Quantcast
09:47
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:47
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κι όμως μέχρι σήμερα μετράγατε λάθος την ηλικία του σκύλου σας – Το ανθρώπινο έτος δεν ισούται με 7 σκυλίσια, τι ισχύει

Σκύλος / Φωτογραφία: Unsplash

Σκύλος / Φωτογραφία: Unsplash

23.03.2023
09:23
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2023 • 20:45
Πού βασιζόταν η παραδοσιακή θεωρία για την ηλικία του σκύλου

Για χρόνια, οι ιδιοκτήτες σκύλων χρησιμοποιούσαν τον κανόνα ότι ένας χρόνος του ζώου ισούται με επτά ανθρώπινα χρόνια για να υπολογίσουν την ηλικία του κατοικίδιου τους σε ανθρώπινα έτη.

Ωστόσο, νέα φόρμουλα που ανέπτυξαν επιστήμονες έδειξε ότι ο τρόπος που υπολογίζαμε την ηλικία των σκύλων ήταν κάθε άλλο παρά ακριβής.

Η φόρμουλα, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA που συμβαίνουν καθώς οι σκύλοι γερνούν, παρέχοντας μια πιο ακριβή εκτίμηση της ηλικίας ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Systems, ανέλυσε τη μεθυλίωση του DNA από 104 Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ηλικίας από λίγων εβδομάδων έως 16 ετών, επιτρέποντας στους ερευνητές να δημιουργήσουν μια νέα φόρμουλα που χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία ενός σκύλου με την αντίστοιχη ανθρώπινη.

Όπως προκύπτει, ένας σκύλος ενός έτους ισοδυναμεί με έναν άνθρωπο 30 ετών, ενώ ένας σκύλος 4 ετών ισοδυναμεί με έναν άνθρωπο 52 ετών. Αυτή η νέα φόρμουλα υποδηλώνει ότι οι σκύλοι μεγαλώνουν ταχύτατα τα δύο πρώτα χρόνια, με έναν δίχρονο σκύλο να αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 42 ετών.

Πού βασιζόταν η παραδοσιακή θεωρία για την ηλικία του σκύλου

Η παραδοσιακή θεωρία ότι «ένα έτος σκύλου ισούται με επτά ανθρώπινα έτη» βασιζόταν στη μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου και ενός ανθρώπου και όχι σε κάποια συγκεκριμένη βιολογική διαδικασία. Η νέα φόρμουλα, ωστόσο, βασίζεται στις αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA, οι οποίες συμβαίνουν καθώς οι σκύλοι γερνούν.

Σύμφωνα με τον Trey Ideker, επικεφαλής συγγραφέας, PhD καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego και στο Moores Cancer Center, «το νέο σύστημα είναι ανώτερο από το προηγούμενο “πολλαπλασιάστε επί επτά”, έναν υπεραπλουστευμένο κανόνα που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις σχετικά με το πώς γερνούν οι σκύλοι».

Η νέα φόρμουλα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη στην κτηνιατρική περίθαλψη, καθώς παρέχει έναν πιο ακριβή τρόπο για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία ενός σκύλου που σχετίζονται με την ηλικία. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους κτηνιάτρους να καθορίσουν τον καλύτερο χρόνο για την εκτέλεση ορισμένων ιατρικών διαδικασιών, όπως η στείρωση, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικούς κινδύνους και οφέλη ανάλογα με την ηλικία ενός σκύλου.

Είναι επίσης σημαντική για την κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης στους σκύλους, η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην έρευνα για τη γήρανση στους ανθρώπους. Καθώς οι σκύλοι γερνούν, βιώνουν πολλές από τις ίδιες σωματικές αλλαγές που βιώνουν και οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, όπως γράφει το Lifo.

Μέχρι τότε, η γήρανση των σκύλων έχει επιβραδυνθεί, οπότε ένας 8χρονος σκύλος μοιάζει με έναν 64χρονο άνθρωπο.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση