Quantcast
05:04
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:04
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μετά την πτώση των τειχών, η Ευρώπη γεμίζει φράχτες – Φινλανδία, Αυστρία και Ελλάδα ανοικοδομούν το αληθινό «σιδηρούν παραπέτασμα»

Εικόνα από τα σύνορα Φινλανδίας και Ρωσίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Εικόνα από τα σύνορα Φινλανδίας και Ρωσίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ

28.02.2023
20:02
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2023 • 10:03
Στο κλαμπ των χωρών που ανεγείρουν φράχτες μπαίνει και η Φινλανδία

Τουλάχιστον 10 χώρες της ΕΕ ζητούν χρηματοδότηση για να υψώσουν φράχτες, άλλες προκειμένου να απωθήσουν τις μεταναστευτικές ροές και άλλες με αφορμή την επιθετικότητα της Ρωσίας στην κεντρική Ευρώπη.

Η Φινλανδία ξεκίνησε σήμερα την κατασκευή του νέου της φράχτη μήκους 200 χλμ σε ένα τμήμα των συνόρων της με τη Ρωσία, ένα έργο που αποφασίστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή.

Τον Οκτώβριο 2021, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τέτοιων φρακτών. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει άρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε το περασμένο διάστημα την αντίθεσή της στην χρηματοδότηση από την Ένωση τοίχων και φρακτών για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Ο φράχτης στη Φινλανδία ξεκινά

Οι εργασίες για το φράχτη στη Φινλανδία ξεκίνησαν σήμερα «με την κοπή δασών, η οποία θα συνεχιστεί ώστε να επιτραπεί η κατασκευή δρόμου και η τοποθέτηση του φράχτη», υπογραμμίζει η συνοριοφυλακή.

Η κατασκευή φράκτη σε επιπλέον 70 χλμ προγραμματίζεται μεταξύ 2023 και 2025, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, στο πιο πυκνό τμήμα των 1.340 χλμ των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία.

Συνολικά, το Ελσίνκι σχεδιάζει να στήσει φράχτες 200 χλμ, στο πλαίσιο ενός τεράστιου έργου που υπολογίζεται στα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μεταλλικά φράγματα ύψους τριών μέτρων θα καλυφθούν με συρματόπλεγμα, με κάμερες νυχτερινής όρασης, λάμπες και μεγάφωνα σε σημεία που κρίνονται ευαίσθητα.

Η τελευταία φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Φοβούμενη ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση, η υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία τροποποίησε τον νόμο της για την συνοριοφυλακή τον Ιούλιο ώστε να διευκολύνει να κατασκευαστούν ισχυρότεροι φράκτες.

Τα σύνορα της Φινλανδίας επί του παρόντος ασφαλίζονται κυρίως από ελαφρά ξύλινα εμπόδια, σχεδιασμένα ουσιαστικά για να εμποδίζουν την κίνηση ζώων.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν επίσης αυξήσει ή σχεδιάζουν να αυξήσουν την ασφάλεια στα σύνορά τους με τη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο, Ρώσοι συνέρρεαν στη Φινλανδία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιστράτευση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, το Ελσίνκι περιόρισε σημαντικά την είσοδο Ρώσων πολιτών στη φινλανδική επικράτεια.

Φράχτης στον Έβρο: Η Ελλάδα τον επεκτείνει

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα αποφάσισε και επίσημα ότι θα επεκταθεί ο φράχτης στον Έβρο, για την οποία επέκταση, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, θα χρειαστούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο φράχτης θα κατασκευαστεί ακριβώς όπως έχει κατασκευαστεί και το τελευταίο κομμάτι του φράχτη που παραδόθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και μάλιστα όταν γίνει η παράδοσή του νέου κομματιού, θα έχει σφραγιστεί όλο το κομμάτι στα βόρεια σύνορα της χώρας.

«Είναι οριστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί φράχτης 140 χιλιομέτρων στον Έβρο» δήλωσε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναλυτικά, τόνισε ότι «στον Έβρο, η Ελληνική αστυνομία με την παρουσία της, απέτρεψε την παράνομη εισβολή στη χώρα, 256.000 παρανόμων μεταναστών. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του υπουργείου προστασίας του πολίτη να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί ο φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία. Είναι ένα συνολικό μήκος 140 χιλιόμετρα.

»Η άμεση απόφαση που υπάρχει είναι η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων στο κεντρικό σημείο, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, για το οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη και περιμένουμε την τυπική έγκριση του Υπ. Οικονομικών για να κάνουμε έναν γρήγορο και άμεσο διαγωνισμό».

«Ο φράχτης, ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στην Κομοτηνή όπου παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το αίτημα της Αυστρίας για φράχτη στη Βουλγαρία

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε πρόσφατα τα σύνορα ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Τουρκία, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράκτης από την Σόφια για να εμποδισθεί η είσοδος μεταναστών.

Ο καγκελάριος δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προς την Κομισιόν για την χορήγηση «δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του φράκτη, ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Πρόκειται για τον τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drone, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όταν πρόκειται για την υποστήριξη της χώρας σχετικά με το αίτημα αυτό», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος και θα εγείρει το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση