιβερή διαπίστωση για την πολυπόθητη ισότητα των φύλων στον πλανήτη, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει κολλημένη στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, στο ζήτημα αυτό και τα δικαιώματα των γυναικών.
Η πρόοδος διεθνώς όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι ο ολοένα και πιο μακρινός στόχος της ισότητας των φύλων θα χρειαστεί άλλους τρεις αιώνες για να επιτευχθεί.
Η (αν)ισότητα των φύλων σε αριθμούς – Τελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα
Έχει υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ, η παρουσία των γυναικών στην πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες και οι έρευνες εκτιμούν ότι το χάσμα θα γεφυρωθεί, αν γεφυρωθεί ποτέ, περίπου το 2186.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν οι μισές γυναίκες (44 %) έχουν υποστεί ψυχολογική βία από σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ειδικότερα, με 53,4 στους 100 βαθμούς, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση – δηλαδή ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων της Ευρώπης για το 2022. Η βαθμολογία της είναι 15,2 μονάδες κάτω από τη βαθμολογία της ΕΕ.
Ο συγκεκριμένος δείκτης αναπτύχτηκε με σκοπό τη μέτρηση της προόδου της ισότητας των φύλων στην ΕΕ. Η μέτρηση έδειξε πως η χώρα μας παραμένει αρκετά χαμηλά και σε συγκεκριμένους τομείς όπως το χρήμα, η εξουσία και ο ελεύθερος χρόνος.
Από το 2010, η βαθμολογία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 3,9 μονάδες. Από το 2018, η βαθμολογία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 0,3 μονάδες, κυρίως λόγω βελτιώσεων στον τομέα του του εισοδήματος των γυναικών. Ωστόσο, η κατάταξη της Ελλάδας έχει παραμείνει η ίδια, στην τελευταία θέση της λίστας, από το 2010.
«Η ισότητα των φύλων γίνεται όλο και πιο μακρινή»
«Η ισότητα των φύλων γίνεται όλο και πιο μακρινή. Με την τρέχουσα πορεία, ο τομέας γυναικών των Ηνωμένων Εθνών την τοποθετεί 300 χρόνια μακριά», δήλωσε ο Γκουτέρες σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, καθώς εγκαινίασε δύο εβδομάδες συζητήσεων υπό την ηγεσία της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών.
«Τα δικαιώματα των γυναικών κακοποιούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, καθώς απαρίθμησε μια ατελείωτη λίστα θλιβερών διαπιστώσεων: μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που εκδιώκονται από το σχολείο, φροντιστές που στερούνται εργασίας και παιδιά που εξαναγκάζονται σε πρόωρους γάμους.
Ο Γκουτέρες και το παράδειγμα του Αφγανιστάν
«Η πρόοδος που κατακτήθηκε σε διάστημα δεκαετιών εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Γκουτέρες, φέρνοντας το παράδειγμα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου «οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν διαγραφεί από τη δημόσια ζωή».
Ο Γκουτέρες δεν κατονόμασε άλλες συγκεκριμένες χώρες, αλλά τόνισε ότι «σε πολλά μέρη, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών ανατρέπονται [και] σε ορισμένες χώρες τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο κινδυνεύουν με απαγωγή και επίθεση».
Επίσης, δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, το οποίο αποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από την Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών λόγω της καταστολής από τη χώρα μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία των γυναικών από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία εκδιώχθηκε από την Επιτροπή στις 14 Δεκεμβρίου με ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Αιώνες πατριαρχίας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα»
«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στην επιστήμη και την τεχνολογία», δήλωσε ο Γκουτέρες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των βραβευμένων με Νόμπελ στους τομείς αυτούς.
Ο ίδιος ζήτησε «συλλογική δράση» παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στα φύλα, τη βελτίωση της κατάρτισης δεξιοτήτων και την πραγματοποίηση περισσότερων επενδύσεων για τη «γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων».
«Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Αλλά το ίδιο κάνουμε κι εμείς», δήλωσε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian. «Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών παντού».
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται εις μνήμη της μεγάλης διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το 1908, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου, καλύτερους μισθούς και μείωση του εργασιακού ωραρίου. Το 1910 η Κλάρα Ζέτκλιν, αρχηγός του γυναικείου τμήματος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, πρότεινε να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε όλες τις χώρες.
Το 1913 άλλαξε η ημερομηνία και μεταφέρθηκε στις 8 Μαρτίου. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, η Ημέρα της Γυναίκας άρχισε να γιορτάζεται πολύ αργότερα, κατά το 1975. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον ίδιο τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.