Quantcast
11:24
03/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:24
03/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γαλλία: Ακροδεξιός ο νέος διευθυντής της εφημερίδας Journal du Dimanche

Εξώφυλλο της εφημερίδας Journal du Dimanche στη Γαλλία

Εξώφυλλο της εφημερίδας Journal du Dimanche στη Γαλλία

01.08.2023
17:57
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2023 • 22:02
Αντιδράσεις στη Γαλλία για την απόφαση του ιδιοκτήτη

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στη Γαλλία, τόσο από τον κόσμο όσο όμως και από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD αλλάζει σήμερα διευθυντή, με την άφιξη ενός γνωστού δημοσιογράφου της άκρας δεξιάς επικεφαλής της σύνταξης, παρά την μακρά απεργία των δημοσιογράφων της που ανησυχούν για τις προθέσεις του μελλοντικού ιδιοκτήτη, του υπερσυντηρητικού δισεκατομμυριούχου Βενσάν Μπολορέ.

Ο Ζοφρουά Λεζέν, 34 ετών, υποστηρικτής του Ερίκ Ζεμούρ, ακροδεξιού υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές 2022, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στην συντακτική ομάδα και την διεύθυνση του ομίλου Lagardère, ιδιοκτήτη της εφημερίδας.

Ο διορισμός του, που ανακοινώθηκε στις 22 Ιουνίου, προκάλεσε αμέσως απεργία των δημοσιογράφων, η οποία επαναλήφθηκε με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, γεγονός πρωτοφανές για την εφημερίδα. Εδώ και έξι εβδομάδες, η JDD δεν κυκλοφορεί.

Η συντακτική ομάδα αρνείται να εργασθεί υπό τον Ζοφρουά Λεζέν, «οι αξίες του οποίου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες της JDD» και ζητά από τον όμιλο Lagardère «να δώσει στους δημοσιογράφους εγγυήσεις για νομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία».

Ακόμη και αν ο Αρνό Λαγκαρντέρ, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου ομίλου, το αρνείται, πολλοί είναι οι παρατηρητές που βλέπουν στον διορισμό του Ζοφρουά Λεζέν το χέρι του Βενσάν Μπολορέ, των υπερσυντηρητικών απόψεων.

Η Vivendi, ο όμιλος του Μπολορέ, βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης του ομίλου Lagardère, ιδιοκτήτη πολλών μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία (JDD, Paris Match, Europe 1).

Οι προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της ανάμειξης του επιχειρηματία στις υποθέσεις του τηλεοπτικού δικτύου i-Télé (που έγινε CNews, ιδιοκτησία της Vivendi) το 2016 και στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 το 2021 τερματίσθηκαν με μαζικές αποχωρήσεις.

… απέναντι στην «σχετικιστική, προοδευτική, μαλθακή αυταρέσκεια»…

Πριν από τον διορισμό του στην JDD, ο Ζοφρουά Λεζέν διηύθυνε από το 2016 – όταν ήταν 27 ετών – το ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles.

Το είχε μετατρέψει σε πλατφόρμα υποστήριξης του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος έλαβε το 7,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022.

Σε συνέντευξή του, ο Ζοφρουά Λεζέν μιλούσε για «βούληση ιδεολογικής κατάκτησης» και «σχέδιο για να προωθήσουμε τις ιδέες μας στον δημόσιο διάλογο, να πείσουμε ανθρώπους και στα άλλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», απέναντι στην «σχετικιστική, προοδευτική, μαλθακή αυταρέσκεια».

Υπό την διεύθυνσή του, το περιοδικό Valeurs Actuelles καταδικάσθηκε για δημόσια εξύβριση ρατσιστικού χαρακτήρα κατά της βουλευτή του LFI Ντανιέλ Ομπόνο, με καταγωγή από την Γκαμπόν, μέσω σκίτσου που την παρουσίαζε σκλάβα με αλυσίδα στον λαιμό.

Παιδικός φίλος της Μαριόν Μαρεσάλ, της ανιψιάς της προέδρου του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, ο Ζοφρουά Λεζέν είναι θαμώνας των πάνελ των τηλεοπτικών καναλιών και ρέκτης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι τεράστια τιμή σε μία δημοσιογραφική καριέρα να έχεις την δυνατότητα να εργασθείς στην υπηρεσία μίας έγκριτης εφημερίδας όπως η JDD. Το εκτιμώ απολύτως και θέλω να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια στην επιτυχία αυτής της πρόκλησης», έγραφε στις 23 Ιουνίου μετά την ανακοίνωση του διορισμού του. Εκτοτε, δεν έχει κάνει άλλη δημόσια παρέμβαση.

Η συντακτική ομάδα της Journal du Dimanche θα αποφασίσει σήμερα για την συνέχιση ή μη της απεργίας, η διάρκεια της οποίας έχει ξεπεράσει τις ιστορικές απεργίες του i-Télé (31 ημέρες) το 2016 και του Radio France (27 ημέρες) το 2015.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν τόσο στους όρους σε περίπτωση αποχώρησης των δημοσιογράφων, όσο και στο δημοσιογραφικό σκέλος, αφού η διεύθυνση αρνήθηκε να περιλάβει στον χάρτη δεοντολογίας την απαγόρευση δημοσίευσης «ρατσιστικών, σεξιστικών και ομοφοβικών δηλώσεων».

Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων της Journal du Dimanche έγινε δεκτή στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλέκ.

Οι απεργοί ζήτησαν από την υπουργό να υποστηρίξει τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση