17:31
19/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:31
19/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκόγκ καθαρίστηκαν από τις ντομάτες και εκτίθενται ξανά στην Πινακοθήκη του Λονδίνου

Ο πίνακας Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο πίνακας Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

14.10.2022
22:20
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2022 • 11:44
Αφαιρέθηκε η σούπα ντομάτας από τα «Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ

Ένας από τους διάσημους πίνακες του Βαν Γκογκ με τα «Ηλιοτρόπια» καθαρίστηκε από τον πελτέ και εκτίθεται ξανά, αφού ακτιβιστές του κλίματος πέταξαν πάνω του κονσέρβες με κάτι που φαινόταν να είναι σούπα ντομάτας.

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας έχει πλέον επιστρέψει στη θέση του, περίπου έξι ώρες μετά το περιστατικό με τη τοματόσουπα.  Πλάνα παρουσίασαν δύο άτομα με μπλουζάκια «Just Stop Oil» να ανοίγουν κονσέρβες και να ρίχνουν το περιεχόμενό τους στο αριστούργημα πριν κολλήσουν τα χέρια τους στον τοίχο.

«Τι αξίζει περισσότερο; Η τέχνη ή η ζωή; Αξίζει περισσότερο από το φαγητό; Αξίζει περισσότερο από τη δικαιοσύνη;» φώναξαν οι δύο ακτιβίστριες που στη συνέχεια συνελήφθησαν, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο πίνακας δεν υπέστη καμιά ζημιά, καθώς είναι προστατευμένος με γυαλί.

Η ανακοίνωση της Πινακοθήκης

Η Πινακοθήκη δήλωσε νωρίτερα ότι ο πίνακας «Βαν Γκογκ» ήταν καλυμμένος από γυαλί και ως εκ τούτου δεν είχε υποστεί ζημιά. Μια δήλωση από τον χώρο της πλατείας Τραφράλγκαρ ανέφερε: «Λίγο μετά τις 11 π.μ. σήμερα το πρωί δύο άτομα εισήλθαν στην αίθουσα 43 της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το ζευγάρι φάνηκε να κολλάει στον τοίχο δίπλα στον πίνακα Ηλιοτρόπια (1888) του Βαν Γκογκ. Έριξαν επίσης μια κόκκινη ουσία – που φαίνεται να είναι σούπα ντομάτας – πάνω στον πίνακα. Η αίθουσα εκκενώθηκε από τους επισκέπτες και κλήθηκε η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται τώρα στο σημείο. Υπάρχουν κάποιες μικρές ζημιές στο κάδρο, αλλά ο πίνακας είναι σώος».

Τα «Ηλιοτρόπια», οι λίγες ευτυχισμένες στιγμές του Βαν Γκογκ

Όπως είναι γνωστό, ο διάσημος καλλιτέχνης Βίνσεντ Βαν Γκογκ πάλευε με την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από ψυχωτικά επεισόδια, σε ένα από τα οποία, ο βασανισμένος ζωγράφος έκοψε το αυτί του, κάτι για το οποίο είναι ακόμα και σήμερα διάσημος.

Υπήρχε, όμως, μια εποχή στη ζωή του, όπου ο καλλιτέχνης ήταν ευτυχισμένος. Ήταν όταν έκανε τα πρώτα του βήματα ως ζωγράφος και διακατεχόταν από μία πρωτόγνωρη αισιοδοξία. Πρόκειται για το 1886, τότε που ο ζωγράφος είχε μετακομίσει στην πόλη Άρλ, στην νότια Γαλλία και περίμενε να συναντήσει το είδωλο του, τον επίσης ζωγράφο και σπουδαίο καλλιτέχνη Πωλ Γκωγκέν.

Τότε ήταν που άρχισε να ζωγραφίζει εκατοντάδες ηλιοτρόπια σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές, σε κάθε «φάση» της ζωής τους, από την άνθιση μέχρι και τον μαρασμό τους. Κατά κάποιο τρόπο, οι πίνακες του αποτύπωναν τον κύκλο της ζωής.

Σήμερα, τα «Ηλιοτρόπια» είναι από τα πιο διάσημα έργα του Βαν Γκογκ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αποτελούν το πιο δημοφιλές έκθεμα που φιλοξενούν. Είναι ο πίνακας που θα βρείτε πιο συχνά πάνω σε καρτ ποστάλ, αφίσες, σουβενίρ, ακόμα και φλιτζάνια! Ταυτόχρονα, είναι και η εικόνα που ο Βαν Γκογκ λάτρεψε όσο καμία άλλη.

Οι πίνακες του Βαν Γκογκ με τα ηλιοτρόπια είναι από τους πιο διάσημους πίνακές του. Τους ζωγράφισε στην Αρλ, στη νότια Γαλλία, το 1888 και το 1889. Ο Βίνσεντ ζωγράφισε συνολικά πέντε μεγάλους καμβάδες με ηλιοτρόπια σε ένα βάζο, με τρεις αποχρώσεις του κίτρινου «και τίποτα άλλο». Με αυτόν τον τρόπο, απέδειξε ότι ήταν δυνατό να δημιουργηθεί μια εικόνα με πολλές παραλλαγές ενός και μόνο χρώματος, χωρίς να χαθεί η ευγλωττία της.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση