Quantcast
23:39
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:39
18/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

G7: Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παραδώσουν πυραύλους εδάφους – αέρος στην Ουκρανία

Οι εργασίες της G7 την δεύτερη ημέρα στην Γερμανία που φιλοξενεί τη σύνοδο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι εργασίες της G7 την δεύτερη ημέρα στην Γερμανία που φιλοξενεί τη σύνοδο / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.06.2022
19:44
Τελευταία ενημέρωση: 28/06/2022 • 0:01
Κοινό ανακοινωθέν της G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας

Την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία, υποσχόμενοι κυρίως τη στρατιωτική και οικονομική τους στήριξη «για όσο χρειαστεί» επαναβεβαίωσαν σήμερα  οι ηγέτες της Ομάδας των G7. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παραδώσουν πυραύλους εδάφους – αέρος στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα προχωρημένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος «μέσου και μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε σήμερα πηγή με γνώση του φακέλου της υπόθεσης.

«Είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα την αγορά για την Ουκρανία ενός συστήματος NASAMS» ((National Advanced Surface-to-Air Missile System), ανέφερε η πηγή.

Από νορβηγική και αμερικανική εταιρεία η κατασκευή των πυραύλων

Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS, που θεωρείται ιδιαίτερα βελτιωμένο, κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg.

Η πηγή διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον αναμένεται επίσης να δημοσιοποιήσει την παράδοση στις ουκρανικές δυνάμεις και άλλου εξοπλισμού, κυρίως πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροποποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη μια σύγκρουση η οποία επικεντρώνεται στο εξής στο ανατολικό τμήμα της χώρας και είναι πιο στατική, στην οποία το πυροβολικό παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η Ουάσιγκτον άρχισε κυρίως να παραδίδει στους Ουκρανούς συστήματα κινητών εκτοξευτών ρουκετών Himars (High Mobility Artillery Rocket System) – με βεληνεκές 80 χιλιόμετρα.

Η Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της «αντιστοιχία πυρών» με τις ρωσικές δυνάμεις, αφού απέσυρε τα στρατεύματά της από το Σεβεροντονέτσκ, μια στρατηγική πόλη της περιφέρειας Ντονμπάς, που σφυροκοπείται τις τελευταίες εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό.

H οικογενειακή φωτογραφία των G7
H οικογενειακή φωτογραφία των G7 / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κοινό ανακοινωθέν της G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7), που πραγματοποιούν σύνοδο στη νότια Γερμανία, επαναβεβαίωσαν σήμερα την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία, υποσχόμενοι κυρίως τη στρατιωτική και οικονομική τους στήριξη «για όσο χρειαστεί».

Οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεσμεύθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν τους «να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη» στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία και η οποία αποτελεί πεδίο αιματηρών εχθροπραξιών, «για όσο χρειαστεί».

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7)
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της συνόδου της G7, που διαρκεί έως αύριο, Τρίτη, είναι να επαναβεβαιωθεί η ενότητα της Δύσης και να ενταθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οδηγεί σε αύξηση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η G7 κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι ηγέτες κάλεσαν «επειγόντως» τη Μόσχα «να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Εξέφρασαν επίσης την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «δια της βίας» στη Ρωσία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συναντώνται σε κάστρο στις βαυαρικές Άλπεις, είχαν σήμερα επικοινωνία μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τους ζήτησε «να κάνουν τα μέγιστα» για να θέσουν τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς σε ένα πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του, σύμφωνα με πηγές εντός της G7.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσύνδεση με τους G7
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσύνδεση με τους G7 / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση