Quantcast
01:59
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:59
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν στην Αθήνα (εικόνα)

Πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

14.12.2022
17:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2022 • 9:04
Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας της ΜΚΟ SolidarityNow στέκει το έργο για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν στεγάζεται στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας της ΜΚΟ SolidarityNow.

Το ψηφιδωτό με τίτλο «Κρεμασμένο από μια κλωστή/ Hanging by a thread» δημιούργησαν καλλιτέχνες, υπό την αιγίδα της UNESCO, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις τοπικές πολύχρωμες ενδυμασίες του Αφγανιστάν και τις μετέτρεψαν σε μικρά έργα από γυάλινες ψηφίδες, που συναποτελούν το τελικό ψηφιδωτό.

Το έργο μοιάζει με κασκόλ στοχεύοντας να αγκαλιάσει συμβολικά τις γυναίκες του Αφγανιστάν και να υποστηρίξει την ανάγκη για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα. Το έργο έρχεται ενώ πληθαίνουν οι φωνές για την κατάσταση στη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, όπου οι γυναίκες υποχρεώνονται και πάλι στη Μπούρκα, ενώ τους στερείται η πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Όταν ρωτήθηκε το καλοκαίρι πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, ένα στέλεχος του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πως οι οικογένειες στις αγροτικές περιοχές «δεν έχουν πειστεί» πως είναι αναγκαίο να στέλνουν τις κόρες τους στο σχολείο.

Πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν
Πολύχρωμο ψηφιδωτό αφιερωμένο στις γυναίκες του Αφγανιστάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία, που υλοποιείται σε 45 χώρες όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 61 ψηφιδωτές δημιουργίες από 45 καλλιτέχνες και συνενώθηκαν από τους τρεις Έλληνες υπεύθυνους για το πρόγραμμα, Λουκία Ορφανού, Δέσποινα Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως και Μικέλη Μαρκίδη.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι και γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας της Θήβας και είναι ωφελούμενες του «Φιλικού Χώρου για τις Γυναίκες» τον οποίο λειτουργεί εκεί το SolidarityNow, με τη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο δωρήθηκε στο SolidarityNow και πλέον κοσμεί το Κέντρο Αλληλεγγύης, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης.

Τι είναι η ΜΚΟ, SolidarityNow

Το SolidarityNow είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013. Μέσα από τις πρωτοβουλίες μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε το όραμα μιας ισχυρής Ευρώπης που βασίζεται στην αξία της αλληλεγγύης.

Κύριος στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, μέσα από καινοτόμες κοινωνικές δράσεις.

Υλοποιούμε προγράμματα σε διάφορα σημεία της χώρας, στον αστικό ιστό, στην ελληνική περιφέρεια και παράλληλα αναπτύσσουμε εστιασμένες παρεμβάσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς για να υποστηρίξουμε τους πιο ευπαθείς συνανθρώπους μας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση